Jak tak sobie czytam to forum to az mnie przeraza jedna rzecz: jak wy to robicie ze jezdzicie 160 180 km/h?? moja niunia (318 m10 86rok) ledwo sie rozpedza do 150 i to po baaaardzo dlugim odcinku... niewazne czy jade na gazie czy na U95 czy Pb95 ( nie mam kata i sondy)az mi wstyd... nie mam obrotomierza (jakis mechanik w fabryce wsadzil tam zegar) i nie wiem jkaie mam obroty...:(pomozciue!!!!
LENY [Usunity]
Wysany: 2004-08-16, 21:04 obrotomierz
Jak chcesz to ci opyle zegary z obrotomierzem do E30 i sobie zamontujesz i będziesz miał wtedy problem z głowy i obroty zobaczysz.
a za ile?? 8) bede musial cos tam jeszcze przerabiac?
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-08-16, 21:41
byc moze masz za szybki dyfer.
Dyfry:
Zalezne co chcesz uzyskac
szybszy dyfer
Przyspieszenie = mniejsza predkosc max.
wolniejszy dyfer
wieksza predksosc max lecz slabsze przyspieszenie.
Wiec najpierw sprawdz jaki masz dyfer.
Anonymous Go
Wysany: 2004-08-17, 00:32
Właśnie mam e 34 jaki jest do tego najlepszy dyfer??? Jaki wsadzić jakieś numery fabryczne. I mam jeszcze pytanie co to jest szpera??? Jak sprawdzić czy ja mam czy nie i co ona daje??
Anonymous Go
Wysany: 2004-08-17, 00:56
Cytat:
mam jeszcze pytanie co to jest szpera??? Jak sprawdzić czy ja mam czy nie i co ona daje??
Chodzi Tobie o "szpare" między drzwiami kierowcy czy pasażera...?! A daje ona lepszą cyrkulację powietrza...! (sorry ale nie mogłem się powstrzymać) 8)
Na przyszłość pamiętaj...! między "FAQ" a "Użytkownicy" masz opcję SZUKAJ!
Rogaś powiedz czy masz silnik z wtryskiem (318i) czy z gaźnikiem Pierburg 2E4 (316). Osobiście nie widziałem bety na wtrysku z zegarkiem obok prędkościomierza... Czy nad silnikiem masz obudowę filtra powietrza ?(taki talerz jak w dużym fiacie tylko większy). Jeżeli tak to ten silnik ma fabrycznie 90 koni i więcej niż 160 raczej nie pójdzie, zwłaszcza na gazie...
Szpera jest to blokada mechanizmu różnicowego. Daję ona możliwość kręcenia sięobydwu kuł napędzanych pod czas ruszania, nawet jeśli każde koło rusza z innej nawierzchni. Ze szperąmożna pięknie driftować i kręcićbączki
Jak to sprawdzić
Podnieśtył i zakręć jednym kołem (oczywiście na luzie) jesli drugie kręci sięw tąsamąstronę to masz szperę. Ale najpewniejszym sposobem sprawdzenia czy ma sięszpere, jest ustawienie samochodu jedną stroną na czystym asfalcie, a drugą na piachu. Ruszasz wtedy z kopyta i jeśli jest długi rów na miachu i długi ślad spalonej gumy na asfalcie oznacza to że masz szpere
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Rogaś, sprawdź jakie masz przełożenie dyfru. Jest ono napisane na takiej tabliczce (1cm x 4cm) przykręconej do dyfra od tyłu.
Napisz jeszcze jakie prędkości maksymalne uzyskujesz na poszczególnych biegach.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Rogaś powiedz czy masz silnik z wtryskiem (318i) czy z gaźnikiem Pierburg 2E4 (316). Osobiście nie widziałem bety na wtrysku z zegarkiem obok prędkościomierza...
mam wtrysk weilopunkt. no i MAM zegarek:( nie mam talerza nad silnikiem ani takiego jak w 125p ani jak w mercedesie 500sel (niezla fura W 126) gdzies na tym forum znalazlem linka do strony ze wpisujeszVIN i tam ci podaje co masz w aucie.. no i mam 105 KM
a predkosci na begach to tak mniej wiecej:
I- 45
II- 90 ( choc raz na nowym parowniku nawet 100)
III- nie pamietam chyba 120
IV- to bylo 140
zaraz lece sprtawdzic czy6 mam tabliczke na dyfrze!!
ej a nie pomysleliscie ze moze silnik juz jest kiepski nie trzyma komopresji itp. i poprostu nie ma mocy i nie wkreca sie na obroty pozwalajace na danym biegu osiagnac odpowiednie predkosci
poprostu to w pierwszej kolejnosci przyszlo mi do glowy ewentualnie cala ta gazownia szwankuje
_________________ E-36 325 TDS
beemka bawara nowa czy stara to jest wlaśnie to co chłopaków dziś jara
Rogaś powiedz czy masz silnik z wtryskiem (318i) czy z gaźnikiem Pierburg 2E4 (316). Osobiście nie widziałem bety na wtrysku z zegarkiem obok prędkościomierza... Czy nad silnikiem masz obudowę filtra powietrza ?(taki talerz jak w dużym fiacie tylko większy). Jeżeli tak to ten silnik ma fabrycznie 90 koni i więcej niż 160 raczej nie pójdzie, zwłaszcza na gazie...
Ja mam 316 e21 90 KM M10B18 na gazniku 2B4 i predkosc max jest w granicach 180, a 150-160 to bez problemu sie wkreca (na gazie oraz na benie), no ale mam silniczek w dobrym stanie