BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jak wy widzicie rozwiazanie tych dwóch kwestii
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2006-04-28, 00:26   Jak wy widzicie rozwiazanie tych dwóch kwestii

Ostatnio głowę zabijają mi dwie sprawy.
Pierwsza z nich to przypadek kiedy ktos ma obnizone auto i po wjechaniu na próg zwalniający popularnie zwany ,,śpiącym policjante" urwie miskę olejową.Kto za to odpowiada i powinien wypłacic odszkodowanie ? Nie sądze aby był przepis który określa minimalną wysokośc auta.Tłumaczenia w stylu ,, to było tam nie wjeżdzać" są również nie na miejscu i nie sadze aby ktos tłumaczył sie w taki sposób w celu unikniecia odpowiedzialnosci.
Czy ktoś zna taki przypadek ?

Druga kwestia to sytuacja gdy z pod koła jadącego przed nami auta strzeli kamyczek i zbije nam szybe.Kiedy nie posiadamy AC lecz tylko OC jedyna,znana mi mozliwoscia na uzyskanie odszkodowania jest sciagniecie pieniedzy z ubezpieczenia ,,sprawcy" tylko proszę mi wytłumaczyć co jest winien ten kierowca który jechał przed nami ze pod jego kołem znalazły sie jakies kamyki które zbiły nam szybe ? To chyba zarząd dróg powinien dbać o to aby kamyków nie było na drogach.Jak wyglada sprawa jezeli odpowiedzialnosc za ta sytuacje chce sie przeniesc na zarzadce drogi ? To pytanie nasunelo mi sie w zwiazku z tym ze ostatnio poszła mi przednia szyba.

Bardzo chetnie usłysze wszelkie wypowiedzi.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-04-28, 00:37   

w pierwszym przypadku przyjezdza rzeczoznawca i nie ma z nim gadki.od razu pisze ze auto ma nie seryjne zawieszenia i odszkodowania nia bedzie..

w drugim jak masz np. wykupione tylko OC ale z dodatkiem takiego bajeru jak zbicie szyb to LINK 4 oddaje ci za wymiane.

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-04-28, 00:41   

co do pękania szyb to najczęściej jest to wina nie zachowania odpowiedniego odstępu za pojazdem jadącym przed nami. A jakiś kamyk zawsze się znajdzie. zwłaszcza uważać trzeba na wywrotki wiozące żwir :wink:

Pawel735 

Wysany: 2006-04-28, 00:58   

Z tym rzeczoznawcą to dziwna sprawa bo elementy zawieszenia sa czesciami samochodu ktore sie wymienia,co wiecej jezeli te zamienne elementy sa atestowane to nie ma przeciwskazań zeby ich używać, i nikt nie powinien miec z tego tytułu zadnych pretensji do nikogo.Jezeli zaloze drugie amortyzatory,zamienniki oryginalnych bo stare sie juz zuzyly, to tez juz to nie beda seryjne amortyzatory - wiec to tez mialoby dyskwalifikowac auto ?
To tak samo jakbym wymienił powiedzmy końcówki drążków na zamienniki i gdyby doszło do jakiegoś zdarzenia rzeczoznawca by stwierdził ze odszkodowania nie bedzie bo te czesci sa nieoryginalne.

Jesli chodzi o ta odległość to przeciez kamyki potrafią strzelić na kilkadziesiat metrów.Wiec skad ja mam wiedizec na ile strzeli komuś kamyk z pod koła ?
Jak wyglada sprawa jezeli za wybita szybe zechcemy pociągnąć do odpowiedzialnosci zarządce drogi z tytułu zaniedbania stanu nawierzchni ?

Solveig 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Sty 2006
Skd: Krakow
Wysany: 2006-04-28, 09:10   

o ile mi wiadomo co do progow to jezeli cos ci sie stanie na nieoznakowanym przez znak progu i nie wiem urwiesz miske rozwalisz zawieszenie itd. to wzywasz psiarnie oni spisuja protokoł sprawa leci do sadu i miasto zwraca ci kase ( albo zarzad drog) co do tej szybki to taka sama sprawa.. psiarnia protokoł do ubezpieczalni i oni robiał zwrot...

HeMP 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-04-28, 12:45   

co do 1 sprawy to auto seryjne ma swoj minimalny przeswit a jak sobie wymnienisz zawias na nizszy to juz twoja sprawa ,to tak jak bys sobie sam na swoje rzadanie urwal miske .. bo progi nie moga przekraczac 15 cm wys. i to starcza na seryjne auto,a jak sobie obnizyles auto to swiadonie dzialales na swoja niekozysc... w oczach rzeczoznawcy.. i juz odszkodowanie odpada ... i nie chodzi tu ze to nie sa orginalne czesci czy zamienniki tylko czesci o nieseryjnych parametrach... a progi sa robione na jakis zasadach a nie pod kazdego urzytkownika drogi :lol: to TY masz sie dostosowac do drogi (spelniajacej normy) a nie ona do twojego auta(zawieszenia) bo na seryjnym zawi8asie nie ma problemu.Co innego jak rozwalisz miske na seryjnich nastawach ... ale to juz inna bajka :lol:

ale sie rozpisalem ... :lol:

Pawel735 

Wysany: 2006-04-28, 19:58   

Rozumiem.Chociaż czepiajac sie detali równie dobrze mozemy powiedziec ze parametry amortyzatorów zamienników tych oryginalnych tez moga odbiegac w jakims nieznacznym stopniu od oryginałów.Bo napewno ma powiedzmy skok mniejszy o jakies setne czesci milimetra, cisnienie w zamienniku tez różni sie w jakims minimalnym stopniu od cisnienia w oryginale.I w tym wypadku w przypadku juz innego zdarzenia jak ktoś zechce sie czepić to tez moze mi powiedziec ze w zwiazku z tym ze amortyzator zamiennik miał mniejszy skok w stosunku do oryginału o 1/100 mm coś tam mi sie stało.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: