Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-06-20, 15:37 [skan] VANOS - co daje...
Test 320 e36 z 1993r. w którym autorzy porównują 2,0l z- i bez Vanosa...
wychodzi, ze rozwiązanie nie za wiele dało, a czasem starszy M50 był lepszy...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Zmienne fazy wałka dolotowego to pierwszy krok BMW w technologii zmiennych faz rozrządu. Dzisiaj BMW dysponuje technologią płynnych zmiennych faz rozrządu wałków dolotowego i wydechowego oraz płynną zmianą skoków zaworów, co całkowicie wyeliminowało przepustnicę.
W silniku M50TU korzyści ze zmiennych faz, oprócz wymienionych w artykule, to przede wszystkim większa kultura pracy na biegu jałowym oraz mniejsza emisyjność spalin. Jednak VANOS to nie jedyne zmiany w tym silniku. Bardzo istotną zmianą jest wprowadzenie czujników spalania stukowego, co dało możliwość automatycznego dopasowywania sterowania zapłonem do jakości paliwa. W tym silniku używanie benzyny 98 ma sens. Innym usprawnieniem jest zastosowanie przepływomierza z gorącą płytką, znacznie bardziej żywotnego niż poprzednik z gorącym drutem.
a w jakim silniku to zastosowali jak to dziala ...
co do tego testu ze niby silnik z vanosem jest mniej elastyczny niz ten bez vanosa to cos musieli pokrecic bo to nie mozliwe zeby takie samo auto z lepszym przebiegiem momentu mialo gorsza elestycznosc ; mozliwe ze tego z vanosem wzieli nowke sztuke i nie byla dotarta i stad ta roznica na niekorzysc
Wysany: 2006-06-21, 12:31
kamil.k napisa/a:
co do tego testu ze niby silnik z vanosem jest mniej elastyczny niz ten bez vanosa to cos musieli pokrecic bo to nie mozliwe zeby takie samo auto z lepszym przebiegiem momentu mialo gorsza elestycznosc ; mozliwe ze tego z vanosem wzieli nowke sztuke i nie byla dotarta i stad ta roznica na niekorzysc
kamil.k - wątpię... skan wziąłem z Auto International (teraz to jest Auto Motor i Sport) - niemiecka potężna gazeta, myślę, że nawet nie ma się co spierac czy mieli nowe czy stare auto...
test jest z 1993roku -wtedy było produkowane i M50(do marca 1995roku) i M52...
do korzucha - Vanos w silnikach B32 (M3 3,2)- to jest dopiero sypiące się ustrojstwo, ale to już inny temat...
pzdr
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
normalnie to nie wiedzialem ze juz cos takiego wymyslili
trzeba by pomyslec jak to do m20 zaadoptowac
tak na to popatrzylem i przypomnialo mi sie jak w maluszku przerobilem rozrzad tak zeby miec wiekszy wznios zaworow 8)
efekty byly nie powiem najpierw rozerwalo mi podstawki ktore trzymaly walek i musialem dorobic nowe stalowe a
pozniej poszly oba przeguby
w sumie to tez z tego mojego mozna by zrobic plynna regulacje wzniosu zaworow przesuwajac walek rozrzadu 8) ja moglem to robic tylko recznie i jak silnik nie pracowal
po pierwsze nie wiem czy dobrze przeczytalem (bo jakos w tym miejscu skan gorszy) ale jest ze 320i e36 wazy 1117kg... cos mi sie nie zgadza bo moja niunka wazona ze mna z malutenka iloscia pb i ok 20litrami lpg wazyla na wadze w firmie sprzedajacej stal 1450KG... ja waze 75kg ale wg mnie z wiekiem autko powinno robic sie lzejsze (fakt ze moja nie rdzewieje)... ale od tak roznica 300kg?
320 do roku 92 byla bez vanosa ale na boschu a po roku 92 z vanosem i na simensie . bosh jest troche bardziej agresywny ale malo elegacki a simens bardzo elegancki ale mniej agresywny w tym mozna szukac male roznice po miedzy tymi dwoma modelami .jednak na plus bede mowil o simensie i M52 troche leprzy stosunek masy blok aluminiowy a w M50 rzliwmy . zato wytrzymalosc calego systemu leprza w M50 starsze systemy i elementy ale masywniej i dkladniej wkonane .a jerzeli chodzi o psucie sie vanosa w m 50 cz m52 to jakas dziwna sprawa system jest banalnie prosty tam nic sie nie moze popsuc silownik zaor elektromagnetyczny olej . wieloklin i plytki sprerzynujace(po roku 95) wrzystko strasznie proste .
Wysany: 2006-07-11, 00:19
el nino napisa/a:
system jest banalnie prosty tam nic sie nie moze popsuc silownik zaor elektromagnetyczny olej . wieloklin i plytki sprerzynujace(po roku 95) wrzystko strasznie proste .