Wysany: 2006-02-06, 17:48 Zrób to sam: Rozpórka na przód do E30
Witam ponownie
Dziś zabrałem się za wytworzenie rozpórki do E30. Pozwtała ona na bazie oryginalnej rozpórki, którą mam obecnie na aucie. Wykonana rozpórka jest wykonana ze stali - oryginał z aluminium. Waga stalowej jest dwukrotnie wyższa od oryginału, jednakże nie jest az tak duża, mianowicie oryginał ma około 1.5 kg, a stalowa 3.5.
Wkrótce stalowa rozpórka bedzie do kupienia na allegro
Jakość i dokładność wytworzonej rozpórki niczym nie ustępuje oryginałowi !
Jakość spawu
Jeszcze tyko wyczyszczenie do gołej stali i lakierek bezbarwny
Pozdrawiam BARABUS
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
te spawy nie wyglądają solidnie , smiem twierdzic ze po jakims tam przebiegu Ci się to rozpadnie kolego.
Nie mam nic do Ciebie ale takie jest moje zdanie , wydaje mi si ze tylna rozpórka w twoim wykonaniu była lepsza
Co do wytrzymałości to akurat nie mam rzadnych obaw. Rozpórka została wykonana z takich samych materiałów (chodzi o grubości, średnice i kształty)jak "oryginał" aluminiowy, tyle tylko że ze stali.
Co do spawu... chcesz wierzyć czy nie... ale ja umiem spawać
Śmię twierdzić że jest dwukrotnie mocniejsza od aluminiowej, więc jak już coś się rozleci to jedynie ten niby "oryginał"
[ Dodano: 2006-02-07, 13:55 ]
Końcowy efekt wygląda tak
Wyszła lepiej niż myślałem
Jeżeli komuś się nie podoba to niech zamilczy
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-02-07, 20:09
no no barabus 8) jak najwieksze gratulacje.tak krotko na forum i juz pokazuje ze jak ktos chce to i moze..zrobic.spawy sa ok.do jazdy po ulicach napewno wystarcza.
czekam na nastepne pomysly. 8)
a tych pirescieni na kielichy to nie mozna bylo wytoczyc?, trzeba bylo wycinac????
hm... nie bardzo wiem z czego chciałbyć je wytoczyć, tak wogóle nie mam tokarki
Najlepszym sposobem byłoby wypalenie, ja wyciąłem bo nie miałem innych narzędzi. Troche się nameczyłem bo to z 5mm blachy jest
Oryginalnie są wyciskane na prasie, ale to znowu jest potrzebna matryca, kolejny problem, to nie jest masówka, robiłem ją około 8 godzin
Ja mam coś prawie identycznego tylko moja jest stalowa, nie wiem jak ktoś to zrobił ale u mnie są tez porobione przy mocowaniach takie górki tak że rozpurka przylega całą płaszczyzną do kielicha i nie trzyma sie tylko na srubach bo jak wiadomo kielich nie jest idealnie płaski wokoło tylko ma wytłoczenia
Moja też przylega do kielich, tyle tylko że nie ma wytłoczeń bo ciężko cos takiego zrobić w blaszce gr. 5mm. Dlatego tem moja ma podspawane kwadraty w miejscach śrub i owiercone z góry wiertłem 20 mm na głebokość 6 mm po to by wystarczyła szpilka od amora do przykręcenia rozpórki. Na foto niestety tego nie widać do końca
Pozdro
Jakie są dopuszczalne tolerancje wymiarowe przy robieniu takiej rozpórki? Podejrzewam, że jeśli nie spełni ona odpowiednich wymagań wymiarowych to rozpórka nie będzie działać poprawnie a wręcz będzie szkodzić?
Co do pierścieni pan Stasio za flaszeczkę mi wytoczył czyli koszt jakieś 20 zł a estetycznie wygląda i miło. Leża sobie niestety w garażu bo nie mam oryginalnych wymiarów a i słyszałem ze tak na oko to można bardziej zaszkodzić niż zyskać!!!
np. powodując zbytnie sciąganie lub rozpieranie kielichów
no tak, twierdzisz że mozna ściągac lub rozpierać kielichy poprzez niewłaściwy rozmiar... hmm może i bym się z tym zgodził, ale nie do końca Bo widzisz dużo osób kupując oryginalną rozpórke i montując ją na 15 letnim aucie ma problemy bo nie chce wejść, wtedy cudują i wymyślają aby tylko weszła... i co wtedy się dzieje... rozpierają kielichy.
Jak to wytłumaczysz... myśle że ogóle myślenie o tym że rozpórka musi mieć właściwy rozmiar (co do mm) jest picem handlowym po to by nikt prywatnie nie dorabiał takich rzeczy... no bo jak wszystcy wiecie traca na tym firmu tuningowe np: WEICHERS, AC SCHNITZER itd
Takie jest moje zdanie, nie odczułem aby moja rozpórka w jakikolwiek pogorszyła jakość jazdy w mojej betce, wręcz się polepszyło.
Ale każdy ma swoje zdanie na ten temat
Pozdrowienia
dużo osób kupując oryginalną rozpórke i montując ją na 15 letnim aucie ma problemy bo nie chce wejść, wtedy cudują i wymyślają aby tylko weszła... i co wtedy się dzieje... rozpierają kielichy.
To znaczy ze po kilkunastu latach wszystko sie porozchodzilo, a zakladajac rozporke przywracasz fabryczne wymiary. Dlatego jest ryzyko ze samorobka tylko usztywni auto, ale o fabrycznych wymiarach i nastawach zawieszenia mozna zapomniec, bo samochod z ktorego sciagano wymiary sie "troche" rozlazl. Podobnie jak w przypadku niedokladnego skopiowania jakiejs firmowej rozporki.
to prawda, jednakże mi głównie chodziło o usztywnienie auta a nie przywrócenie go do stanu kiedy wychodził z fabryki, zresztą auto nawet po 15 latach i urzytkowaniu na niemieckich drogach na standardowym zawieszeniu moim zdaniem nie powinno się rozjechać. Tak mi się wydaje, być ,może się mylę
jak napisał Smasher można narobić bałaganu większego niż jest. No chyba ze maszyna rozłazi Ci się na amen jak w przypadku auta, które kiedyś oglądałem do sprzedania. I rozpórka trzymała fure w kupie pewnie bez niej rozjechała by się. Jak rozpora to tylko orginał i napewno nie alu wedlug mnie ten materiał nie bardzo nadaje się!!! No chyba, że komuś zależy na funkcji estetycznej
Wiecie co, wy sami nie wiecie czego chcecie, 80% rozpórek jakie znajdują sie w sprzedarzy sa właśnie z aluminium
Naprawdę, prosze moderatora o zmkniecie tematu bo juz nie wytrzymam tego
Takie jest moje zdanie, nie odczułem aby moja rozpórka w jakikolwiek pogorszyła jakość jazdy w mojej betce, wręcz się polepszyło.
Ale każdy ma swoje zdanie na ten temat
Pozdrowienia
jak napisałeś każdy ma swoje zdanie na ten temat, takie jest moje i nie ma co sie unosić a co do Twoich odczuć odnośnie jazdy. to świetnie i oby było wszystko ok ale np za dwa miechy może okazać sie ze ostro bierze oponki, mimo miłych odczuć 17 nie sa najtańsze a z tego co pamiętam takie chcesz założyć!!! pozdrawiam i bez nerw chyba o to na forum chodzi żeby sie wypowiedzieć i uczyć, nie każdy musi mieć racje ja mogę mylić sie również