Wysany: 2005-12-04, 09:38 padla mi skrzynia biegow
witam! jak w temacie padla mi skrzynia automatyczna w e32 moze ktos zna jakiegos dobrego czrodzieja od tego typu skrzyn z bydgoszczy lub okolic!?? za informacje z gory dzieki! pozdrowionka!
teraz mam inny problem mam juz skrzynie 4hp22 ale jedna jest siedmio pinowa ta ktora kupilem a ta co mialem jest osmiopinowa i niewiem czy nic sie nie stanie jak ja wrzuce do samochodu? zostanie jeden kabel pusty ale wtyczka pasuje! objawy byly takie jakby sie sprzeglo slizgalo i napewno te blaszki co sa w srodku sie rozsypaly bo czarny olej byl i pelno syfu na filtrze bylo ! jezeli ktos wie czy nie bedzie przeszkadzalo to ze ta co kupilem jest siedmio pinowa to prosze o pomoc! dzieki i pozrdo!
_________________ BMW 730i
elimen [Usunity]
Wysany: 2005-12-06, 15:22
szkoda... ale niestety zasada jest jedna - wymiana oleju co 10 tysi. i jest jak nowa
zalezy na jaki oleju jest skrzynia i jak sie jezdzi minerał co 10-20 tys pełen syntetyk do60tys ogólnie lepiej mineral lac i czesciej wymieniac razem z filtrem (cena w salonie 65zl!!!!!) ja wlasnie sie na takiej oszczednosci przejechalem i skrzynia sie pewnego dnia skonczyla
co do kosztów naprawy rozmowa zaczyna sie od 1000-1200zl w gore i jest kilka warszatów w polsce które sa w stanie zrobic to fachowo i dajac gwarancje (np w krakowie daja az 2 lata) tez przerbialem ten temat i w koncu przesiadelm sie na manuala (szkda:(((((( )koszt uzywko to ok 700-900zl
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
witam w sumie mi to zajelo 3 dni w 2 osoby ale da sie szybciej (za duzo gadalismy przy robocie) wiec tak co potrzebujesz to wiadomo skrzynia sprzeglo cale z dociskiem itp pedaly siłownik sprzegła w skrzyni kolo zamochowe dwumasowe (bo takie chyba masz w seri 7) a i sróby 12.9 dłósze niz te co zdejmniej do przykrecenioa kola zamachowego.
ogólnie robota nie jest zbyt skomplikowana tylko jest jedno ale ...sróby sa w tak masakrycznych miejscach ze bez metrowych łamanych przedlózek zapomnij i dobrych kluczy (torxy nasadkowe pozadne sa niezbedne skrzynia na nich jest przykrecona) a i jeszcze wał napedowy
1)co trzeba zrobic ...wymontowac cały wydech od kolektora wymontowac wszystkie blachy osłaniajace odkrecic cały wał z podpora (tez nowa by sie przydla) wykrecic chydraulike i elektryke od skrzyni zeby potem nic nie pourywac, wykrecic lewarek, a na koniec jedziesz z sróbkami z skrzyni.
2) potem zakladasz kolo zamachowe dociska itp przukrecasz lewarek z recznej (tylko uwaga bo sa rozne dlogosci wodzika) zakladasz skrynie, wał, pedały i podłanczas sprzeglo do zbiorniczka z płynem hamulcowym i to by bylo na tyle ,
nie wiem jaka ty masz dokladnie wersje i z ktorego roku jest to autko ale ogolne procedura jest taka sama co w seri 3 calosc wyszla mi z oplaceniem u znajomego 1 mechanika co mi pomagal (zapomnij ze zrobisz to w 1 osobe bo skrzynia sporo wazy i ktos to musi trzymac) 900zl (wszystkie czesci +pomoc mechanika ..w zasadzie ja mu pomagalem:PPP) wiec mysle ze jest to normalna cena moge dac ci nr telefony do ognistego (vel wojtek) ma wszystko do bmw i wlasnie od niego bralem czesci i u niego robilem...polecam rozsadny chlopak i ma rozsadne ceny!!
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
cypis0 wjelkie dzieki za pomoc dam sobie rade bo pewne pojecie mam uczylem sie za mechanika i do pomocy tez bede mial kolesia wiec jakos to bedzie!! skrzynie i cala reszte tez mam juz zamowiona i mam nadzieje ze sie uda jak juz zrobie to napisze jak bylo! jeszcze raz dzieki za pomoc i pozdrawiam! tylko jeszcze jedno a co z komputerem sterujacym skrzynie?? czy trzeba go wymienic czy jak to wyglada?
pozdrowionka!!
GRATULACJE MASAKRYCZNA ROBOTA CO NIE:p I JAKIE WRAZENIA Z NOWEGO OBLICZA AUTA?? NAPISZ MOZE DLA POTOMNYCH NA JAKIE PROBLEMY W WERSJI 7 NATRAFILES W CZASIE TEJ OPERACJI
POZDRAWIAM
w zasadzie nie ma zadnego problemu w przelozeniu mi nie poszlo bo wal mi nie pasowal bo wszystko mialem od bmw 530 i wal okazal sie troszke za krotki i tu zaczely sie schody!! ale postanowilem przerobic wal od automata i wszystko gra! poza tym jeszcze te nieszczesne pedaly. przekladka to masakra!! dojscie do nich to prawdziwe wyzwanie ciasno i ciemno no i trzeba sie wykazac sprawnoscia fizyczna!! ale tak na serio nie bylo tak zle jak myslalem!!jezeli ktos chces sie zdecydowac na przerobke i potrzebuje informacji chetnie sluze pomoca! moje gg 6175650! pozdrawiam jezdzi sie o wiele lepiej!!