Wysłany: 2006-06-26, 22:41 Problem z instalacją elekrycznych szyb : [
Cześć, postanowiłem się zabrać za zainstalowanie elektrycznych szyb i centralnego zamka. Graty te mam z 325ix touringa i chciałem je wsadzić do 316i sedana. wybebeszyłem cały samochód łącznie z wykładziną podłogi i boczkami drzwi, wyjąłem podnośnik szyby i chciałem założyć elektryczny. I klapa, całkiem inne mocowania! robił ktoś coś takiego? trzeba ponawiercać nowe dziury czy jak? bez sensu bo to nie bedzie miało jakiejś swojej geometrii i napewno coś będzie nie tak!. Co mi pozostaje? Zmiana drzwi na takie pod elektryczne szyby??
jesli chodzi o drzwi to roznicy niema miedzy takimi z elektycnymi szybami i bez ( chodzi o otwory) roznia sie tylko sedan/coupe, ale tylko przez inne wymiary drzwi .... jesli w twoim wypadku nic nie pasuje to znaczy ze combi tez ma inne przednie drzwi ( w stosunku do sedana, bo w stosunku do coupe to jest oczywiste) ... co jest dla mnie dziwne ... elektryczne szyby jesli chodzi o mocowania roznia sie tylko w waska lampa/ szeroka lampa.
Trzeba zaznaczyc takze ze cabrio tez ma inne mechanizmy elketrycznych szyb i sa one inaczej mocowane i maja inne wymiary, jesli tobie nic nie pasuje tzn. ze combi tez ma inne elektryczne szyby i inne mocowania ich ... wszystko da sie przerobic ale w tskim wypadku jesli chcesz miec org. to znajdz mechanizmy od 4d na szerokiej lampie ... no chyba ze cos zle pasujesz albo przy wyciaganiu ich poprzestawiały sie mocowania
Wysłany: 2006-06-27, 08:28
Prawdopodobnie masz inne prowadnice, ale sam mechanizm musi pasować (choć do krótszych drzwi górna nożyca może być krótsza). Do coupe montowane dwa różne typy prowadnic - nożycowe ( takie jak masz, chyba ) i ślimakowe z długą sprężyną jako mechanizmem. Szyby do tych prowadnic mają z przodu taki nosek z krótką płozą , a nowsze są proste. Jak możesz to podaj zdjęcie drzwi.
Prawdopodobnie masz inne prowadnice, ale sam mechanizm musi pasować (choć do krótszych drzwi górna nożyca może być krótsza). Do coupe montowane dwa różne typy prowadnic - nożycowe ( takie jak masz, chyba ) i ślimakowe z długą sprężyną jako mechanizmem. Szyby do tych prowadnic mają z przodu taki nosek z krótką płozą , a nowsze są proste. Jak możesz to podaj zdjęcie drzwi.
przciez pokazał na zdjeciu ze ma nozycowe, ten starszy typ montowany był w beemkach e30 na waskiej lampie ....
tak jak napisalem sa mozliwe 2 przyczyny:
- mechanizmy elektryczych szyb od combi sa inne niz w sedanie
- ty źle to wkładasz ( choc ten 3 mozna uznac za nie istaniejacy bo elektryczne echanizmy wkłada sie w drzwi 5 minut .... nawet jak to ktos robi 1 raz ... z tym ze tobie to nie moze pasowac bo one poprostu sa inne
P.S. OCZYWISCIE JA CAłY CZAS ZAKłADAM ZE CI CHODZI O PRZEDNIA PARE DRZWI, A SILNICZKI SA TAKZE Z PRZEDNICH DRZWI COMBI .... JESLI MASZ SEDANA I CHCESZ WłOżYC ELEKTRYCZNE MECHANIZMY DO TYLNYCH DRZWI Z TYLNYCH DRZWI KOMBI TO OCZYWSITE JEST ZE NIE BEDA PASOWAC .... BO DRZWI TYLNIE KOMBI SA INNE!
BO PO PRZYPATRZENIU SIE FOTKOM ODRAZU MOZNA STWIERDZIC ZE NIE BEDA PASOWAC NA 100%
Wysłany: 2006-06-27, 09:11
Cypisek a kupiłeś od tego gostka z LBN co sprzedaje części z bodajże czerwonego kombiacza??
ma jeszcze nakładki na progi i błotniki??
może właśnie dał ci te podnośniki z tylnich drzwi, są mniej chodliwe bo do kombi
a przód pasuje i do kombi i do sedana
PZDR
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
Wysłany: 2006-06-27, 10:03
nokerman napisał/a:
Cypisek a kupiłeś od tego gostka z LBN co sprzedaje części z bodajże czerwonego kombiacza??
ma jeszcze nakładki na progi i błotniki??
może właśnie dał ci te podnośniki z tylnich drzwi, są mniej chodliwe bo do kombi
a przód pasuje i do kombi i do sedana
PZDR
mam jeszcze te progi i błotniki ; ] Asą to napewno drzwi przednie bo sam je wykręcałem, z tyłu nie było elektryki, montuje też z przodu bo z tyłu to raczej nie jeżdzę ; ]
znalazłem na forum czy na allegro zdjęcia mechanizmów i wyglądają zupełnie tak samo jak te moje elektryczne.
dawca był z 1988 roku biorca jest 1989, obydwie nowe budy
ma ktoś zdjęcie drzwi z przykręconym elektrycznym mechanizmem?