BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Nie swieci kontrolka ładowania.
Autor Wiadomo
lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2006-01-24, 15:01   Nie swieci kontrolka ładowania.

Nie swieci kontrolka ładowania gdy przekrecam kluczyk tak jakby silnik chodzil i bylo ladowanie. Auto odpalilo normalnie przejechalem z 20km i caly czas odpalalo ok. Gdy wracalem z pracy silnik zgasl i je nie dalo sie odpalic rozrusznik ledwo jękł. Okazalo sie ze mam niski poziom elektrolitu czy to moze byc przyczyna nieswiecenia kontrolki gdy silnik nie pracuje? Szcotki w alternatorze wymienialem okolo 2 miesiecy temu. A moze to spalone diody alternatora? Acha silnik odpala na zaciag ale po chwili gasnie. Akumulator mam roczny odpalal w najwieksze mrozy.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-24, 15:18   

nie masz obwodu z alternatorem ja stawiam na :
1 miejsce reguklator napiecia (chyba ze szczotkami odrazu jest )
2 mostek prostowniczy
3 wirnik
reszta malo prawdopodobna jeszcze moze byc gdzies kabel urwany od pradu lub od masy powodzenia miernik w dlon i sprawdzaj ale chyba tylko elektryk cie ratuje mnije kasy wydasz i mniej nerwowo remont alternatora okolo 90pln w krakowie z tulejkami przetoczeniem komutatora i nowym reglerem
Ostatnio zmieniony przez duchX 2006-01-24, 19:02, w caoci zmieniany 1 raz  

RAV
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: Tarnów
Wysany: 2006-01-24, 15:20   

moze tylko spaliła sie kontrolka zarowka :)

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-01-24, 15:21   

Kontrolka ladowania jak sama nazwa wskazuje okresla poziom ladowania. Jak ladowanie jest dobre to sie nie swieci. W twoim przypadku ladowanie bylo dobre ale problem w tym, ze jak nie miales elektrolitu to aku byl niesprawny i nie "dalo sie go naladowac".
Zalej cele aku woda destylowana i miej nadzieje, ze nie zniszczyles aku. Jezeli pracowal zbyt dlugo bez elektrolitu to moze byc na smieci.

A jak kontrolka nie swieci w pozycji kluczyka ZAPLON to najpierw sprawdzilbym zarowke i bezpieczniki.

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2006-01-24, 16:51   

Po uzupelnieniu poziomu elektrolitu i podladowaniu aku silnik odpala. Doszlem do tego ze silnik pracuje dopuki nie wyczerpie pradu z aku. Gdy odlacze aku na pracujacym silniku ten tatychmiast gasnie nawet przy ponad 2000 obr.
Osobiscie stawiam na diody. Jutro wyjme alternator to sie okarze.
Dziwne jest tez to ze wczoraj sprawdzalem stan naladowania aku tj ta kontrolka na nim i byla zielona tj naladowany, a dzisaj po zepchnieciu auta na parking pokazuje ju niski poziom elektrolitu (biala) Dodam jeszcze ze wczoraj pozyczalem prad kolezance i wszystko bylo ok ale spalily mi sie naraz obie zarowki od mijania ale ladowanie zaswiecalo sie normalnie po wylaczeniu zaplonu, natomiast dzis rano odrazu zauwazylem ze kontrolka sie nie zaswieca.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-24, 19:03   

RAV napisa/a:
moze tylko spaliła sie kontrolka zarowka :)

co wy pier..... jak sie zarowka spali to auto gasnie :D :D :D :D :D :D :D zastanow sie co piszesz chlopie !! !!!

[ Dodano: Wto Sty 24, 2006 7:04 pm ]
Mcinek napisa/a:
Kontrolka ladowania jak sama nazwa wskazuje okresla poziom ladowania. Jak ladowanie jest dobre to sie nie swieci. W twoim przypadku ladowanie bylo dobre ale problem w tym, ze jak nie miales elektrolitu to aku byl niesprawny i nie "dalo sie go naladowac".
Zalej cele aku woda destylowana i miej nadzieje, ze nie zniszczyles aku. Jezeli pracowal zbyt dlugo bez elektrolitu to moze byc na smieci.

A jak kontrolka nie swieci w pozycji kluczyka ZAPLON to najpierw sprawdzilbym zarowke i bezpieczniki.

Mcinek po tobie bym sie tego nie spodziewal ze takie glupoty popiszesz ......nalej wody destylowanej do akumulatora ?? ??? wez se chlopie wystaw butelke z woda na parapet i zobacz jak szybko zamarznie ciekawe czy odkupisz chlopakowi akumulator jak go lod rozsadzi !! !!! powiedz mi jaki bezpiecznik trzeba sprawdzic od kontrolki ladowania ...... a moze od malej ilosci elektrolitu ............. JAK NIE WIECIE CO PISAC TO LEPIEJ PRZEMILCZEC NIZ KOMUS NAROBIC JESZCZE WIEKSZYCH SZKOD NIZ MA CHLOP PRZYSZEDL SIE PORADZIC JAK ZROBIC DOBRZE A WY MU DORADZACIE JAK SPI........LIC WSZYSTKO

smiac sie czy plakac :roll:

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Wysany: 2006-01-24, 21:03   

xeon zwariowales? :)
przeciez woda destylowana nie zamarza, i dolewa sie ja do akumulatora, sam tak robilem i jest ok wiec...czym niby wedlug Ciebie uzupelnia sie wode w akumulatorze?kwasem? 8)

mgr inż. Jędrek ;)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-24, 21:08   

Center ok uzupelnic tzn dolac maksymalnie 250ml a nie zalac akumulator np 1L pozatym woda destylownan zamarza naprawde !! ! a akumulator zalewa sie kwasem i robi to gosc ktory sie tym zajmuje gdybym nie byl pewny nie mowil bym o tym i po co chlopaka wprowadzac w blad i pisac o jakis bezpiecznikach jak to ewidentnie nie ma ladowania !! !! chore nie pierwszys raz ktos juz wali takie bzdury ze sie plakac chce ok nie chce dyskusji jesli komus wszedlem na ambicje to przepraszam !! !!!!!!!!

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-01-24, 21:29   

a wracając do kontrolki, to o ile dobrze zrozumiałem, to nie świeci się po przekręceniu kluczyka ... a powinny zapalić sie wszystkie i zgasnąć dopiero po rozruchu silnika
jeśli zatem nie pali sie od początku, to z nia może tez być coś nie OK, albo raczej z całym układem - raczej jak zasugerował xeon (póki sie jeszcze nie wk...ił :lol: ) poleciałbym do elektryka i niech ten szuka gdzie jest przerwanie obwodu, bo jeśli się w ogóle nie świeci, to na mój gust wcale do niej prąd nie dochodzi

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-24, 21:48   

xenon ma racje... wszystko zamarza!!!! to zalezy tylko od temperatury... moje autko stalo od piatku do dzis (wtorek) na powietrzu (LUBLIN noce temp ok -30, dzien -20_ -25) i zamarzl elektrolit w akumulatorze... do akumulatora nie dolewalem przez 3 lata ani kropelki czegokolwiek... prze 2.5 godziny stania przy goracym grzejniku centralnego ogrzewania u mnie w domu na scianach akumulatora dalej byl LOD!!! po jakis 4 godzinach podladowalem go przez 15 minut i odpalilem auto... od 16stej laduje go znowu w kuchni zeby nie bylo niespodzianek jutro...

podzielalm tez opinie Xenona zeby nie wypowiadac sie jesli nie ma sie pewnosci co do tematu ew. zeby wyraznie zaznaczyc ze to sa tylko wymysly (przemyslenia) nie poparte zadna teoria itp...
Pozdrawiam!

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-01-24, 22:08   ładowanie

Witam !!! Panowie !!!! Każdy ma rację."Rozbieżności" spowodowane sa niedopowiedzeniami i .......chyba niezbyt uważnym czytaniem.Ale po kolei.......
U lokopa sa ewidentne oznaki braku ładowania.Alternator nie ładuje - to pewne.Uszkodzenia uzwojenia wirnika lub zwarcia (albo przerwy) w diodach zdarzaja sie lecz moim zdaniem stosunkowo rzadko.W tym przypadku najpierw stawiałbym na uszkodzenie regulatora napięcia alternatora zabudowanego na nim.
Oczywiscie ,że woda destylowana ( czy tez demineralizowana jaką to ostatnio sie kupuje ) zamarza tak samo jak "zwykla".
Jezeli stwierdza sie ,ze poziom elektrolitu jest za niski to głównie wyparowała woda z niego a nie kwas i dolewa sie wody i doładowuje akumulator.Jak ubytki sa spowodowane inna przyczyną(np.wyciek) braki uzupełnia sie elektrolitem.Elektrolit o gestosci 1,28g/ccm nie ma prawa zamarznąc, nawet przy -30 stp C.Jeżeli jaqub'owi zamarzl elektrolit to swiadczy o ewidentnie niedoładowanym akumulatorze i o elektrolicie o gestosci w granicach 1,1 g/ccm.A to niestety swiadczy o .....o braku niezbednej obslugi akumulatora (pisalem o tym w offtopic'u).Zatem wszyscy maja racje ,ale najwazniejsze by lokop mial ładowanie...........Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-24, 22:23   

dzieki ze myslicie tak jak ja nie wku....em :D :D sie bo nie mam o co ludzka zecz sie pomylic tylko jak jedna osoba zle powie zaraz leci lawian zlych pomyslow i rozwiazan wiem ze kazdy chce pomodz tylko nie kazdy ma na ten temat wystrczajaca wiedze nie kazdy musi byc idelany i wiedzic wszystko .................... przedmowca powtorzyl moja diagnoze wiec zabieraj sie do roboty bo uszkodzeni do usuniecia ...regulator potem diody na koncu wirnik ewentualnie ktorys kabelek pozdarwiam i powodzenia

henry 

Wysany: 2006-01-24, 22:34   Jeszcze o......

Dzięki xeon !! Naprawde przyjemnie sie Ciebie czyta .Masz rację - pozdrawiam - Heniek

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2006-01-25, 16:32   

A wiec tak. Powiem tyle ze nawet jesli dzien wczesniej kupiliscie szczotkotrzymacz z regulatorem napiecia i wszystko po wymianie bylo ok a na nastepny dzien nie zaswieca sie wam kontrolka to nie szukajcie przyczyn nigdzie indziej niz tylko w tym nowym jednodniowym regulatorze. Ja wymienilem caly alternator i nadal bylo to samo zalozylem stary szczotkotrzymacz i problem znikl. I w ten sposob potwierdza sie stara zasada: szukaj awari tam gdzie sie jej najmniej spodziewasz.
Jestem zmarzniety wq........ony i zly na samego siebie ze odrazu nie podmienilem regulatora.
Jedyna dobra tego strona to taka ze poznalem dokladnie budowe altelnatora :lol:
No coz czlowiek uczy sie na bledach (niestety najczesciej swoich).

Temat uwazam za wyczerpany!

MIŁOSZ 

Doczy: 23 Maj 2005
Skd: Tarnow/Berlin
Wysany: 2006-01-25, 17:50   

Ja na obrone Mcinka moge dorzucic , ze jesli spali sie zaroweczka od akumulatora w wielu modelach BMW to po zapaleniu alternator nie "wzbudza sie" i nie laduje, trzeba raz podkrecic silnik na wyzsze obroty aby zaczal ladowac, spotkalem sie juz z taka sytuacja dwukrotnie.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-25, 18:18   

MIŁOSZ napisa/a:
Ja na obrone Mcinka moge dorzucic , ze jesli spali sie zaroweczka od akumulatora w wielu modelach BMW to po zapaleniu alternator nie "wzbudza sie" i nie laduje, trzeba raz podkrecic silnik na wyzsze obroty aby zaczal ladowac, spotkalem sie juz z taka sytuacja dwukrotnie.

i znowu mielm racje :) ale nie o to mi chodzi a co do tego co napisal MILOSZ do czego to mowisz bo nie za bardzo wiem chyba sie troszke zakreciles :) owszem moze sie nie wzbudzic alternator ale zaroweczak sie swieci cal czas nawet po odpaleniu oczywiscie jak napisales po dodaniu gazu zgasnie i zacznie ladowac wiec jeszcze raz napisz o co Ci chodzilo z tym co napisales

MIŁOSZ 

Wysany: 2006-01-25, 18:55   

Pisze o przypadku gdy zarowka jest S P A L O N A i nie swieci . Do wzbudzenia potrzebny jest wtedy wiekszy "kopniak" niz normalnie bo ma ona swa role we wzbudzeniu, jadac spokojnie mozna rozladowac w takiej sytuacji akumulator i byla by to jedna z mozliwych przyczyn awarii. Podalem to tylko jako ciekawostke ktorej sam doswiadczylem i zwiazana z tematem, choc temat w sumie skonczony bo przyczyna jest juz znana i byla inna.

