BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[skan] VANOS - co daje...
Autor Wiadomo
RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-06-20, 15:37   [skan] VANOS - co daje...

Test 320 e36 z 1993r. w którym autorzy porównują 2,0l z- i bez Vanosa...
wychodzi, ze rozwiązanie nie za wiele dało, a czasem starszy M50 był lepszy...

zyggy
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-06-20, 16:37   

Zmienne fazy wałka dolotowego to pierwszy krok BMW w technologii zmiennych faz rozrządu. Dzisiaj BMW dysponuje technologią płynnych zmiennych faz rozrządu wałków dolotowego i wydechowego oraz płynną zmianą skoków zaworów, co całkowicie wyeliminowało przepustnicę.

W silniku M50TU korzyści ze zmiennych faz, oprócz wymienionych w artykule, to przede wszystkim większa kultura pracy na biegu jałowym oraz mniejsza emisyjność spalin. Jednak VANOS to nie jedyne zmiany w tym silniku. Bardzo istotną zmianą jest wprowadzenie czujników spalania stukowego, co dało możliwość automatycznego dopasowywania sterowania zapłonem do jakości paliwa. W tym silniku używanie benzyny 98 ma sens. Innym usprawnieniem jest zastosowanie przepływomierza z gorącą płytką, znacznie bardziej żywotnego niż poprzednik z gorącym drutem.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-06-20, 17:06   

zyggy napisa/a:
oraz płynną zmianą skoków zaworów

a w jakim silniku to zastosowali :?: jak to dziala ...

co do tego testu ze niby silnik z vanosem jest mniej elastyczny niz ten bez vanosa to cos musieli pokrecic bo to nie mozliwe zeby takie samo auto z lepszym przebiegiem momentu mialo gorsza elestycznosc ; mozliwe ze tego z vanosem wzieli nowke sztuke i nie byla dotarta i stad ta roznica na niekorzysc

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-06-20, 23:01   

yo!
Ja to czytałem i kupilem bez vanosa którego i tak nikt w polszy nie naprawi :mrgreen: :D
pozdro

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2006-06-21, 12:31   

kamil.k napisa/a:

co do tego testu ze niby silnik z vanosem jest mniej elastyczny niz ten bez vanosa to cos musieli pokrecic bo to nie mozliwe zeby takie samo auto z lepszym przebiegiem momentu mialo gorsza elestycznosc ; mozliwe ze tego z vanosem wzieli nowke sztuke i nie byla dotarta i stad ta roznica na niekorzysc

kamil.k - wątpię... skan wziąłem z Auto International (teraz to jest Auto Motor i Sport) - niemiecka potężna gazeta, myślę, że nawet nie ma się co spierac czy mieli nowe czy stare auto...
test jest z 1993roku -wtedy było produkowane i M50(do marca 1995roku) i M52...

do korzucha - Vanos w silnikach B32 (M3 3,2)- to jest dopiero sypiące się ustrojstwo, ale to już inny temat...
pzdr

zyggy

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-06-21, 13:05   

kamil.k napisa/a:
zyggy napisa/a:
oraz płynną zmianą skoków zaworów

a w jakim silniku to zastosowali :?: jak to dziala ...

System ten nazywa się VALVETRONIC i jest zastosowany np. w silniku N52.
A działa to tak:

VALVETRONIC

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-06-21, 16:12   

normalnie to nie wiedzialem ze juz cos takiego wymyslili :shock:

trzeba by pomyslec jak to do m20 zaadoptowac :mrgreen:

tak na to popatrzylem i przypomnialo mi sie jak w maluszku przerobilem rozrzad tak zeby miec wiekszy wznios zaworow 8)
efekty byly nie powiem :lol: najpierw rozerwalo mi podstawki ktore trzymaly walek i musialem dorobic nowe stalowe a
pozniej poszly oba przeguby :shock: :lol:

w sumie to tez z tego mojego mozna by zrobic plynna regulacje wzniosu zaworow przesuwajac walek rozrzadu 8) ja moglem to robic tylko recznie i jak silnik nie pracowal

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-06-21, 17:09   

po pierwsze nie wiem czy dobrze przeczytalem (bo jakos w tym miejscu skan gorszy) ale jest ze 320i e36 wazy 1117kg... cos mi sie nie zgadza bo moja niunka wazona ze mna z malutenka iloscia pb i ok 20litrami lpg wazyla na wadze w firmie sprzedajacej stal 1450KG... ja waze 75kg :) ale wg mnie z wiekiem autko powinno robic sie lzejsze (fakt ze moja nie rdzewieje)... ale od tak roznica 300kg?

el nino 

Doczy: 18 Cze 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-07-09, 22:44   

320 do roku 92 byla bez vanosa ale na boschu a po roku 92 z vanosem i na simensie . bosh jest troche bardziej agresywny ale malo elegacki a simens bardzo elegancki ale mniej agresywny w tym mozna szukac male roznice po miedzy tymi dwoma modelami .jednak na plus bede mowil o simensie i M52 troche leprzy stosunek masy blok aluminiowy a w M50 rzliwmy . zato wytrzymalosc calego systemu leprza w M50 starsze systemy i elementy ale masywniej i dkladniej wkonane .a jerzeli chodzi o psucie sie vanosa w m 50 cz m52 to jakas dziwna sprawa system jest banalnie prosty tam nic sie nie moze popsuc silownik zaor elektromagnetyczny olej . wieloklin i plytki sprerzynujace(po roku 95) wrzystko strasznie proste .

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2006-07-11, 00:19   

el nino napisa/a:
system jest banalnie prosty tam nic sie nie moze popsuc silownik zaor elektromagnetyczny olej . wieloklin i plytki sprerzynujace(po roku 95) wrzystko strasznie proste .

tu jest ładny rysunek:
http://beemka-klub.pl/kir...0E34/page06.jpg

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: