BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
jak dobrze wyczyścić aluminium?
Autor Wiadomo
SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-08, 03:10   jak dobrze wyczyścić aluminium?

jak dobrze wyczyścić aluminium (głowicę) z sadzy i różnego rodzaju osadów olejowych?
Chodzi mi o preparaty i zabiegi z nimi związane a nie szorowanie jakimis papierami (to potem :wink: ) Najpierw głowica musi być czysta, jak to osiągnąć?

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Marcin e30 
obibok :)

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2004-08-08, 12:50   

Witam.

Zapytaj sie w sklepach motoryzacyjnych bo nieraz mają specjalne środki do czyszczenia aluminium. Trzeba troche zmoczyć wodą a potem to popryskać tym środkiem i co brudniejsze miejsca przetrzeć szczoteczką.
Ja tak robiłem i pomagało, ale niestety nie pamiętam jak sie to nazywało.

Poadrawiam.

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2004-08-08, 18:06   

Ostatnio miałem okazje myc sporo moich aluminiowych rzeczy:miska olejowa,dekiel od zaworów,obudowa pompy wody;zakupiłem zwykły płyn do mycia silników spryskałem odczekałem - szczotka najpierw włochata a potem z druciana ale z mosieznym włosiem.Miska swieci sie jak psu jajca na wiosne trwało to jakies 2 h i 2 dni spryskane ów srodkiem ale efekt jest super.

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-08-09, 11:49   

najtańszym i sprawdzonym osobiście sposobem jest dobry proszek do prania i szczoteczka do zębów... poważnie... myje idealnie... a nie jakieś tam środki...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-09, 23:40   

No dekiel tak myłem, ale to bardzo pracochłonne zapitalać ze szczoteczką po głowicy :lol:
Może popsiukać WD40 a potem zmyc wrzątkiem z mydłem? :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-08-09, 23:55   

Smasher jeśli chcesz tanio to zrób pranie tak jak mówił LOKO a jak nie to kup sobie płyn do mycia silników.
Ja osobiście używałem niepamiętam nazwy płynu ale jest w takiej butelce plastikowej jak płyn do mycia szyb więc jak powiesz w odpowiednim sklepie oco ci chodzi to sprzedawca będzie wiedział. A jak nie to prawie na każdym orlenie to jest.
Albo też możesz sobie popsiukać benzyną ekstrakcyjną pod ciśnieniem :wink:

Frycek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: W-wa G.R.CH.W.
Wysany: 2004-08-30, 11:28   

Jest takie cus jak detersil... kupilem w takiej puszeczce za 12 zeta. mylem tym silnik w vw. Czyscilo sie dobrze ale mankamentem ow specyfiku bylo to ze jest niebezpieczny dla zdrowia (grozi trwalym uszczerbkiem na zdrowiu czy jakos tak). no i to rzeczywiscie mocny srodek bo musialem po umyciu wymienic pare uszczelek :) ))
ale generalnie cos do mycia silnikow powinno Ci pomoc. najlepiej takie z atomizerem (pryskasz i po kilku minutach sprezonym powietrzem..)
POZDRO

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: