Wysany: 2005-12-08, 10:26 Popychacze w M40B16 a cisnienie oleju
Witam
Czy uszkodzone popychacze w głowicy M40 moga powodowac braki w cisnieniu oleju
Druga sprawa czy trzeba zciagac glowice by je wymienic
I jaki mniej wiecej czas na to potrzeba
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
To może się wiązać z uszkodzonymi popychaczami , ale jest mało informacji podanych przez Ciebie co do stany silnika :
ile ma przejechane , czy klekocze , może bierze olej lub z rury podaje siwy dym .
Ogólnie przyjęte jest że jak silnik nie ma ciśnienia to ma uszkodzone panewki główne lub korbowe.
pali normaniel, pracuje rowno w calym zakresie obrotow.
klekocze straszliwie i na 100% popychacze sa uszkodzone, ale swieci sie tez konewka mimo iz olej jest wiec jak to sa panewey to wywalami silnior i wkladam M42 albo M20 ale jak tylko popychacze to jeszcze posmigam
auto nie pali oleju i tez sie nie "poci" silniczek jest czysty przebieg 237tys
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Przy wymianie popychaczy głowicy sie nie ściąga, trwa to około 1,5 -2 godz. Przynajmniej mi tyle zajęło a za dużej praktyki nie mam..
Pozatym jeżeli mocno klekocze to na bank juz masz wytarte koniki i wałek..
U mnie też sie zapalała kontrolka oleju na wolnych obrotach, w sam naprawiam pisze ze taki objaw nie jest groźny przy mocno rozgrzanym oleju. Można ewentulanie wymienić czujnik ciśnienia oleju na poczatek..
witam.jak olej świeci cały czas to może nie być ciśnienia oleju,popychacze się nie napełniają tak jak powinny i hałasują.pozdro .no i przy okazji zarżniesz silnik jak niema dobrego smarowania!!
Trudno określić czy jest uszkodzony jeden popychacz , czy wszystkie , bo jak zaczyna klekotać to żywcem młuckarnia. Popychaczę są tak skonstruowane aby przy zużyciu nie wypuszczały oleju , ale....
Faktem jest że jak konewa się świeci to z regóły znaczy koniec silnika . Jest jeszcze jeden aspekt sprawy - pompa oleju nedomaga . W stacji diagnostycznej (dobrej) zrobić pomiar.