wpisujcie jakie macie silniki i ile wam palą oleju jeśli wogóle palą. Chciałbym wiedzieć bo mi troszkę pali jak liczyłem to do 1l na 1000km. I chciałbym się dowiedzieć czy to jest normalne
hmmm 200KM a mierzyłeś że się tak chwalisz? 8) a co zmieniałeś że tak prognozujesz?
zmierz sobie to pogadamy.... poza tym zapamiętaj że jak zacząłeś przerabiać silniczek to napewno nie miał on wtedy już 170KM...
1l na 1000km to jeszcze nic złego... założę się że jakbyć jeździł spokojnie to nie paliłby ci tyle oleju... jeśli silnik jest jako tako sprawny to olej bierze jedynie przy przeciążeniach dość mocnych, a jeśli coś jest nie tak to wtedy i przy normalnej jeździe będzie kopcił... mi kiedyć brał litr na 100km i się okazało że ciekł mi olej z czujnika siśnienia w bloku i odkryłem to dopiero wtedy gdy zajrzałęm pod samochód na pracującym silniku bo tylko wtedy ciekło z niego i dlatgo nie było żadnej plamy oleju pod samochodem po całej nocy...
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-23, 12:24
316i M40 1990 gaz litr na 10 tys. shell półsyntetyk
200 kucyków... wynik ładny, ale Loko ma rację, nie chwal się puki nie zmierzysz, chyba że już zmierzyłeś Możesz nam zdradzić co spowodowało przyrost mocy o 30KM
Tak na marginesie, to ciekaw jestem ile w moim M20B25 zostało koni po tych 18 latach... 8)
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Najpierw miałem 2.7 tuning hartge 210km ale silnik sie popsół. Teraz mam 2,5 ale cały osprzet z poprzedniego silnika został to jest min. 1)wydech oryginalny hartge z baranamy 2)dobre świece i kable 3)troszkę przerobiony dolot powietrza i inne takie małe głupoty które może coś daja a może nie. I wcale sie tu nie chwale tylko opisuje co mam bo mi troche oleju palił być może przez te zmiany. A Przypuszczam tak z tą mocą ponieważ 1)jechałem na gazie za kolegą który ma 2.7 z chipem i minimalnie mnie odstawił. 2)silnik miał przejechane 140tyś
W takim razie zwracam honor
Same barany mogą dać ponad 30 koni
A co do oleju, to może tak być, że tyle Ci bierze. A wiesz w jakim stanie masz pierścienie Nie cieknie nigdzie z żadnej uszczelki
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
kolega ma zwykła 2,7 z chipem i cię minimalnie odstawił? dobrze to rozumiem? bo jeśli tak to ze 129KM w 2,7 chip musiałby wyciągnąć dodatkowe 100KM żebyś ty mógł założyć że masz 200KM 8)
a swoją drogą jaki to chip? kolega jest z wawy? bo chętnie bym go wynają żeby się pojawił we wskazanym miejscu to bym sobie od niego przegrał ten program z chipa i sprawdził u siebie...
a mierzyłeś jakoś swoje autko na czas, choćby stoperem? jakiekolwiek dane?
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-23, 13:46
2.7 tuning hartge, alpina i te inne firmy tuningowe. To nie jest ten silnik 129km tylko przeróbka silnika 2.5 na 2.7 poprzez zmiane korbowodów jednym słowem całego dołu. Taki silnik sam w sobie ma ok. 210km +chip to ile ma? On nie chce nikomu powiedzieć jaki to chip i jaką ma moc ponieważ uważa że ludzie będą uważali ze sie wychwala. A pozatym to nie istotne kto ile ma koni tylko jak szybko przyspiesza.
no właśnie - jak szybko? macie jakieś dane? bo ja byłbym skłonny się ząłożyć że na hamowni nie wyjdzie mu więcej jak 200KM razem z chipem. co do samego chipa to jednak chętnie bym z nim pogadał na temat skopiowania programu z jego komputera
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-23, 13:53
ja sie zapytam i dam znać. A co do moich osiągów to też zmierze i też dam znać. teraz czekam na auto bo wkładam nowy silnik. A o co chodzi z tym przegrywaniem programu. Jak to sie robi?
masz komputer a w nim w środki Eproma (chip) na którym są zapisane mapy zapłonu... i właśnie wyjmuje się taką kosteczkę i wkłada w czytnik który kopiuje taką mapę do pliku... zabieg trwa 5 minut razem z wyjęciem tego z komputera i jest całkowicie bezbolesny
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-23, 14:01
A ten kostkę sterującą wyjmujesz z "silnika" przegrywasz program na niejn zapisany na kompa, potem dajesz swoją kostke przegrywasz z kompa program na swoją nową kostkę i wkładasz do "silnika" - Tak ?
jeśli twój kolega albo ty może macie jakiegoś znajomego elektronika to on napewno ma podstawkę do zapisu na epromach... niech to zgra co jest tam zapisame i wyślij mi mailem to potestuję...
a wracając do mocy to ja miałem mierzone i wyszło 157KM, na g-techu przyspieszenie wyszło koło 6,7 do setki, czas na modlinie miałem 15,9 teraz myślę że mogłoby być koło 15,5...
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-23, 14:09
ja się popytam i dam znać. Jak bede odbierał auto to wszystkiego sie dowiem. A niewiesz czy chip moze być stosowany do gazu?
Go
Wysany: 2004-06-23, 14:11
wiece co zamiast się przechwalac to lepiej przyjedzcie w niedziele na spot i sprawdzimy was G-techem albo w bezposrednim starciu z lokomobile a tak przy okazji samo włorzenie do 2.5 dołu od ety nie da ci 210 koni bo np wtryskiwacze w 2.5 niebieskie z num końcowym 715 maja wydatek maliwowy do 192 koni jak uda wam się objechac ete loko to mamy jeszcze 192 konie kaprysa które niezawodnie sie do tej pory sprawdzaly
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-23, 14:19
Ja sie zabardzo nie znam na tym tak dokładnie i sie nie przechwalam. A jak nie wierzysz to wejdz na www.e30.de i tam znajdziesz opis przeróbki silnika 2.5 na 2.7 przez alpine i inne znane firmy tuningowe. Ja sam na własnej skórze sprawdziłem że jest duża różnica w przyspieszenie (moment obr i moc) między 2.5 a przerobionym dołem z 2.5 na 2.7 Jeździłeś już takim autem? Może to ja sie myle. Ja tylko wyrażam opinie z własnego doświadczenia a podawane przezemnie moce są przypuszczalne.I tak naprawde to niewiem czy 2.7 ma 210km tak pisze a ile ma mieć to trzeba sprawdzić
Go
Wysany: 2004-06-23, 17:13
znam te przerubki ale alpina b3 2.7 ma zmieniony walek rozrządu oprogramowanie ,tloki ,i jeszcze pare detali
tam troszke myslą
nawet wczoraj jezdzilem m20 który moze sie z Mkami łapac
ja sie niedługo pochwale swoim 2.0 które terz bedzie zamiatac,mozemy sie ustawic,Bimmer Brigade tylko na takie okazje czeka eta pana loko ma mierzone w modlinie 16,sek na 400 wiec wy pochwalcie sie swoimi osiagnieciami
jezeli muwicie ze macie tyle kucy to chociasz dajcie tego jakis dowód a nie załorzyłem sobie storzek i mam 30 koni wiecej bo tak muwia,moze zmobilizuje pare osub do wyjazdu na te wyscigi na 1/4 mili w katowicach czy w kielcach i sobie udowodnimy kto co ma
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-06-23, 20:40
DRACK!
Po pierwsze wyluzu! ... ważne jak TO jeździ, a nie ile ma kuni wedle kogoś
Po drugie 3 lipca w Poznaniu
Wysany: 2004-06-23, 22:15
No stożka to ja nie mam bo on prawie nic nie daje, ale mam za to barany które cośdają. Jeśli chodzi o moc to już pisałem wcześniej że nie liczy sie kto ile ma koni tylko jak auto przyspiesza. No i jak mógłbyś mi podać terminy zlotów to bym sie zastanowił czy nie wpaść. (wszystko zależy od miejsca i terminów) A jeśli chodzi o ściganie to narazie nie bede bo wymieniłem silnik i troche go usprawniłem i musze go porzetestować zanim bedzie dostawał w dupe. A największym powodem nie ścigania się jest to że troche sie boje zajechać następony silnik, teraz mam zamiar bardziej się o niego troszczyć.
Go
Wysany: 2004-06-23, 23:01
wiesz co,dotrzyj go podłub ale jak juz wszystko zrobisz to chociasz zmierz sobie osiagi czyms co da nam jakies odniesienie np G-techem kturego akurat mamy(bo kolega obok i stoper nie wchodzi w rachube) nie wiem ile bedziesz docierał silnik ale chetnie chce zobaczyc twoja fure,do poznania sie nie wybieram bo muj silnik nie bedzie gotowy ale na ostatni modlin mam zamiar wpasc i troszke namieszac w profi plus narazie oleje ten temat bo do niczego nie prowadzi a znowu smaszer cos madrego napisze i sie wogule wku..ie
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-24, 08:38
Ok nie ma sprawy jak tylko wszystko bedzie dobrze to jakos zmierze osiagi i dam znac. A na zlot to nawet z checia bym przyjechal. Wszystko sie okarze w najblizszym czasie