a ja tam siedziałem w robocie i montowałem w autku sonde AFR ,w sumie to teraz jest troszke dziwnie z tym jeżdzić bo te cyferki się non stop zmieniają i pare razy na czerwonym przejechałem,
jerzeli nie popełnie błędu w pisowni to Air Fuel Ratio czyli mieszanka paliwowo powietrzna,to co mam w samochodzie jest to wyświetlacz kwarcowy który podpięty do sondy lambda pokazuje chfilowy skład mieszanki na jego podstawie możne we własnym zakresie wzbogacać bądż z uborzać mieszanke i widzieć na bierząco rurznice z tego wynikające 8) 8) 8)
dobrze być elektronikiem
kaprys Gość
Wysłany: 2004-03-25, 11:04
no... od tego są elektronicy i mechanicy żeby nam "kierowcom testowym" ułatwiać życie...
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Mar 2004 Skąd: Warszawa Skorosze
Wysłany: 2004-03-25, 12:24
Air to Fuel Ratio , czyli współcynnik lambda, który wynosi 14,7 do 1. Tak jak już Drack napisał, dzięki temu urządzeniu mozemy zaobserwować czy np. zwiększyenie dawki paliwa na wyższych obrotach da stosunek paliwa do powietrza bliższy, niż ten co był. Im bliżej AFR tym mniejsze spalanie i lepsza praca silnika. Wskażnik pokazuje (na diodach tak?) czy LAMBDA jest w zakresie optymalnym, czy jest ubogo, czy jest bogato.
Wysłany: 2004-03-25, 12:30
SmasherE30 napisał/a:
Air to Fuel Ratio , czyli współcynnik lambda, który wynosi 14,7 do 1. Tak jak już Drack napisał, dzięki temu urządzeniu mozemy zaobserwować czy np. zwiększyenie dawki paliwa na wyższych obrotach da stosunek paliwa do powietrza bliższy, niż ten co był. Im bliżej AFR tym mniejsze spalanie i lepsza praca silnika. Wskażnik pokazuje (na diodach tak?) czy LAMBDA jest w zakresie optymalnym, czy jest ubogo, czy jest bogato.
Smasher wspolczynnik lambda to stosunek masowy (kg) powietrza dostarczonego w danym obiegu do cylindra do powietrza teoretycznie potrzebnego do spalenia dawki paliwa. Idealny stosunek to lambda=1 i im blizej 1 to bogatsza mieszanka .
Wysłany: 2004-03-25, 12:45
spoko - ale takie urzadzenie jest interesujace....z tym ze jezeli dziala w czasie rzeczywistym to przez nieumiejetna regulacje badz jakis jego blad moga nam tloki splynac do miski i nawet sie nie zorientujemy - chyba ze ma jakies zabezpieczenie ktore uniemozliwia ustawienie zbyt ubogiej mieszanki
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Mar 2004 Skąd: Warszawa Skorosze
Wysłany: 2004-03-25, 13:32
hmmm , ale to tylko wskaźnk chyba ... nie ma kontroli składu mieszanki, nie ingeruje w komputer, po prostu wyświetla swoje i już. a my czytając możemy delikatnie zmienić położenie stopy na pedale i będzie ekonomika lepsza....
akurat wyświetla on napięcie jakie generuje sonda lambda... czyli to zwykły woltomierz... pokazuje zakres od 0,3V do jakiś 0,7 co jest odpowiednikiem składu mieszanki od bardzo ubogiego do bardzo bogatego....