BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36] Pompa paliwa nie ma prądu
Autor Wiadomo
ZeT
[Usunity]

Wysany: 2005-12-01, 19:57   [E36] Pompa paliwa nie ma prądu

Witam,
poszukuje informacji nt. przekaźnika pompy paliwa w e36. Z tego co wyczytałem jest to pierwszy z tych trzech pod tą osłoną koło skrzynki bezpieczników... ale gość co siedzi w BMW powiedział że nie ma reguły, może to być pierwszy, drugi lub trzeci... Pytanko jaki układ powinien tam być? Kolejno od przodu auta biały, niebieski, pomarańczowy? Czy biały jest od pompy?

Są jeszcze jakieś inne przekaźniki, albo wyłączniki anty wstrząsowe pompy czy coś? Bo nawet jak na krótko zepnę bez przekaźnika to pompa nie chodzi, ale jest na 100% sprawna bo po podaniu + na bezpiecznik od pompy, ta zapiernicza jak głupia...

Już siwych włosów z tym dostaje... Jak spinam biały przekaźnik to sygnał leci m.in na jakiś regulator/zawór co jest zaraz za filtrem paliwa... to chodzi bo na kablach jest napięcie i cyka jak jest zapięty przekaźnik...

Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych schematów etc.
Najdziwniejsze jest to że po zapięciu + na bezpiecznik od pompy (nr 18 ) pompa działa :?

Gdzie szukać przyczyny??
Pozdrawiam

aha BMW E36 1.8 1991r

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-12-01, 22:21   

Tu jest pois przekaźników:

Wymień przekaźnik NR- 3.

PS : Jeśli przy okazji nie pracowania pompy paliwa nie ma iskry to padł przekaźnik nr:2

ZeT
[Usunity]

Wysany: 2005-12-02, 07:24   

Dzięki! Iskra jest, więc to chyba ta 3, ale jak spinam go na krótko bez przekaźnika to też pompa nie działa :(

Przemass 

Pomg: 5 razy
Doczy: 08 Wrz 2005
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2005-12-02, 10:38   

bez przekaźnika pompa na krótko też nie działa ?

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2005-12-02, 12:16   

Z tego co mi sie wydaje to sama pompa chodzi jak sie ja podepnie tylko ze nawet po ominieciu tego przekaznika pompa nie chodzi tak jakby jeszcze gdzies bylo jakies zabezpieczenie np. wstrząsowe jak czasami bylo montowane w innych samochodach.

ZeT
[Usunity]

Wysany: 2005-12-02, 12:47   

Jak dam + na bezpiecznik od pompy to działa, ale spinając styki na krótko bez przekaźnika pompa nie chodzi...

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-12-02, 14:10   

Nie wiem jak to jest w e-36 ale w e-30 istnieją dwa systemy zasilania pompy. Jeden podaje napięcie zaraz po przekręceniu kluczyka a drugi (ja mam taki) podaje zasilanie dopiero w momencie włączenia zapłonu.
Może w tym przyczyna ...

ZeT
[Usunity]

Wysany: 2005-12-02, 16:34   

Kurde Benek, dzięki za info ale nie bardzo wiem gdzie w tym wypadku szukać przyczyny :oops: Na wtykach od przekaźnika prąd pojawia się dopiero po włączeniu zapłonu...

Gdzie znajdę jakieś schematy elektryczne do E36?? Znalazłem do E30, E32, a do E36 niegdzie nie mogę znaleźć...

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-12-02, 22:35   Pompa

........E-30 pompa startuje po uruchomieniu rozrusznika , byc może i w E-36 tak jest. To tłumaczyłoby twoje kłopoty przy sprawdzaniu.........
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

ZeT
[Usunity]

Wysany: 2005-12-03, 13:40   

a to ciekawe!! Czy ktoś umie to potwierdzić że w E36 tak jest???

ZeT
[Usunity]

Wysany: 2005-12-03, 17:22   

Dzięki za pomoc, udupiłem temat :) Najlepsze jest że do końca nie wiem co zrobiłem ale działa :wink:
Okazuje się że w e36 pompa załancza się wraz odpaleniem samochodu (czyt. kluczyk w pozycji rozruchu), czyli tak jak pisał henry (wielkie dzięki za info) i tu po części mnie to zmyliło strasznie bo se mogłem spinać na krótko ile chciałem...
Do czego doszedłem to to że, w e36 były różne układy, kolory i numery przekaźników...
Do końca nie wiem co było, ponieważ auto chodzi na starych przekaźnikach, czyli one były dobre... Najprawdopodobniej przyczyna był brak styku gdzieś na pompie, ponieważ gdy pompa była jeszcze w aucie zapiełem jej bezpośrednio zasilanie z aku i nie chodziła... jak ją wymontowałem i jeszcze raz dałem napięcie to zadziałała...
Dzięki wszystkim za pomoc :piwo:

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-12-03, 23:33   Pompa

...........Czyli jest podobnie jak w E-30.......Miło przeczytac ,że troche Ci to pomogło........Powodzenia - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: