BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
regulacja przeciwmgielnych [mod edit]
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-12-20, 22:11   regulacja przeciwmgielnych [mod edit]

[...] czy przeciwmgielne sie jakos ustawia? Moje swieca ladnie na boki, ale patrzac na wprost prawie nie widac roznicy. Tzn jesli nie ma mgly to troche jasniej jest przed samym samochodem, ale we mgle praktycznie jest to samo, obojetnie czy jade na wlaczonych czy wylaczonych przeciwmgielnych.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-12-22, 01:53   

widzę, że pytanie zostało pominięte.... więc spróbuję je "uaktywnić" i sam też przyłączam sie do pytania

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-12-22, 04:34   

światła przeciwmgielne przednie są właśnie od doświetlania pobocza
przeciwmgielne tylne są abyś doświetlił sam siebie

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2005-12-22, 15:51, w caoci zmieniany 1 raz  

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2005-12-22, 07:26   

yo!
Jak zakładałem u siebie halogeny to regulowac można je było tylko góra dół taką srubeczką mowa o e36 w e30 nie wiem bo złodziej ukradł mi halogeny
pozdro

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-12-22, 18:22   

w e36 jest taka ramka montazowa i mozna regulowac ale w zasadzie to gora/dol... zreszta przeciwmgielne to sie przydaja sie we mgle i jak sniezy bo w nocy normalnie to oswietlaja minimalnie ciut przed autem i lekko po bokach...

Bartek_P

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Lis 2005
Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2005-12-22, 20:03   

Jak sama nazwa mówi , to są światła przeciwmgielne.
Mają świecić troche na boki, i to nie ty masz widzieć , tylko ty masz być widoczny!!!
Chcesz lepsze światła to załóż sobie halogeny dalekosiężne , miałem takie w poprzednim aucie .
Dają tak że tiry się chowają
Pozdrawiam

metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2005-12-22, 20:54   

ale dalekosiężne są w Polsce zabronione :(

A jeśli chodzi o prawidłowe ustawinie przeciwmgielnuch to powinny świecić równolegla do nawierzchni bo w ten sposób jedynie spełniają swoje zadanie, gdy świecą w górę to tylko pogarszają widoczność bo widać "mleko" natomiast gdy są skieroane w dół to też nic nie daje.
Przeciwmgielne przednie montowane są w możliwie najniższych punktach samochodu tak bu ich równoległy strumień światła świecił "pod mgłą" (jak wszyscy doskonale wiemy mgłą unosi się nieco nad ziemią i tą "słabość" mgły te światła wykorzystują).
Tak ma dobrą sparawę przecież to nie są jakieś supermocne żarówki potrafiące "przenikać" mgłę bo czym mocniejszy strumień światła skierujesz w mgłę tym mniej widzisz.

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-12-23, 14:17   

Przy okazji przypominam o przepisach.

Nie wolno używać ich przy normalnej pogodzie.

Tylko DESZCZ, ŚNIEG i MGŁA.

Niestety istnieje spora ilość debili (nie mówie o klubie, ani o marce BMW ale ogólnie), którzy używają ich na co dzień. No ale wiejski tunning jest wśród nas.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-12-23, 14:34   

+ na krętej drodze...

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-12-23, 20:22   

KotSylwester napisa/a:
Przy okazji przypominam o przepisach.

Nie wolno używać ich przy normalnej pogodzie.

Tylko DESZCZ, ŚNIEG i MGŁA.

Z przeciwmgielnych wolno korzystac tylko we mgle, na mokrej jezdni potrafia oslepic rownie dobrze jak dlugie. Lecze jelopow jezdzacych na przeciwngielnych w deszczu wlaczeniem wlasnych, a jak to nie pomaga poprawiam dlugimi.

A wracajac do tematu - w koncu jest tam regulacja czy nie ma?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-12-23, 20:36   Przeciwmgielne

.......Witam !! ..... Do Dawida..........Gdzie jest napisane ,że halogeny dalekosiężne są zabronione???????? Ale fakt zgodnie z przepisami np. do E-30 nie wolno zakladać dodatkowych swiatel drogowych ( przekroczona dopuszczalna wartość strumienia świetlnego)......
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-12-23, 20:51   

Jest tylko i wyłącznie regulacja w osi pionowej czyli góra / dół.

metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2005-12-23, 20:59   Re: Przeciwmgielne

henry napisa/a:
.......Witam !! ..... Do Dawida..........Gdzie jest napisane ,że halogeny dalekosiężne są zabronione???????? Ale fakt zgodnie z przepisami np. do E-30 nie wolno zakladać dodatkowych swiatel drogowych ( przekroczona dopuszczalna wartość strumienia świetlnego)......

Heniu jakieś pół roku temu chciałem założyć światła dalekosiężne i zmierałem na ich temat informacje - wtedy trafiłem na pewien artykuł w którym był podany dokładnie paragrał na podstwaie któregojest zabronione używanie dalekosiężnych w Polsce. Niestety od tamtego czasy miałem przymusową reinstalacje windy i niestey straciłem ten artykuł :( [/i]

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-12-23, 22:28   p-mgielne

...........w takim razie napisze co wiem na ten temat .Dopuszczalny strumien świetlny max. to 225 000 cd.Z reguły wyposażone w podwójne reflektory auta te wartość przekraczają.Dodatkowo jest przepis który mówi o zakazie montowania dodatkowych świateł drogowych w autach posiadajacych podwójny układ reflektorów tak jak w E-30 , PF 125p itp. Do aut z pojedynczymi reflektorami mozna je zakładać.Ale z kolei dzisiejsze autka wyposażone w zespolone lampy przednie nie wiadomo jak traktowac.........i chetnie bym poczytał ten artykuł który Ci sie zapodział.......Moze faktycznie cos sie w przepisach zmienilo.......Pozdrawiam - Heniek
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Bartek_P

Wysany: 2005-12-23, 22:49   

Jak mówiłem , miałem w poprzednim aucie (toyota Corolla) założone przez 7 lat halogeny dalekosiężne i nikt nigdy się nie przyczepił, policja, przeglądy i inne.
A musze przyznać , że dawały lepiej niż w niejednym TIRze
2x100WATT HELLA, POLECAM
Jak zapaliłem Długie i Halogeny to było jasno jak w dzień
Ale z drugiej strony , dziękuje za przyjemność jechania z naprzeciwna, nawet jedną sekunde
:D

KotSylwester 

Wysany: 2005-12-23, 22:59   

i jaki z tego morał? Taki że 75% czołówek w nocy jest przez oślepienie?

Ja tam zawsze upominam długimi baranów na halogenach. Raz jadąc Iveco zapuściłem na raz halogeny i długie ale koleś podejrzanie nagle prawie do rowu zjechal to odpuściłem ta praktykę.

Powtarzam : dla mnie jazda na halogenach przy normalnych warunkach jest tak samo wieśniacka jak kostki przy lusterka albo naklejka tununing.

Pioter: ponieważ to forum techniczne, więc przy całym szacuneczku - nie jest istotne jak się Radek na ten temat zapatrujesz, tylko co wiesz o przeciwmgielnych - jak dla mnie Twój post nic wartościowego nie wniósł do tematu - LUDZIE NIE RÓBCIE OT, BO SIĘ CZYTAC NIE CHCE

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-12-23, 23:50   

MAM PYTANIE:
czy na przeciwmgielnych wolno jezdzic we mgle po miescie ( przednie swiatla przeciwmgielne)?
bo ostatnio jak mnie zatrzymali (byla MGLA) to Pan Wladza stwierdzil ze w miescie/ terenie zabudowanym nie wolno korzystac z przednich swiatel przeciwmgielnych bo cyt. "jak mowi kodeks swiatel tych wolno uzywac tylko na drogach kretych itp"... natomiast tylne przeciwmglowe jak najbardziej... zdziwilo mnie to bardzo bo z tego co pamietam to mozna uzywac we mgle (ew. zmniejszonej przejrzystosci powietrza np sniezyca) i w normalnych warunkach (dobra przejrzystosc) na drogach kretych/w gorach...
Co Wy na to?
ps. mandatu za switla nie dostalem bo i tak bylo 8pkt i 300pln za 41 km/h wiecej niz mozna :D

Bartek_P

Wysany: 2005-12-24, 00:20   

NIE NO STARY!!!!
Nie napisałem tego żeby wywołać burzliwą dyskusję, tylko po to aby właśnie to uświadomić!!!!
Jak się używa takich świateł to trzeba pamiętać otym co one robią!!!
I nie założyłem ich po to żeby innych oślepiać , tylko po to żeby lepiej widzieć.
Jak się jedzie na DŁUGICH, to też trzeba w porę je wyłączyć.
A pozatym myśle że, nie jesteśmy debilami opisywanymi w gazetach:
"Młody kierowca BMW jadąc z nadmierną spowodował wypadek"
Ile mamy lat?? I lie kmów na karku??
Ja mam 300 000 i nie piszcie do mnie takich rzeczy!!!
Pozdrawiam serdecznie
[mod edit]
I przy okazji zycze wszystkim Wesołych Świąt

KotSylwester 

Wysany: 2005-12-24, 00:40   

Bartek, źłe Cie zrozumiałem;)

Jakub, można uzywać halogenów w mieście, kodeks nie zabrania, zresztą jest gdzieś kodeks on line i łatwo w nim wyszukać wszysktie potrzebne rzeczy. Ale mgła to mgła - ograniczona widoczność, a nie widać że jest mgła a widzisz 10 latarni przydrożnych. Mgła to wg. kodeksu widoczność max 50m.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-12-24, 01:22   

....a wracając do tematu :evil:
Artur C. napisa/a:
Jest tylko i wyłącznie regulacja w osi pionowej czyli góra / dół.

w jaki sposób się reguluje te światła i czy znacie jakies domowe sposoby na prawidłowe ustawienie świateł?

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-12-24, 23:10   

Hmm, napewno tylko góra i dół?
a do czego w takim razie jest druga śrubka? jedna tak góra dół a druga sądziłem że do regulacji na boki, nie wiem bo nie regulowałem u siebie w czasie przeglądu świeciły dobrze i nie ruszał ich diagnosta, fakt faktem ze dobrze doświetlają pobocze szczególnie w nocy w trasie używam halogenów jak nikogo niema naprzeciw szybciej dostrzegam wracających gamoni poboczem do domu po kilku piwach.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: