BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Chłopaki pomóżcie... własny biznes lakiernia proszkowa ...
Autor Wiadomo
Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-02-14, 00:20   Chłopaki pomóżcie... własny biznes lakiernia proszkowa ...

Siemka!
To znowu ja i moje problemy "pracownicze" :wink:
Sorrki że pisze nowy temat ale wydaje mi się że w tym przypadku jest to konieczne...
Od niedawna pracuje na lakierni proszkowej. Jest to już moja druga praca w tej specjalizacji. Los tak chciał że pracuje razem z kumplem który również robił wcześniej w tej samej firmie co ja (także zwolnił się z niej z tego samego powodu...) ale mniejsza o to. Ja na lakierni nie mam dużego doświadczenia, ale w ciągu tych 5 miesięcy nauczyłem się prawie wszystkiego: obsuga myjki, pieców, suszarki, lakierowanie, zmiana koloru, przygotowanie kabin, aplikacji (tribo, elektro)itd. za to Krzychu (kumpel) 5 lat w tym siedzi 4 lata jako lakiernik. Chłopak naprawde ma pojecie co robi, prowadził zmiane i lakierował w wczesniejszej pracy i nawet sam szef bardzo czesto lata do niego po porady...
No i pewnego dnia padł pomysł na stworzenie spółki i pracowania dla siebi i na siebie.
Początkowo sytuacja bardzo prosta:
przerabiamy moją stodołe (naprawde super do tego się nadaje) tzn. stawiana zostaje sciana przegrodowa (połowa w zupełności wystarczy), podciągamy elektrykę, wode i ujscie ścieków do "szamba" znajdującego się pod kurnikiem obok.
Staramy się o dotacje z urzedu pracy (ok12 tys zł+ kredyt z banku 40 tys zł- oczywiście na głowe bo to ma być spóła). Za kwote ok 75tys zł (jak wiadomo maksa raczej sie nie dostaje) wyposarzamy lakiernie w cały sprzęt i zaczynamy... i tu zaczyna sie pewien problem z pozyskiwaniem klienta. Niby wszysto luzik... nasz szef (nie wielka lakiernia) ma zamówień tyle że robimy na 2 zmiany po min 12 godzin 7 dni w tygodniu mimo iż nie dotrzymuje terminów i jest duzo zwrotu (drugi lakiernik-paprun) więc nic prostrzego jak dać niższą cene dotrzymywać terminu i nie odwalac fuch (z tym to żaden problem) a klienta przejmujemy, tylko że, moim zdaniem skoro tak jest to ktos tu musi miec dobre układy albo koperte skoro sa nadal zamówienia... wiec z przejeciem może byc różnie. Sanepid także coś sie go nie czepia :? ... wiec czy nie miał by tez mozliwości " zsyłania ich na nas"...
Problem jest też w tym że jeśli zamówienia nie bedą szły tak jak powinny co wtedy bo przecież zaciągmnięty został kredyt :?: :roll: Poza tym Krzychu konczy w pazdzierniku 25 lat (dotacja jest tylko do tego wieku) wiec czy dałoby rade formalnie założyć spółkę z jego żoną?
Od tego mysilenia to wydaje mi się czy na samym początku jest to w ogóle realne... chodzi mi już o samo złożenie takiego wniosku itd "przyjecie go" czy faktycznie jest to takie realistyczne?
Wiem ze trzeba zrobić ten biznes plan itd tylko jak to zrobić żeby miało faktycznie siłe przebicia :roll: Kurde sam już teraz nie wiem co robić :cry: czy walczyc czy sobie to odpuścić... bo za jest naprawde duzo argumentów, jednak jak to w życiu bywa przeciw co najmniej tyle samo :roll:
Bardzo interesuje mnie Wasz opinia na ten temt jak wy to postrzegacie.
Wydaje mi się ze opisałem całe sedno sprawy ale jak by cos było nie jasne zadawajcie pytania itd.
Mile widziane bedą wypowiedzi konkretne czyt. odnośnie kredytu warunków dotacji itp.

Z góry dzieki za pomoc!

Ps.
sorry za błedy ale moja głowa już nie działa... 7dni pracy= 93 godziny...

Pozdro!!!

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-02-14, 00:23   

jedno jest pewne ...jak ktos jest dobrym fachowcem to klient go znajdzie zawsze i wszędzie.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-02-14, 00:24   

podstawa to dobry handlowiec ktory bedzie pozyskiwal ci potencjalnych klientow.umowa krotka i na temat.placisz mu za klienta a nie za przepracowane godziny.zawsze taki osiol sie znajdzie.oczywiscie nie mowie tu o jednym handlowcu...

ja bede waszym nastepnym klientem :lol:

Melis 

Wysany: 2006-02-14, 00:30   

:wink: obiecuje, że jesli interes by się rozkręcił to 5 wylosowanym osobą lakieruje za friko kolektorek albo alumy na antyczne złoto z połyskiem 8) ... i robie ogólną bibe (np jak bedziecie jechac do Toronto to do mnie wpadniecie).
ale do rzeczy...
zgadzam się z tym że dobry fachowiec zawsze jest ceniony. Może nie bede to skoromny (nawet nie mam zamiaru) ale ja i Krzychu zawsze bylismy i jestesmy na przedzie w zakładach jesli chodzi o prace na lakieni... tylko że praca na 2-3 zmiany za 600-1100zł (w zależności od godzin) jakoś nas nie satysfakcjonuje :wink:
A szkoda by było żeby coś znikło znim zaczeloby działać na odpowiednich obrotach...
co do handlowca to spox ale skąd wziac na niego kase??? skoro dopiero ruszamy... od zera

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-02-14, 00:41   

musiecie na niego z poczatku zainwestowac te 600-800 zl.tak na 2 miesiace.potem sadze ze jak bedzie dobry to zalatwi wam klientow i z nich oplacicie mu reszte pensji...

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-02-14, 08:04   

Reklama w necie, bo jak widze lakiernia nie będzie w dużym mieście. myslę że jak zainwestujecie w sumie niewielką kwotę wstronę www, bardzo dobre zdjęcia swocich prac i generalnie strona będzie wysokich lotów to klientów będziecie mieli co nie miara.

Dodam że ceny grają rolę;) Czyli sprawdźcie w necie konkurencję.

Podpisanie umowy z firma kurierską - bardzo ważna rzecz, udzielić klientowi informacji ile klienta wyniesie transport.

Co do kredytów, radzę dobrze się zastanowić.... potem to boli... Co do unii... Oby wam się udało dostać dosinsnsowanie... bo mi się wydaje że nie jest to takie oczywiste.

Menel 800zł z handlowca + ZUS + świadczenia lekarskie....+ podatki....to 1600zł;)

Z tego co wiem pierwsze dwa lata ZUS-u się płaci 50%.

Kasa fiskalna to ok 1200zł dopiero po 3 miesiącu działalnosci....

Wpis do ewidencji działalności - Wawa np. Gratis, gdzie indziej 100zł

Podatek od umowy -1%

i to tyle opłat na wstęp;)

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-02-14, 08:32   

yo
dofinansowanie z unry mozna szybko dostac ale sie spiesz puki sa srodki bo chętnych wielu :D
pozdro

KotSylwester 

Wysany: 2006-02-14, 08:38   

a jak bo ja od kilku dni prowadzę firmę;)

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-02-14, 08:45   

yo!
Jeszcze dobrze uderzyc do dobrej ksiegowej bo można zakombinowac zeby vatu nie płacic tylko rachunki wystawiac wtedy odejdzie koszt zakupu kasy fiskalnej :D ale to juz jej baniak jak to zrobi :D
pozdro

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-02-14, 09:43   

pomysl mi sie podoba :mrgreen:

reklama dzwignia handlu :mrgreen:

pomysl jeszcze o tym ze jesli odejdziecie od obecnego pracodawcy to szybko nie znajdzie nowych i dobrze wykwalifikowanych pracownikow na wasze miejsca wiec nie bedzie sie wyrabial z robota

myslales jak i kiedy zwolnic sie z pracy :?:

proponuje zaraz po wyplacie :mrgreen:

michalek
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Lip 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-02-14, 10:04   

z vatem jest tak - jezeli zaklada sie nowa firme (spolka, dzialalnosc, w waszym przypadku chyba spolka cywilna bedzie najlepszym rozwiazaniem), to to jest mozliwosc przez pierwsze pol roku (chyba, lub przez rok, juz nie pamietam) zwolnienia z vatu, pod warunkiem, ze dochod firmy nie przekroczy (i tu tez chyba, bo dawno sie juz sie tym nie zajmowalem) 40 000, czy cos kolo tego.

A mozliwosci odliczenia vatu i zbicia podatku... hmmm... jest wiele
250-300 zl + VAT za dobrego ksiegowego i wsio :wink:

Darek W-wa 735 

Doczy: 30 Sie 2004
Skd: Warszawa YELONKI
Wysany: 2006-02-14, 14:41   

Pomysł dobry.Trzeba kiedyś się odważyć na cos ,bo tak to do końca życia będziesz dorabiał innych.Mnie tylko niepokoi fakt waszej konkurencji dla byłego szefa.wiadomo kasiorki ma dużo i jakiś Alioszą ,żeby wam nie wchodził w drogę.A i podpalenia sa w modzie ,aby wykończyć konkurencję.Na temat podatków itp najlepiej zasięgnąć rady fachowca.Musicie znaleźć jakąś księgową i zacząć prowadzićod samego początku wszystko fachowo.Ona powinna doradzić jak i co.Przecież to jej zawód.Jak ja docenicie,to i ona pomoże.Mamy w klubie takiego pana z Otwocka :lol: ,Który wydaje mi sie w jakiś tematach wam może pomóc.Pozdrawiam i """pozapychania pistoletów""" :wink:

DAREK-użytkownik forum
E34 525 -SPRZEDANE> Jest: PRIMERA P12,YAMAHA Fazer 600 , E36 COUPE,E 38

Melis 

Wysany: 2006-02-14, 15:08   

Dzieki chłopaki za pomoc (napewno rady się przydadzą), tylko mi tu najbardziej chodzi o zdobycie kasy na sam start. Nie chcemy zadnych kredytów brac bo wiadomo co moze z tego byc :? Ale fakt faktem ze potrzeba nam ok 65-75 tys zł. na osprzet a reszte (hale, konstrukcie trawersów itp. sami zrobimy).
Czy jest jakaś możliwość zdobycia takich pieniedzy??? bo z urzedu pracy dostaje się max ok12tys na głowe a gdzie tu przecież reszta.
Jesli jest taka możliwość i by się udało to przepis na sukses wydaje mi się prosty:
Profesjonalna obsługa klienta! czyt. dobra reklama, terminowość, wysoka jakość usług, gratisy (np. transport po wykonaniu usługi itd.), fachowa, rzeczowa obsługa, pomoc, doradztwo dla klienta, jak już ktoś wczesniej wspominał dobra księgowa).
Co do ceny to no problem... ostatnio szefciu dostał zamówienie na 200 000 tys sztang (od szaf), lakierowanie jednej sztuki kosztuje u niego 4zł i dostaje jeszcze od tamtej firmy proszek! daje to w sumie 800 000zł my schodzimy 50gr. w dół więc zysk dla zleceniodawcy jest już konkretny, że nie wspomne o tym że tylko ja i Krzychu lakierujemy ten detal bo reszta ma za dużo poprawek.
A i jesli chodzi o zwolnienie się z pracy to już całkowicie rzaden problem bo nie jesteśmy zarejestrowni! :evil: :shock:
...Krzychu nie chce bo dostaje kuronia- daje mu to jedną czwartą wypłaty więcej (śmiech na sali...)
a ja jestem u niego jeszcze na tzw okresie próbnym... równiez śmieszne bo po 2 dniach pracy było wiadomo, że lepiej sobie radze niż drugi lakiernik...

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-02-14, 15:41   

laakierowanie na antyczne zloto? hehe ile bedziecie cenic taka usluge w komplecie 17stek? pytam jako potencjalny klient :D

w sumie pomysl dobry a z kasa na start to moze pomyslcie o producentach urzadzen ktore chcecie nabyc (lub ich dystrybutorach) jak dobrze zagadacie to moze na jakies raty Wam rozloza i nie bedziecie potrzebowac az tyle kasy na start tylko z dochodu byscie splacali maszyny...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-14, 23:38   

co do maszyn, to nie trzeba mieć kasy - po to jest włąśnie leasing - tyle, że trzeba mieć dobrą historię płynności finansowej, albo jak w Twoim przypadku dobry biznesplan*, który będzie wskazywał, ze tylko Ty możesz go zrealizować (inaczej pod...lą Ci pomysł), z którego będzie wynikało, że będziesz w stanie spłacać raty leasingowe - najlepiej jakiś kontrakt lub umowe przedwstępną

* - w przypadku samochodów sprawa jest prostsza, bo łatwiej je sprzedać, ale na specjalne maszyny leasingodawca może potem nie mieć zbytu

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-02-14, 23:43   

jesli chodzi o Leasing to wal do mnie.Ja sprzedaje w poligrafii maszyny takie po mniej więcej 1000000pln wzwyz takze klienci zawsze posiłkują się leasingiem.Jesli jestes swiezy to mozesz miec mały problem , z tego co ostatnio rozmawiałem to trzeba miec pół roku działalnosc zeby mozna było wziąśc leasing.

Bedziesz miał pytania to wal na pw...mam paru pasożytów w leasingach którzy zyją dzięki mojej harówce takze napewno cos wymyslą

KotSylwester 

Wysany: 2006-02-15, 06:59   

Mam koleżankę w firmie leasingowej i powiedziała że rok działalności.. Ale to nie oznacza że kto inny ma lepszą propozycję.

To widzę że obrót niezły, z tego co podałeś :)

Uderzaj do producneta sztang, mówisz że dajesz 50 gr taniej ale 60tys zl z góry;> Walisz jedną robotę zarobiony jesteś, następnego dnia dawny pracodwaca plai Ci szope z ubezpieczonym sprzętem, on się cieszy że Cię wyd...ydkał a y bierzesz kase z ubezpieczenia, stawiasz nowy zakład w innym miejscu i dalej trzaskasz dla kolesia od sztang :mrgreen:

Widać że jestem Polakiem.... :twisted:

Melis 

Wysany: 2006-02-15, 16:19   

:?
kurde... tylko że pieniądze przeliczaliśmy na maszyny używane (od firm czy inporterów) bo jesli miały by być nowe potrzebna kwota wynosiłaby ok 200 tys zł
Mam dzisiaj trochę czasu to poskacze po stronach ionternetowych może czego s sie dowiem albo cuś :wink:
Jakby co to walcie śmiało dalej...

jaqub napisa/a:
laakierowanie na antyczne zloto? hehe ile bedziecie cenic taka usluge w komplecie 17stek? pytam jako potencjalny klient :D
...

koszt "u nas" dla beemkowiczów wynosiłby ok 23zł za sztukę (2 warstwy- kolor i lakier - połysk)

Pozdro

jaqub 

Wysany: 2006-02-15, 17:49   

Melis napisa/a:
:?
kurde... tylko że pieniądze przeliczaliśmy na maszyny używane (od firm czy inporterów) bo jesli miały by być nowe potrzebna kwota wynosiłaby ok 200 tys zł
Mam dzisiaj trochę czasu to poskacze po stronach ionternetowych może czego s sie dowiem albo cuś :wink:
Jakby co to walcie śmiało dalej...

jaqub napisa/a:
...

koszt "u nas" dla beemkowiczów wynosiłby ok 23zł za sztukę (2 warstwy- kolor i lakier - połysk)

Pozdro

sie o zero pomyliles? 23pln za malowanie felgi 17stki? stary konkurencja Ci warsztat po tygodniu podpali.... ale jesli sie nie pomyliles to masz juz klienta :D a jak wyjda Ci ladnie 7.5x 17" to zastanowie sie nad moimi cudenkami od Z4 8x17" :D

Melis 

Wysany: 2006-02-15, 18:01   

Nie no spoko jak chcesz to meżesz dać 230, ale ja o żadne zero się nie pomyliłem.
To by była moja oferta dla beemkowiczów 8) reszta 35-55zł za sztukę.
Ale pomażyć dobra rzecz :cry:

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2006-02-15, 19:19   

Naprawde szczerze zycze wam powodzenia w otwarciu biznesu :!: :!: :!: :!: :wink: :wink:
Oby wiecej warsztatów w polsce prowadzonych przez wielbicieli i fascynatów :wink:

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2006-02-15, 21:36   

Ja jestem optymista i zycze wam jak najlepiej ALE !! zaciagnac kredyt to no problem .. ale pamietaj ze musisz go jakos splacic ... z urzedu jest max 12 tysia ale czy dostaniesz akurat tyle to jest wielkie ale !! ! Nigdy nie licz kasy ktorej nie masz w lapie .. a z tymi zysami i innymi zlodziejami podatkowymi to ja bym poczekal .. rozkrec to jakos na levo bez rejestrowania firmy i zobacz co i jak ... a jak sie rozkreci to dopiero oficjalne rejestrowanie .. pozdro powaga zycze jak najlepiej !! !!!

bogumił
[Usunity]

Wysany: 2006-02-15, 22:01   

To nie jest wszystko takie proste. Potencjalni klienci nie od razu będą tacy ufni. Nawet jeśli Was znają to duże zlecenia o jakich piszesz i tak Wam umkną.
Nie wiem jak jest w branży lakierniczej, ale może da się kupić tylko jakieś maszynki podstawowe. A potem się rozwinąć .Nie od razu wszystko.Jak dobrze lakierujecie i dacie się poznać pierwszym klientom z jak najlepszej strony to powoli będzie większy zbyt.Bardzo powoli.

A i pamiętaj zadowolony klient da Ci trzech potencjalnych następnych,niezadowolony natomiast -dziesięciu.

Zastanów się nad tym czy napewno chcesz być w spółce. Nie mówię zaraz że kumpel Cię oszuka, ale zastanów się, bo rozstania są bolesne.Firmę zakładasz, być może na całe życie,jest to poważny krok. Powodzenia!

I mam pytanie od siebie. Czy lakierujecie tylko metale,czy np materiały drewnopodobne też?

Melis 

Wysany: 2006-02-16, 15:35   

O kredytach już wczesniej pisałem... nie wchodzą w gre.
Dobrze wiem ze bedzie ciezka harówa zeby interes sie rozkrecił i bedzie to postepowało bardzo powoli a może skonczyc się nawet tylko wielką klapą... ale moim zdaniem trzeba od czegos zacząć żeby osiągnąć jakikolwiek cel. Kto nie ryzykuje ten nie zyskuje :wink:
a mi jakoś nie usmiecha się tak harować za pensje która starcza na tydzień (w moich okolicach nie ma innej pracy do zdobycia :? )... ja to jeszcze ale Krzychu to już wogóle ma przeje....- 2 dzieci i żona...
Ten kraj kocha unicestwiać zdolnych ludzi... :evil:
Co do malowania to tylko metal i aluminium.

Pozdro

jaqub 

Wysany: 2006-02-16, 18:41   

porozgladajcie sie... moze macie w rodzinie lub jakiegos znajomego ktory moglby troche zainwestowac... umowilibyscie sie jakos ze kase mu oddacie lub bedziecie dawac % z roboty... to bardzo dobre rozwiazanie choc na poczatku moze byc trudno... w razie czego mialby zastaw w maszynach czy cos a jak sie odkujecie zyskacie klientow to wszystko by sie ulozylo... dla tej osoby bylaby to dobra lokata kapitalu na pewno lepsza niz w banku a w razie co zawsze moglby odsprzedac maszyny... ale zakombinujcie tez troche wkladu wlasnego tak jak pisales wczesniej z urzedu pracy czy cos...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: