Na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie grzechotnika miałem kiedyś grzechotnika ale tylko trzy miechy i niezdązyłem się z nim zaprzyjaźnic i maske też otworzyłem może ze dwa razy.
chodzi mi o e36 325TDS '97 touring full opcja
Jak na razie zauważyłem pożółkłe wewnątrz klosze lamp przednich i zaparowany kierunek pozatym brak mi wiadomości jakie są mankamenty tego silnika (gdzie szukać wad, wycieków i innych bzdetów utrudniających późniejsza eksploatację).
Poza tym silnik odpalił przy srogim mrozie za drugim razem (auto obserwowałem od kilku dni nie jeżdżone było widzę je z okna w pracy)
silnik chodzi równo i jestem zdziwiony nic nie drży i nie trzeszczy tapicerka wszystko ok. podczas pracy zimnego silnika wewnątrz auta
prawie w każdym grzechotniku jakim siedziałem dobijało mnie drżenie wnetrza auta jakbym siedział na wibratorze oraz trzeszczenie deski czy plastików wyposażenia.
Wrażenia z jazdy cóż jestem przyzwyczajony do innych wrażeń słychać i czuć jak powyżej 2000 daje o sobie znać turbina nie chałaśuje ale ładnie słychać gwiżdże ale jest jakiś ospały w górnym zakresie liczyłe że powyżej 4 tys. bedzie szedł jak pocisk ale pewnie się mylę.
Szyby sie otwierają i zamykają bez zacić i oporów silniki nie jecza jakby miały paść cicho i szybko
Jak sprawdzić działenie i czy wogóle są poduchy?
można klimatronika ustawić tak bym ja miał +30 stopni a pasażer -30
pozdrawiam
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
właśnie pompa,ja też sie naciałem,ładnie odpalał w zimnie dopuki sie nie nagrzał.TD i TDSa
trzeba zagrzać i dopiero sprawdzac jak odpala.Niestety przy kupnie o tym niewiedziałem.
Właśnie właśnie o takie pierdoły uprzykrzające potem życie mi chodziło... jak np. to jak pali na rozgrzanym, co logiczne powinno być że rozgrzany pali lepiej prawda a tu zaskoczenie.
Właśnie Sarna może lepiej z nim podjechać WFK, mam też zaprzyjaźniony autoryzowany warsztat merca a włąściwie jego właściciela gdzie nie patrzą na starą betę jak na syrenkę
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
ja osobiscie polecam WFK - kolesie naprawde sa dobrzy a przy tym wcale nie kasuja ogromnych pieniedzy za uslugi.
A problem w paleniu na cieplo tdsa to brak w niektorych wersjach zaworka zwrotnego na wezyku pomiedzy filtrem a pompa, jak go zalozysz to pali jak laleczka
palenie na cieplym do mankament zarowno TDI jak i TDS!!!tutaj wplyw ma rozszcelniajaca sie sekcja tłoczaca (brak cisnienia przetlaczania) powoduje taki numer-pod warunkiem ze rozrusznik dobrze kreci!!!tutaj tez przyczynili sie ludzie piszac program do sterownika silnika!!mapa jest tak skonstruowana ze jest duza zaleznosc od temp paliwa-bardzo dobrze widac to na mapie wtrysku-przy temp paliwa ok 40 stopni potrzeba juz prawie 250 obr/minute zeby pompa dostala dawke rozruchowa!!!
w tym wypadku jezeli bezie ciezki rozruch na cieplym najlepiej wykonac cala diagnostyke silnika zeby naprawde wiedziec na cyzm sie stoi!!!