Wysany: 2004-07-29, 13:42 problem z 320 e30 (dymienie)
na poczatku chcialem sie przywitac
a teraz mam pytanie:
mam na oku 320 rocznik 91 przebieg 240 tys km, LPG.
problem jest taki ze przy odpalaniu na benzynie przez pierwsza sekunde z wydechu wydobywa sie siwy oblok dymu a potem wszystko jest ok, chodzi niezle. mechanicy mowili ze silnik jest w dobrym stanie, byl niedawno poddawany lekkiemu remontowi (uszczelnienie i wymiala niektorych elementow)
moj tez czasami sobie pusci takiego siwego baczka - zuzyte uszczelniacze zaworowe - szczegolnie widoczne jak pokatuje auto, zgasze i odpale po jakim czasie -- zawsze wyleci baczek - ale sie tym zasadniczo nie przejmuje..olej jest tani i jak znika w granicach przyzwoitosci to nic takiego (u mnie dolewam litr na 10 tys km)
moj tez czasami sobie pusci takiego siwego baczka - zuzyte uszczelniacze zaworowe - szczegolnie widoczne jak pokatuje auto, zgasze i odpale po jakim czasie -- zawsze wyleci baczek - ale sie tym zasadniczo nie przejmuje..olej jest tani i jak znika w granicach przyzwoitosci to nic takiego (u mnie dolewam litr na 10 tys km)
Nic dodac nic ujac 8)
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-29, 15:00
a pierscienie nie koncza sie?
Dolej uszlachetniacz do oleju niech oczysci nagar aby bylo wszystko ok moze przestanie dymic.
Przy odpalaniu TO NORMALNE ze moze puscic kopcia!!!!!!!!Poprostu dostaje duzo wieciej paliwa niz rozgrzany silnik.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-29, 17:45
za uboga lub za bogata mieszanka paliwa = czarny dymek
branie oleju = niebieski dymek
Anonymous Go
Wysany: 2004-07-30, 08:26
Witam moj rekin taz rano pusci chmorke a potem czysciutko
Pozdrawiam
Anonymous Go
Wysany: 2004-07-30, 09:38
Nic sie nie martw. Zawsze zimny silnik chwilke podymi to jest normalne (nie bede pisał dlaczego tak sie dzieje bo jest troszke pisania). Moja 325 e30 tez zadymi. A co do brania oleju to poprzedni silnik bral 1l na 1500 km a teraz jeszcze nie wiem ile mi bierze mój nowy silnik.
Nie słuchaj rad wlewania jakiś uszczelniaczy do silnika ! To niepotrzebnie zagęści olej, a napewno nie usunie nagaru ! Takie patenty robiliśmy w silnikach które już zasłone dymną robiły z tyłu, i śmierdziały trupem... . Ale jak Tobie puszcza lekkiego dymka to olej to. Prawda jest taka większość naszych silników ma duże przebiegi, co i rusz dostaną po tyłku i maja prawo do tego. No i maja po 15-20 lat... A fakt jest faktem że nowy, dobry silnik nie puścić żadnego dymka. A nasze staruszki niech sobie puszczą rano bączka, i tak zajeżdzą wszystkie fiaty i daewoo (przepraszam- chevrolety !)
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
Go
Wysany: 2004-08-05, 12:16
hmmm ta ostatnia wypowiedź pasuje jak ulał do mojego maleństwa ) firewalla za sobą mam niestety za kazdym razem jak ją mocniej wciągnę na obroty i odpuszczę ...:((( Głowica cala zrobiona ale dół nie ruszany