BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
pompa paliwa wskaźnik paliwa wymiana LPG e30 m40
Autor Wiadomo
marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 21:20   pompa paliwa wskaźnik paliwa wymiana LPG e30 m40

Witam wszystkich jestem nowym nie znalazłem tego w innych linkach i mam 1 problem i 1 pytanie.
Wymieniłem pompę ( padła mi) zakupiłem nową ale nie orginalną i mam teraz problem wracałem z nową pompą i widzę że w czasie jazdy podnosi mi się wskaźni poziomu paliwa ( mam go coraz więcej :) ) jadąc na gazie. Podobno ta pompa jest dobra do BMW5 i tak sobie kombinuję czy wydajność tej pompy jest tak duża, że w baku podnosi mi wskaźnik paliwa przez chyba nadciśnienie. Jak to wyeliminować czy może regulować to regulatorem ciśnienia??
I pytanie czy jeśli odłączę pompę paliwa ( mam taki wynalazek zamontowany ale aby złodziej nie mógł włączyć silnika) wszytko jest manualne czy czegoś nie z chrzanię w silniku np czy zatrę wtryskiwaczy albo czegoś innego??
Od momentu zakupu miałem już wystarczająco dużo wydatków ( od maja 2005) wymiana głowicy, wymiana pompy paliwa, problemy z LPG, wymiana wisko.
Proszę pomóżcie
Pozdrawiam serdecznie
Marcin

czaja 

Doczy: 24 Lis 2004
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2005-11-27, 21:31   

no to tak. Co do pompy to nie trzeba sie sugerować do czego o na jest, czy do bmw 5 czy 7 czy forda,opla czy czegoś innego (mówie o pompie zewnętrznej),ważna jest wydajność. Nie może być zbyt mała. Zbyt duża owszem, przecież po to masz regulator na listwie aby utrzymywał nominalne ciśnie a przeszte "ouszczał" z powrotem.

Pompe możesz odłączyć , nic jej nie bedzie, w momencie jazdy na lpg, wtryski PB nie pracują.

marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 21:37   dot pompy i wskaźnika

dzięki ale powiedz mi czy jest to regulowane automatycznie czy muszę to zrobić samemu tą regulację i ja kto się ma do tego wskaźnika poziomu paliwa co o tym sądzisz??

czaja 

Wysany: 2005-11-27, 21:43   

regulator na listwie wtryskowej nic do tego nie ma. Wskaźnik paliwa jest podłaczony bezpośredni pod pływak który znajduje sie w zbiorniku (w smoku tzw). może pływak własnie szwankuje. Niemożliwe jest aby w zbiorniku tworzyło sie ciśnienie i pływak pod jego wpływem podnosił :) .

Wyciągnij pływak i zobacz czy nie uszkodziło sie coś przy nim.

marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 21:47   

ale wg Ciebie było by najlepiej odłączać pompę paliwa po przełączeniu na gaz dla zwiększenia jej żywotności ?? Czy nie??

czaja 

Wysany: 2005-11-27, 21:52   

tak. Jak ktoś montuje gaz(kupuje auto zagazowane) to raczej zaklada że chce wyłącznie na gazie jeździć( z małymi przebiegami na Pb aby nie "zastał sie: układ paliwowy). Zakładając że przejeżdzamy 30tys rocznie, można szybko uzmysłowić ile godzin ona niepotrzebnie chodzi. Tak z Mojego punktu widzenia

marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 22:04   

no to dziękuję Ci bardzo za poradę i będę ją wyłączał w czasie jazdy na gazie i faktycznie sprawdzę czy coś się nie stało na tym pływaku w tą sobotę to robiłem. A powiedz mi jeszcze jedno na koszyczku ( tym filtrze) przy pompie paliwa miałem pod spodem dziurkę i nie wiem czy to było fabrycznie czy się przetarło w każdym razie ja to zakleiłem. Chyba tej dziurki tam być nie powinno co? Trochę laik ze mnie ale do tej pory jeździłem subaru i na nim się znałem. A tu jestem new :)

czaja 

Wysany: 2005-11-27, 22:12   

http://www.realoem.com/bm...171&hg=16&fg=15 nie bardzo wiem jaką dziurke Tobie chodzi , dla ułatwienia wklejam link do ETK

marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 22:28   

ok tyle że to jest pompa zewnętrzna w wewnętrznej ( w baku ) przy króćcu ssawnym jest zamocowany taki koszyczek który jest I stopniem filtracji to jest to przy pompie nr 10 na samym dole
http://www.realoem.com/bm...043&hg=16&fg=05

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 11:30   

a przed zaklejeniem dziórki było dobrze???jak tak to najprościej zrobisz jak ją odkleisz i zobaczysz,kiedyś też lubiłem "przedabrzać"różne sprawy co wydawały mi się dziwne i nie fabryczne....ale zawsze wychodziło na to że fabryka miała racje!!! :oops: a jeszcze,element nr 10 należy do pływaka i może własnie zakleiłeś dziurkę podciśnienia(wszystko by wyjaśniało)przez dziurkę dostaje się wacha i podnosi lub opuszcza pływak.
pozdro!

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 13:03   

W koszu nie powinno być żadnych dziurek! Jak masz coś takiego to jesteś na dobrej drodze do zatarcia pompy paliwa ...

Peet
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 16:12   

Ta rurka nr. 10 to mi się wydaje że to jest rurka powrotna paliwa.

marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 21:38   

Panowie i co ja laik mam o tym myśleć mogę tę pompę wyłączać czy nie, też słyszałem o tych wtryskach może ktoś to zdementować czy też nie.
To z tym koszyczkiem z otworkiem to jak to rozzumieć, bo nawet mi pasuje to o czym pisał BOGGY E36?
Pozdrawiam wszystkich
Mar

czaja 

Wysany: 2005-11-28, 21:51   

marweg: Jeżeli chodzi o tą rurke to tak jak Peet- jest to powrót paliwa z listwy wtryskowej. Nie wiem jakim cudem mogłeś to zaślepić :) . Czy ona była odłączona i ze smoka była podłaczona tylko jedna rurka?

marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 22:06   

czaja: nie nie jawiem że jest to jakiś powrót pisałem o koszyczku przez który jest zasasysane paliwo do pompy to on miał na styku bak koszyczek otwór. I powiedz mi bo z tego co piszesz to pompa powinna chodzic cały czas aby chłodzić wtryski dobrze myślę ?? ZLE MYŚLISZ

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2005-11-28, 22:43   

To ja powiem tak prosze mi tu poszukac pompy paliwa bo jakos nie widze lub nie umiem :arrow: http://www.realoem.com/bm...pid=47293&hg=16

Gdzie ona jest :?:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 22:53   

goliat: http://www.realoem.com/bm...058&hg=16&fg=05 obok 10 w dół jakieś 0,5cm to ona :)

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2005-11-28, 23:19   

marweg napisa/a:
goliat: http://www.realoem.com/bm...058&hg=16&fg=05 obok 10 w dół jakieś 0,5cm to ona :)

Przepraszam bardzo mam takie male pytanko :?: Ganiałem specjalnie do samochodu, podnioslem siedzenie i co widze nic nie widze tylko wykladzina i troszke smieci. Pytanie jak sie do niej dostac :?: Ciac wykładzine a moze trzeba bak wyciagac :?:

A co do pompy to jak wymienie to ja zrobie OFF jak bedzie pracowal na LPG bo tylko na darmo gania paliwo po ukladzie i sie zuzywa, a wtryski chlodza sie jak sie jezdzi na Pb.

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

marweg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 23:24   

to goliat: jeśli nie masz pod kanapą od strony pasażera to prawdopodobnie masz przy progu ale na ten temat nic nie wiem.

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-29, 12:28   

nie trzeba tego rozumieć,
po prostu odklej dziurkę i sprawdz!

SĄ NA TYM ŚWIECIE RZECZY O KTÓRYCH NAWET FILOZOFOM SIĘ NIE ŚNIŁO !! ! :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw