BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Myjnie bezdotykowe - opinie
Autor Wiadomo
--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-01-31, 17:36   Myjnie bezdotykowe - opinie

Witam
Wielokrotnie słyszałem od różnych ludzi opinie,że myjąc samochód na takich myjniach narażamy go na przyspieszoną korozję i matowienie lakieru. Ma to być podobno spowodowane bardzo mocnymi chemicznymi środkami używanymi na takich myjniach. Chciałem poznać maszą opinię co o tym myślicie? Ja osobiście myje samochód tylko tam ponieważ takie mycie nie rysuje lakieru nie wcieramy piachu kurzu itd. jak to jest na innych myjniach. Mam wrażenie,że z lakierem nic złego się nie dzieje ale jak jest dokońca nie wiem.

I drugie pytanie która z tych myjni jest najlepsza? Ja ogólnie byłem na słoniu,carmanie i karcherze. Z wymienionych wg mnie najlepszy jest karcher (najlepiej się domywa) jednak z racji odległości najczęściej bywam na carmanie.

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2006-01-31, 18:03   

ja mysle ze myjnia reczna jest bardzo dobra .. jest duzo lepsza od szczotek.. u mnie na myjni mi kiles upie... il szczotka uszczelke szyby z tylu .. pozniej ja wczepil a ja jak jechalem ja zgubilem i bylem troche hajsu do tylu .. szczotki jak sa stare to rysuja .. auto nie domywa sie tak jak na bezdotyku ... to napewno .. co do firm to nie znam sie bo u mnie jest tylko jedna czy dwie takie myjnie ale karcher hmm ma dobry sprzet wiec co za tym idzie myje dobrze :)

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-31, 18:25   

ja tam jak mam czas to sam pieszcze autko... przy bardziej skomplikowanych alu myjnie automatyczne sie nie sprawdzaja... jak nie mam czasu to wpadam na myjke reczna i pilnuje chlopakow zeby feleczki byly czysciusie... podpatrzylem tez patent na myjce recznej... otoz do mycia felg i smoly uzywaja rozcienczonego plynu do mycia silnika nie szkodzi na blache a czysci naprawde super...

--==maly==-- 

Wysany: 2006-01-31, 19:09   

Wiem,że stosują płyn do silnika zamiast do felg bo jest mocniejszy jednak po pewnym czasie powoduje matowienie lakieru na felg. Co do mycia felg to nie jest dla mnie ważna na lato będe mial polerowane ranty więc wszelkie płyny odpadają. Bardzie zależy mi na opini o myjniach bezdotykowch bo wole sam umyć swój samochód i dokładnie to zrobić.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-31, 20:04   

nie mylem nigdy auta na bezdotykowce... ale... kiedys bylo cos na tvn turbo.. nie ma kontaktu sztotek z autem a preparaty chemiczne nie moga byc zbyt mocne ze wzgledu na przepisy itd... jednak tak jak kazde mycie "zuzywa" lakier... ja od czasu do czasu (latem raz w miesiacu) uzywam wosku formula 1 (carnacuba wosk czy jakos tak)...

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-01-31, 20:13   

Witam :D
Myłem na kilku myjniach bezdotykowych i powiem tak ze nie wszystkie myjnie myja tak samo tym samym i nie za te same pieniadze.
Myje na myjni w Wołominie i jak narazie nie spotkałem lepszej myjni a jest ich sporo i jest w czym wybierac.
fajny temat :D
proponuje niech kazdy od siebie napisze cos o myjniach w swoim miescie to jak bede na wyjezdzie to bede wiedzial gdzie umyc :wink:
myjnia z ktorej ja korzystam jest w Wołominie na ulicy Armi Krajowej.

jest to myjnia mojego znajomego i nie chodzi mi o to by robic reklame bo nic z tego nie mam a tylko ze jak macie chec umyc auto na takiej myjni w moim miescie to zapraszam własnie do niej :D (kurde bede chciał umyc i bedzie kolejka :wink: )
myjnia o ktorej mowie myje auto nie chemia tylko proszkiem delikatnym ktory leci z woda pod cisnieniem (nie bede pisał jak to działa bo chyba wszyscy wiedza :wink: )
na aucie nie ma zadnych niepozadanych sladów.
chemia jest wykorzystywana do innych celow np. koncerwacji nabłysczania itp.
jak sie myle to prosze poprawic :?
bardzo polecam takie myjnie tym co szpachla nie odpada bo taka myjnia nie jedno potrafi oderwac :wink:
co do mycia pod cisnieniem to pamietajcie aby nie podnosic wycieraczek podczas mycia :!: :!: (mozna zbic szybe :evil: )
co do mycia felg bezdotykowo to mozna ale trzeba miec koncówke do tego :lol:
a jak sie nie ma to trzeba recznie :wink:
co do info jak to działa to moge przedstawic jak bede miał wiecej czasu :wink:
pozdrawiam.

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-01-31, 22:17   

A ja korzystam z dwóch jedna jest na skrzyzowaniu ROSOŁA i PŁASKOWICKIEJ przy stacji benzynowej i stacji gazu;

- dwa pistolety (1 woda pod cisnieniem,2 szczotka)
- duzo miejsca;

Druga stacja z której korzystam to mała jednostanowiskowa w Zielonce (pierwsza auto myjnia 24 h jak sie wjeżdza od ronda z ul.Żołnierskiej)

- nigdy nie stałem w kolejce;
- jeden pistolet;
- 5 programów z czego jeden nie działa hehehe

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-02-04, 11:46   

my tam darco latalismy z malym i hmp...i jakos nie za bardzo. za 10 zl po wyjechaniu zawsze pozostawaly slady i plamy z wody.moze sie zmienilo.latalismy tylko jak sie postawila myjnia wiec tak okolo 4 miechy temu.
slon(teraz jakos inaczej sie nazywa) po zjezdzie z torunskiej na brodno kolo komisu jest ok.czasami w zime cos sie dzieje i leci woda i leci :lol: i leci :lol: i az sie juz nie chce myc bo reka boli.na srodku dobre miejsce do baczkow :wink:

--==maly==-- 

Wysany: 2006-02-04, 11:55   

Z tymi myjniami właśnie jest różnie. Na początku jest ok a potem różnie bywa. Wg mnie najlepsza w tej chwili to karcher (mają nawet płyn do felg) ale za to najszybciej tam złotówki znikają.

Maciek e36 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Wrz 2004
Wysany: 2006-02-04, 14:43   

Witam tak sie składa, że mam duże pojecie, jeśli chodzi o myjnie.. w zadnym wypadku nie polecam myjni, które myją auta bez dotykiem jest to mycie chemią, środki te są na bazie kwasów i niszczą lakier! przy każdym takim myciu auto jest pozbawiane powłoki woskujacej, czyli po każdej wizycie autko trzeba by było woskować, polerowałem już auta po takich zabiegach szczególnie kolory nie pokryte lakierem bezbarwnym są narażone na zmatowienie, natomiast co do myjni typu Carman to tak samo.. są do bani ciśnienie w pistoletach jest mizerne i nie zawsze wypłucze piach, kurz i w okresie zimowym wszystkie zakamarki nadkoli no i jeszcze szczotki do mycia w większości przypadków są powycierane brudne i zapiaszczone. Co mogę polecić, napewno jest lepiej umuć swoje ukochane autko w profesjonalnej myjni ręcznej szczególnie w zimie, ceny samego mycia wahają sie od 25 do 30 zł, ale mamy pewność, że autko będzie dobrze umyte i osuszone napewno rano przy mrozie otworzymy drzwi :D POZDRAWIAM :D

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-02-04, 17:32   

Maciek E23 napisa/a:
Witam tak sie składa, że mam duże pojecie, jeśli chodzi o myjnie..

skad u ciebie to pojecie na temat myjni bez dotyk??

co do umycia auta to chyba o to chodzi by bylo dobrze umyte, odtłuszczone itp.
tak komus zniszczylo lakier to znaczy ze mial dodane za moło utwardzacza do lakieru przed lakierowaniem z wiazku z czym niech uwaza aby mu lakieru nie wywiało :?

kirek napisał:
Druga stacja z której korzystam to mała jednostanowiskowa w Zielonce (pierwsza auto myjnia 24 h jak sie wjeżdza od ronda z ul.Żołnierskiej)

kiras to najgorsza myjnia na jakiej kiedykolwiek mylem :!:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: