KotSylwester, boczki są potrzebne bo jest w drzwiach masa ostrych krawędzi i jak o to ręką uderzysz to jest lipa, co się tyczy shortshiftera to Bruner swoją odpowiedzią wyczerpał temat moc i waga liczy się bardzo ale czasami komfort kierowcy jest ważniejszy, machanie kierwonicą bez wspomagania , szczególnie przy małej prędkości ( nawrót ), to nic fajnego, wszystkie szyby są seryjne, jestem pilotem w KJS ( Subaru Justy ) i mamy szyby z tyłu z plexi, to jest koszmar, świsk, gwizd i głowę urywa
Oki już wiem czyli shifterm, to wspawka w lewarek skrzyni biegów.
Co do hałasu... Jechałem moim Baurem do blacharza bez wykładzin, na seryjnym wydechu, tylko z 1.8.... masakra... zastanawiam się czy szyby by robiły różnicę.
KotSylwester dzięki za życzenia, wierz mi, że wymiana szyb powoduję co najmniej podwojenie tego hałąsu, w tej chcwili jazda z prędkością ponad 100 km/h jest już mocno uciążliwa, w tym Justy po prostu nie da się rozmawiac powyżej setki!!
Po pierwsze serio się pytałem o shortshifter, bo jakiś czas temu kolega coś mi o tym wspominał że sobie coś uciał, przyciął, zespawał i ma, jak to określił (błędnie) sportową skrzynię.
OT: Piotruś - bo to są fora dyskusyjne żeby się pytać, jak widać nie tylko ja nie wiedziałem co to jest, i jak widać nadal chyba nikt nie wie jak to wpływa na skrzynię, bo jest to dość świeży temat na forum. Nie wiem o co chodzi Ci z gestapowcem?
KotSylwester mam shortshiftera w E39 540 ( firmy B&M ) od ponad 3 lat i po prostu jest i działa, jak na razie nie zauwałżyłem aby jakoś wpłynął na skrzynię.
Nie ma znaczenia, jest to element dosyć giętki więc nawet jak przymocujesz w wielu miejscach to przy szybszej jeździe "faluje", dodatkowo dużo gorzej tłumi dźwięki, więc hałas jest okropny
Wszystko kwestia grubości, lwiadomo jak się da 1mm będzie naczej niż 13mm:) Ozywiście obq te wymiary są przesadzone:) Ale czy warto? Czy rzeczywiście te klikaset gram coś zmienia? Na pewno bezpieczniej przy wypadku, ale to można folie antywłam przykleić, zresztą i tak się w kasku śmiga...
Szyba jest naprawdę ciężka i raczej będzie to kilka kilogramów różnicy. Ja jednak pod doświadczeniach z Justy nie zdecyduję się na to
[ Dodano: 2008-07-31, 00:08 ]
Zasadniczo wstepnej prezentacji Mandaryny z nowym silnikiem dokonal na tym forum PUZ ale postanowilem odgrzebac temat bo w samochodzie zmienilo sie ........ prawie wszystko. Kilka zdjec ktore zrobilem dzisiaj:
http://barierka.fotosik.pl/albumy/479372.html