Czy zawieszenie M-Technic, to tylko amortyzatory i sprężyny o zmienionej charakterystyce, czy również stabilizator jest inny?
Jakie jest obniżenie w stosunku do serii (wersja coupe)?
Jak je rozpoznać na aucie - amory powinny być żółte (Boge i Bilstein, raz spotkałem Koni ale w wąskiej lampie) a z jakimi kolorami sprężyny(?), bo ja w swojej mam cos pomieszane...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2006-04-02, 11:33, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-12-26, 13:06
ALE JAKIE CZARNE??? Wszystkie oryginalne sprężyny BMW są czarne, z dodaną kropką...Też wątpię, czy obniża 30mm, poprzednią bete miałem obniżoną 35mm w porównaniu z serią i wyglądało to zupełnie inaczej...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Np 318is ma fabrycznie niby zawieszenie obniżone w stosunku reszty E30 'stek - 15 i - 17 mm ( tylko nie pamiętam, co przód a co tył) - tak jest napisane w jakimś folderze BMW.
Wysany: 2005-12-26, 21:35
amory napewno żółte w M-Technicu, ale te sprężyny... myślałem, że powinny być z żółtą kropką...
to obniżenie też dziwnie małe, może dlatego że to 4-cylindrowy motor....
Czy zółte amory z M Technica mają oznaczenia Bilsteina Ponieważ mam w garażu (raczej zużyte) amorki na tył z 6cio cylindrowca, które są żółte, lecz bez żadnych oznaczeń Bilsteina, tylko znaczek BMW.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Wysany: 2005-12-26, 22:49
kurna z tymi spężynami to kompletne szaleństwa - ostatnio na schrocie
chciałem coś dobrać do mojej (bo mam z żółtymi i jasno zielonymi kropkami), a tam były żółte(ale cieńszy drut), niebieskie i białe - teraz mi mówicie o różowych- to ile jest tych orginalnych sprężyn do e30???
jak sprawdzałem w Aso BMW w co jest wyposażony mój samochód, to gość na serwisie mówił, że mój rocznik (w zawieszeniu M-Technic) mógł mieć amory albo Boge albo
Bilstein - nic więcej-oni tam za wiele nie wiedzą...
Wysany: 2005-12-27, 12:28
ale jaki w końcu kolor kropek na sprężynach - na "chłopski rozum" powinny być żółte, tak jak amory...
Filip zrzuciłbyś gdzieś ten prospekt 318iS, bo nie widziałem go
z tego co mi wiadomo ja mam m-techa, na tyle mam czarne sprezyny z rozowa kropka ale amory mam MONROE ... na przodzie tez monroe i chyba zolta kropka ... z reszta pierun wie ! poziej sprawdze co i jak i napisze
Tutaj jest cały prospekt is'a. I tam jest napisane - przód - 15mm tył - 17mm. Wydaje się to dziwne, ale tak tam pisze.
A czy w ETK nie można zobaczyć numeru sprężyn M-technic? Wydaje mi się, że tak - wtedy (oczywiście jeżeli numer się nie starł) można by się utwierdzić, czy Wasze sprężyny są faktycznie M-technic. Kiedyś kumpel podał mi numery dla M-technic - dla przodu 31 33 1 130 049 lub 31 33 1 130 054. Jeżeli ktoś ma ETK niech to zweryfikuje.
_________________ Filip
E30 325 to jest to!!!
Deyna [Usunity]
Wysany: 2005-12-28, 22:38
Fabryczne sprężyny będą mieć kolor czarny.
Kolor kropki na sprężynie oznacza jej twardość i może być różny w zależności od zastosowanego amortyzatora (jego charakterystyki), w celu zapewnienia odpowiedniej współpracy.
Jeśli chodzi o amortyzatory MONROE to zostały zamontowane raczej poza fabryką, bo o ile mi wiadomo ta firma produkuje jedynie tzw. aftermarket, czyli części zamienne i nie dostarcza do BMW na pierwszy montaż (ciekawe dlaczego... )
ja miałem u siebie 325 coupe z 89r tył zółte amorki i springi czarne z zółtą kropką zawicha marzenie stała tylko centymetr może ciut więcej, wyżej od kompletnej taczki kumpla gleba taka ze micha szoruje po koleinach! Sprężyny były dużo krótsze od serii!!! autko wygladalo ładnie i jezdziło sie extra niestety studzienka kanalizacyjna pomogła w dokonaniu żywota spreżyny teraz mam koni żólte no i troche telepie przód jest orginał wiec jutro sprawdze co tam siedzi
Wysany: 2005-12-29, 00:09
Deyna napisa/a:
Kolor kropki na sprężynie oznacza jej twardość i może być różny w zależności od zastosowanego amortyzatora (jego charakterystyki), w celu zapewnienia odpowiedniej współpracy.
ale jak rozróżnić, którą sprężyne można założyć do siebie - jak narazie,
to widzę, że nie tylko ja mam zamieszane z tymi kolorami sprężyn...
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-12-29, 00:54
Cytat:
is miał seryjnie Mtech i obniżał o 15mm
nie chce mi sie w to wierzyc.oczywiscie nie popre mojej wypowiedzi czyms w stylu wykresu,katalodu itd itd.mialem isa i za duzo isow widzialem zeby to bylo tylko 15mm...sadze ze tak spokojnie 30mm poszedl w glebe w fabryce.
A czy w ETK nie można zobaczyć numeru sprężyn M-technic? Wydaje mi się, że tak - wtedy (oczywiście jeżeli numer się nie starł) można by się utwierdzić, czy Wasze sprężyny są faktycznie M-technic.
miałem ten katalog
w ETK wyskakuje tyle tych sprężyn, że nie wiadomo która do czego,
a na używanych sprężynach z reguły wszystkie oznaczenia są starte...
Ja zapytam w podobnym temacie co by nowego nie zakladac. Chce naprawic (zregenerowac) moje Bilsteiny. Znacie kogos kto to robi oprócz warsaszawskiego Zerkopolu