BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
poprawa stanu bloku niskim kosztem... ?
Autor Wiadomo
SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-01-17, 22:40   poprawa stanu bloku niskim kosztem... ?

Witam
Mam kilka pytań odnośnie bloku ... konkretnie stare m20b27
Powiedzmy że chciałbym kupić taki blok. Mam zamiar celować w takie które nie mają progów na cylindrach. Czy w takim przypadku można założyć świeże pierścienie w rozmiarze nominalnym dla poprawy ciśnienia? :roll: może 1 nadwymiar? jak sądzicie czy warto?
Druga sprawa to taka że chciałbym rozebrać i przepłukać dokładnie tłoki, korby i wał, a co za tym idzie muszę wykręcić śrubki itd ... moje pytanie dotyczy tych śrub od korbowodów i podpór wału ... jakie mogą być konsekwencje ponownego użycia tych samych śrub? (zakładając że całość skłądamy spowrotem dokręcając wszystko tam gdzie było i dokładnie przewidzianym momentem).

Na koniec mam prośbę do tych którzy już to przerabiali aby podali mi przybliżone ceny kompletu pierścieni, panewek oraz tychże szpilek układu korbowego.

Wielkie dzięki :!: Pozdro :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2006-01-17, 23:55, w caoci zmieniany 1 raz  

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-01-17, 23:09   

pierscienie dorabiane (podobno niezle) ok 300zl
Panewki głowne i korbowe po zniżkach ok 350zl
Do tego dojda ci uszczelki rozrząd... itd ale o tym napewno wiesz :wink:

Co do srub to u mnie jest wszystko skręcane na starych więc myśle że nie potrzebny koszt by był zakupywać nowe :wink:

A co do wymiany pierscieni w ten sposob moim zdaniem to jest taki pół remont i jeśli nie będzie progów wymieniaj...

A i oczywiście dojdzie ci jeszcze szlif wału i mozesz blok jeszcze zawieść żeby pomierzyli bo może wystarczy chonowanie

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-18, 08:16   

prawie jak przedmowca :

pomiar bloku czyli cylindry jesli bedzie ok to przechonowac
pomiar podpory waly jesli proste to ok jak nie to przestrzelic koszt okolo 120 zmierzyc wal jesli prosty nie ruszac jesli bije ztoczyc !! !

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-01-18, 08:27   

z autopsi wiem, ze naprawa silnika "polsrodkami" konczy sie powtornym remontem. radze wiecnaprawde starannie to zrobic zeby nie miec podwojnych kosztów. odnosi sie toszczegolnie do wału. jezeli nie przeszlifujesz goi noe dasz nowych panewek to straci cisnienie po jakis 40 tys. pozdro;]

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-01-18, 12:04   

tak przy okazji tego posta chailem sie zapytac ile moze kosztowac taki KOMPLEKSOWY remont silnika, i czy ktos moglby mi powiedziec co i jak nalezalo by w czyms takim zrobic
kompleksowy tzn bez wymiany walu, korbowodow i cylindrow to w bloku a glowica to wybebeszyc i nowki, chodzi mi o is'a dokladnie. mam nadzieje ze zrozumieliscie o co mi chodzi:D

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-01-18, 12:30   

Misza taki temat już był, poszukaj

Czyli są 2 drogi, nic nie ruszać tylko podłożyć i miec nadzieje że nie prędko trzeba będzie coś poprawiać, albo kompletna kuracja odświeżająca?

Czy mozna rozłożyc, przeczyścić elementy układu korbowego i złożyć je ponownie tak jak wspomianłęm w identyczny sposób wskazanymi momentami BEZ SZLIFÓW?

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-01-18, 12:36   

rozkladanie i przeczyszczenie nic nie da kompletnie jakjuzto nowe panewy korbowe i glowne. moze to pomoc na jakis czas,ale napewno nie na 200 czy 300tkm

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-01-18, 15:11   

chyba nie rozumiecie
ja nie chce wogóle nic remontować! Chce niziuśkim kosztem zwiększyć moc.
przeczyszczenie ma zapewnić po prostu drożność kanałów olejowych i wypłukanie syfu który mógłby zanieczyścic moją kochaną drogocenną czapkę. Nie sądze żeby blok który dorwe był tak skatowany żeby auto nagle brało 1l oleju na 500km.
Silnik ma po prostu pracować :idea:

JA się pytam tylko o śruby i o to czy jak się rozłoży i złoży spowrotem tak jak było to w czymś zaszkodzi czy nie :?: :!:

Pawel-e30 

Wysany: 2006-01-18, 19:43   

hmmmm myśle że jak nie pomylisz stopek :lol: nie powypadają ci panewki ze stopek :cry: to możesz wyciągać wał i go przeczyścić a i tłoki w tą samą dziure wsadzj :wink:

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-18, 22:36   

nie wiem czy nie szkoda Twojego czasu na takie czyszczenie... nie lepiej wlac jakis srodek przed wymiana oleju zeby wszystko wyczyscil a po wymianie oleju zalac np xeramic. ja dosc dawno temu wlalem sobie xeramic i cos tam lepiej bylo z tym ze silnik i tak byl do remontu... koszt remontu u mnie wyniosl troche ponad 3tys pln (m50b20) w tym bylo: obrobka glowicy (12 zaworow wydechowych i 4 ssace wymienione na nowe, prowadnice 14szt, zrobienie gniazd, plaszczyzna itd itp), wymiana tuleji na 6stym cylindrze, panewki korbowodowe (bo glowne byly bdb), pierscienie caly komplet na 6sciu tlokach, nowe swieczki NGK (bo wczesniejsze briski premum lgs byly powodem remontu- jedna strzelila), wszystkie uszczelki, 7 (czy 8 ) litrow oleju, robota,
Pozniej doszlo jeszcze ok 2tys pln: przeplywka (SIEMENS), kolko impulsowe walka rozrzadu, czujnik polozenia walka rozrzadu (nowka za ponad 500pln bo uzywki nie moglem dostac), modul uzywany 600pln...
komplet pierscieni na jeden tlok kosztowal (chyba) ok 60pln...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-01-18, 23:21   

No ale po co mi te informacje tym bardziez że piszesz o m50 :|
Czasu mi nie szkoda, bardzo lubie taką robotę 8)
Ja nie mam zamiaru remontowac bloku bo mnie nie stać, po za tym dla mnie to marnotrastwo kasy bo przy okazji można coś dłubnąć, ale nie to mam teraz na celu bo lubie kompleksowe dokładne i przemyslane rozwiązania ... jak nie mam hajsu to niczego nie robie.
Jeszcze raz się powtórzę...
Chciałbym wiedzieć, czy jest sens zapobiegawczo założyć nowe nominalne pierścienie na tłoki, aby stworzyć dobre warunki pracy - wzorowe ciśnienie. Z tego co jednak widzę to nie warto. Albo jeździć tak jak jest albo zrobić generalkę, pełne szlify.
Zostaje wiec 2 kwestia czy kiedy rozłoże blok na części pierwsze i je dokładnie umyję to czy nie powstaną luzy poprzez wymyty brud i nie spowoduje tym samym przyspieszonego zużycia (co akurat mi wisi bo w takiej formie zanim coś rusze silnik ma przejechać ok 20 tysięcy). Oczywiście wszystko złoże tak jak było dokładnie.
Pytam tych którzy przerabiali takie rzeczy, którzy rozbierali i grzebali w blokach, czy na panewkach czy innych elemenach pracujących zbiera się jakis większy syf żeby taki zabieg jaki mam zamiar ptrzeprowadzić (zwykłe płukanie nieczystości) poważnie sie odbił na pracy silnika i jego wytrzymałości.

Pawel-e30 

Wysany: 2006-01-18, 23:29   

co do pierscieni to jak zawieziesz blok to ci pomierzą i wtedy będziesz wiedział co wsadzić lub co robić :wink:

Gepard 

Pomg: 7 razy
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2006-01-18, 23:30   

Smash polsrodki kupujesz bloczek rozbierasz go na czesci pierwsze i dalej sklep hurtoewnia lub Bog wie co dogadujesz sie czy mozesz zwrocic pierscionki po otwarciu opakowania kupujesz nominal wkladasz same pierscionki w cylindry pokolei i miezesz przerwe na zamkach pozniej ksiazki typu auto data bmw itp szukasz jakie powinny byc przerwy masz tam zakres od do i wszystko wiesz. Panewki ogledziny wzrokowe niewiele daja warto zainwestowac w nowe co wiaze sie z szlifem walu a bynajmniej sprawdzeniem jego osiowosci warto uwierz mi ze nawet bardzo podpor nie masz co sprawdzac grunt to przedmuchac kanaly w wale i bloku. korby tez pomijasz tloki czyscisz skrobiesz rowki na pierscienie wkladasz i zapominasz srobki stare daja rade tylko do glowicy nowe a dalej to juz wiesz warto jeszcze zainwestowac w wywazenie ukladu tlokowo korbowego ze sprzeglem zamachem i kolem pasowym tylko tu pojawiaja sie niestety kolejne koszta :(
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-01-18, 23:50   

z tematu o pierdułkach zrobil się temat o remoncie ... a ja nie mam zamiaru nic remontować. Czy każdy z was, który przerabiał silnik remontował całkowicie blok który kupił? czy może zakładał od razu tak jak kupił? Bo ja mam zamiar tak własnie zrobić tylko przedtem go oczyścić. W tym przypadku już tylko ode mnie zależy w jakim stanie blok kupię i czy będzie to dobrze banglać... istotne jest dla mnie czy będzie miał dobre pierścienie, co odpowiada za ciśnienei sprężania i pracę ogólną. Stan panewek ma mniejsze znaczenie bo silnik ma chodzć poprawnie w takim stanie tylko ok 20 tysięcy km, potem bym się nim zajął konkretnie :!: A przecierz równie dobrze w swojej poprzedniej postaci dany blok by sobie śmiało pracował tak jak pracował do tej pory pewnie jeszcze ze 100 tysięcy albo i lepiej ... Przecierz nigdzie nie napisałem że mam zamiar kupić niesprawny blok ... sprawny i z papierem. Może cały silnik dla pewnoci (na ktorym pomierze sobie ciśnienie i t d...

Pawel-e30 

Wysany: 2006-01-18, 23:54   

smasher zaraz mnie coś trafi normalnie... jak cie czytam :lol:

Gdy kupujesz blok to najlepiej obejzec panewki najbardziej oddalone od pompy...
Wyjąć tło zdjąć pierścień włożyć w cylinder i zobaczyć jaka przerwa jest na zamku...
Co do twojego czyszczenia to jest moim zdaniem bez sensu podlej tylko oleju na panewy i w cylinder jak bedziesz składał i po sprawie skoro chcesz zrobić z 20tys... a jak panewka bedzie miala już kolor miedziany to nikt ci gwarancji nie da co do przebiegu... :wink:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-01-18, 23:59   

ok dzięki za wskazówki ... ciesze się, że w końcu coś konkretnego :D

Pawel-e30 

Wysany: 2006-01-19, 00:01   

Napisz krutko i zwięźle o co wkońcu chodzi...

Skoro chcesz blok na 20tys.km. ok sprawdz panewki jesli są nie poprzekręcane i ładnie wyglądają to składaj.. a jeśli paneki są doopa no to wszystko powinno przyspieszyć pół remont :wink:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-01-19, 00:08   

Chce podłozyć Etę, ale nie stac mnie żeby ją remontować. To znaczy że mam sobie odpuścić? Czy mam szanse jednak za rozsądną cenę znaleźć sprawny blok (tak jak piszesz dokłądnie zwracając uwagę na szczegóły, w których w kwestii bloku jestem słaby bo nie miałem z nim poważniej do czynienia)?

Pawel-e30 

Wysany: 2006-01-19, 07:48   

czy ktoś z was posiada może wymiary minimalne i max. dopuszczalne jakie powinny być na zamkach pierscieni w m20??

Gepard 

Pomg: 7 razy
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2006-01-19, 07:59   

W takim razie przepraszam skoro na 20 tys to niic nie rob bo poco??
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-19, 21:13   

jesli pierscienie sa w miare dobrym stanie to szkoda wymieniac... ja wymienialem bo u mnie byly szrot... po rozlozeniu i wyczyszczeniu silniczka wejdzie Ci z litr albo nawet i wiecej oleju... a tak szczerze to kaske ktora teraz chcesz wlozyc w pol-remont czy te delikatne zabiegi odloz sobie i za te 20tys bedziesz mial wieksze pole manewru... watpie zeby po takich delikatnych zabiegach moc jakos sie drastycznie zmienila, odczucia tez raczej sie nie poprawia na tyle zeby bylo to adekwatne do pracy ktora wlozysz...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-01-19, 22:49   

ja nie chce zwiększac w ten sposób mocy :!: moc przybędzie z pojemności.
czyszczenie ma wyeliminowac późniejsze żużycie wału, panewek, pierścieni ... ma zapewnić pełne pole do popisu olejowi i dwusiarczkowi molibdenu :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: