BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e30] łącznik stabilizatora - końcówka sie kręci pomocy!!!
Autor Wiadomo
ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2005-12-27, 13:23   [e30] łącznik stabilizatora - końcówka sie kręci pomocy!!!

stuka mi cos w zawieszeniu od strony pasażera no ale końcówki i swożnie i sailentblocki wymienione wiec pozostało tylko to gówienko

pytanie pierwsze czy jak jest rozwalona końcówka łącznika stabilizatora to będzie takie głuche stukanie na dziurach

pytanie drugie próbowałem to odkrecic ale ta końćowka co jest przykrecona do stabilizatora kreci sie razem ze sruba kurcze a tam niema czym zablokowac

zeby odciac srube tez niezabradzo jest miejsce z cymś podejśc
prosze o porade bo strach gdziekolwiek jechc

i ogólnie czy stabilizator będzie stukał jak te gumy sa lekko zuzyte

chester 

Doczy: 15 Gru 2005
Skd: Górny Śląsk
Wysany: 2005-12-27, 23:11   

Łączniki stabilizatora - nie możesz ich odkręcić - powinny mieć na końcu śruby wejście na klucz imbusowy, a drugim oczkowym odkręcasz nakrętkę łącznika.

Głuche stukanie to prędzej poduszki gumowe stabilizatora niż łączniki stabilizatora, albo tuleje tylne wahacza - zobacz czy nie sa naderwane (są 3 rodzaje twardosci tych gum w tulejach - patrz Febi - cena tez ma 3 rodzaje :) )

Możesz jeszcze sprawdzić wbrew pozorom poduszki silnika - tez lubia się zrywać.

Pozdrawiam
Chester

Freude am Fahren

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-27, 23:14   

tylko ucicac ale mozesz z tym jezdzic niczym to nie grozi !! !! a czy moze stukac tak moze mnie to stukalo gluch w E34 bardzo !! !!

chester 

Wysany: 2005-12-27, 23:32   

Przeważnie tak jest że głuche stukanie dają silentblocki - czyli elementy metalowo-gumowe, a takie sa jedynie w E30 na tylnych mocowaniach przednich wahaczy i środkowe gumy stabilizatora.
Reszta w mocowaniu wahacza i stabilizatora to tzw. sworznie (gałki) - one jako że mają wkładki plastikowe lub metalowe dają stukot. Ale wiadomo - to jest teoria - najlepiej sprawdzić to na szarpakach.
Jeśli to rzeczywiście jest ze stabilizatora to co najwyżej będzie stukać az się wytłucze :) , i nie ma zbyt dużego wpływu na stabilnośc samochodu - bynajmniej na prostym odcinku bo w zakrętach daje się we znaki.
Te łączniki stabilizatora powinny miec wejścia na imbusa - tu duzo zalezy od producenta (bo fakt faktem nie każdy producent łączników stosuje takie rozwiązanie). Od biedy można poświęcić nakrętkę nacinając ją szlifirką kątową z cienką tarczą lub brzeszczotem. Jak już ściagniesz łącznik i ta gałka łącznika będzie swobodnie latać - tzn. bez oporów będziesz nią mógł ruszać to sobie ją wymień od razu.

Freude am Fahren

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-27, 23:58   

lacznik TRW aluminiowy( czyli oryginal tylko ma zfrezowane napisy i nr. produktu ) kosztuje 60 pln marna podrobka ktora wytrzyma moze 2 tygodnie kosztuje 35 pln gluche stukanie moze tez byc z amortyzatorow lub z ich mocowania !! !!

Piotreek E-30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Wrz 2005
Skd: Ełk
Wysany: 2005-12-28, 11:22   

Witam. Wymieniałem u siebie jakieś rok temu taką końcówke i u mnie kupiłem zamiennik nie pamiętam jakiej firmy wytrzymuje do dziś:Dbyło w miejscu gdzie sie kończył gwint a zaczynała ta guma osłona łącznika ten trzpień co wchodzi w stabilizator i gwint na początku na nim jest nie był okrągła a kwadratowy jakiś.Pamiętam że jakimś kluczem sie to łapało i nic si enie obkręcąło.Chyba klucz 15 nie pamiętam dokładnie,nie było u mnie na imbusa główki tylko taki patent był.Słabo to było widać ale było może i u CIebie tak jest przyjrzyj sie dokładnie, albo najlepiej wsadz jakiś klucz tam ok.15 moze sie uda.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 11:30   

TAK PIOTREK ma racje teraz tez sobie przypomnailem faktycznie jest klucz 15 w podrobce byl a w trw chyba 16 ale napewno da sie kluczem pomiedzy guma a elementem do ktorego sie mocuje galke !! !!!

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 13:40   

stukanie może też być,a podczas hamowania gwałtownego jeśli gumy stabilizatora masz wyjechane to koła będą się cofać do tyłu i wracać na miejsce,najlepiej widać z boku jak hamujesz to tak jakby koła sę zatrzymały a buda chciała jechać dalej.

chester 

Wysany: 2005-12-28, 15:13   

BOGGY E36 napisa/a:
stukanie może też być,a podczas hamowania gwałtownego jeśli gumy stabilizatora masz wyjechane to koła będą się cofać do tyłu i wracać na miejsce,najlepiej widać z boku jak hamujesz to tak jakby koła sę zatrzymały a buda chciała jechać dalej.

A co ma stabilizator wspólnego z mocowanie koła i z hamowaniem - za to odpowiadają tuleje wahaczy (tutaj jedna na wahacz i dwa sworznie). Więc stabilizator możesz sobie wyciągnac i samochód w miare normalnie się będzie zachowywał oprócz zakrętów.
Tym bardziej że gdybys ne zauważył to stabilizator posiada cos takiego jak łącznik, a on jest zamocowany przegubowo czyli ma możliwośc przemieszczania się. Stabilizator stabilizuje przechyły nadwozia podczas pokonywania zakrętów i nierówności. Więc jeszcze troche przeanalizuj to co napisałeś. Ale starałes się :)
pozdrawiam
Chester

Freude am Fahren

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 15:47   

to wyjmij chester dwie środkowe gumy mocujące stabilizator i zachamuj,a nawet pojęździj
to zobaczysz czy nieprawdę piszę,to też przerabiałem,a jak czegoś nie wiem to nie zabieram głosu.
p.s nie chodzi centralnie o koło (może źle to opisałem) tylko jest takie wrażenie wizualne jakby cała ława chodziła przód-tył i przy hamowaniu są dwa stuknięcia stabilizatora o osłonę tuleji
pozdro

chester 

Wysany: 2005-12-28, 21:58   

To raczej nie ma wpływu bo łącznik do stabilizatora jest zamocowany i tak przegubowo, więc za każdym razem sie tak powinno dziać. Nie pisałem o gumach stabilizatora (tych środkowych). Stabilizator jak wyjmiesz to nic się nie powinno dziać na prostej.
Pozdrawiam
Chester

Freude am Fahren

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 22:05   

stabilizator nie ma wplywu na jazde po prostej ani przy hamowaniu on jest odpowiedzialny za jazde po nierownosciach i zakretach

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: