Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-08, 03:10 jak dobrze wyczyścić aluminium?
jak dobrze wyczyścić aluminium (głowicę) z sadzy i różnego rodzaju osadów olejowych?
Chodzi mi o preparaty i zabiegi z nimi związane a nie szorowanie jakimis papierami (to potem ) Najpierw głowica musi być czysta, jak to osiągnąć?
Zapytaj sie w sklepach motoryzacyjnych bo nieraz mają specjalne środki do czyszczenia aluminium. Trzeba troche zmoczyć wodą a potem to popryskać tym środkiem i co brudniejsze miejsca przetrzeć szczoteczką.
Ja tak robiłem i pomagało, ale niestety nie pamiętam jak sie to nazywało.
Ostatnio miałem okazje myc sporo moich aluminiowych rzeczy:miska olejowa,dekiel od zaworów,obudowa pompy wody;zakupiłem zwykły płyn do mycia silników spryskałem odczekałem - szczotka najpierw włochata a potem z druciana ale z mosieznym włosiem.Miska swieci sie jak psu jajca na wiosne trwało to jakies 2 h i 2 dni spryskane ów srodkiem ale efekt jest super.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
najtańszym i sprawdzonym osobiście sposobem jest dobry proszek do prania i szczoteczka do zębów... poważnie... myje idealnie... a nie jakieś tam środki...
Smasher jeśli chcesz tanio to zrób pranie tak jak mówił LOKO a jak nie to kup sobie płyn do mycia silników.
Ja osobiście używałem niepamiętam nazwy płynu ale jest w takiej butelce plastikowej jak płyn do mycia szyb więc jak powiesz w odpowiednim sklepie oco ci chodzi to sprzedawca będzie wiedział. A jak nie to prawie na każdym orlenie to jest.
Albo też możesz sobie popsiukać benzyną ekstrakcyjną pod ciśnieniem
Jest takie cus jak detersil... kupilem w takiej puszeczce za 12 zeta. mylem tym silnik w vw. Czyscilo sie dobrze ale mankamentem ow specyfiku bylo to ze jest niebezpieczny dla zdrowia (grozi trwalym uszczerbkiem na zdrowiu czy jakos tak). no i to rzeczywiscie mocny srodek bo musialem po umyciu wymienic pare uszczelek ))
ale generalnie cos do mycia silnikow powinno Ci pomoc. najlepiej takie z atomizerem (pryskasz i po kilku minutach sprezonym powietrzem..)
POZDRO