Jasniej nie dam rady :D

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-25, 19:47   

spoko rozumiem Cie i musze cie zmartwic nie masz racji chyba ze akurat w twoim przypadku zgraly sie dwie ustrki na raz :) pozdro

henry 

Wysany: 2006-01-25, 20:33   żarówka

Witam !! Znów z Xeon'em "gramy do jednej bramki".Alternator w BMW jest samowzbudny i po odpaleniu silnika pobudza sie z t.zw.remanentu szczątkowego (magnetycznego).Zarowka wskazujaca ładowanie jest włączona między + akumulatora a + alternatora.Po włączeniu silnika (zapłon) prąd plynie od + aku przez zarówkę i i niepracujący alternator ( od jego + ) do masy przez diody i żarówka się świeci.Po odpaleniu silnika na + alternatora pojawia sie juz naprawde +12 V i żarowka "dostaje+ dwa plusy z obu stron no i oczywiscie gasnie.
Nie ma to nic wspólnego z pobudzaniem ładowania.Zdecydowana większość aut ma tak rozwiązany uklad sygnalizacji ładowania , a obcowzbudnych alternatorów prawie się nie spotyka PZDR - henry

MIŁOSZ 

Wysany: 2006-01-25, 21:53   

To bardzo ciekawe co piszesz HENIEK, nie wiedzialem ze kontrolka podlaczona jest w wlasnie ten sposob, w dwoch autach o ktorych pisalem problem wygladal identycznie i w obydwu zaroweczka byla spalona, z tym, ze jedno nie bylo moje i co dzialo sie po wymianie zarowki nie wiem, a drugie w krotce po wystapieniu problemu rozebralem na czesci z powodow tzw. trzecich. Moze faktycznie zbieg okolicznosci.

henry 

Wysany: 2006-01-25, 22:08   Zar...

.Witaj Miłosz!!!........Wczoraj dla pewnosci "przestudiowalem" schemat ładowania w BMW i tak ,niestety to wyglada, naprawdę.Sadzę , ze Twoje obserwacje zwiazane z "pobudzaniem" ładowania są trafne.Czasem, po dłuższym postoju silnika rzeczywiscie trzeba podnieśc obroty by rozpoczęlo sie ładowanie.Natomiast napewno spalona żarówka kontroli ladowania nie ma z tym nic wspólnego....pozdrawiam - henry

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-25, 22:52   

Piotrek ktos sie musi znac !! !! zeby nie musial sie znac ktos :) dzieki uwazam ze wszystko jest jasne wiemy ze :

przy spalonej zarowce nie ma co szukac bezpiecznika
nie nalewac wody destylowanej do akumulatora w duzej ilosci !! !!
najczesciej pada regulator
jak nie swieci to tez oznaka uszkodzenia w obwodzie ladownia

mysle ze tamat mozna zamknac :roll: :lol:

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Wysany: 2006-01-26, 00:04   

to ja mam jeszcze pytanie, co sie stanie jak dolejemy za duzo 'destylowanej'? bo ja ostatnio dolewalem do mojego aku, ale nie mierzylem ile wlalem...

mgr inż. Jędrek ;)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-26, 08:26   

jak masz slaby akumulator bo jest stary itd nie bylo niegdy uzupelniane elektrolitem to po wlaniunp. 1L wody destylowanej jest duze prawdopodobienstwo ze zamarznie to tylko kwestia temperatury !! !! wymiana elektrolitu w akumulatorze to u fachowca koszt 30 pln

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-26, 08:34   

wg tego co napisal mi henry jesli nie doladujesz aku to na 100% zamarznie a jesli bedzie naladowany a dolewales wody dlatego ze wyparowala a nie wylal sie elektrolit to masz duza szanse ze wszystko bedzie OKa... a tak wogle to dzis kupie sobie aerometr i zmierze gestosc elektrolitu Ty tez tak zrob (cena ok 15pln).

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: