wyje-piszczy alternator,
czy mozna wymienić same łożyska , chyba 2 szt.
jaki rozmiar łożysk
jak to zrobić
ile jeszcze wytrzyma czy to oznaka że zaraz padnie czy one tak mają
tak mozesz wymienic same lozyska kosz to oklo 25zl za wszystko umnie juz tak piszczy z pol roku ale tylko na zimnym silniku puzniej ustaje a u cibie ciagle
_________________ sprzedam czesci do e30
gg 4521730
tel 607254606
Ja wymieniałem łożyska, zapłaciłem 40 pln. Można oczywiście samemu bo te łożyska, które tam są nie są za drogie chyba, ale toche z tym roboty no i bez prasy trochę kijowo się to robi. A jesteś pewny że to alternator? U mnie też piszczało coś z przodu, rzuciłem się na te łożyska w alternatorze a okazało się że to pasek rozrządu. Piszczeć może też pompa wody. Piszczy cały czas czy tylko chwilami?
no wlasnie moj mechanik mowil mi ze to moze piszzcec pasek ale nie rozzadu tylko klinowy a pompa raczej niepowinna bo ma niecaly rok a rozad tez niepowinien:)ale tak jak pisalme szzcegolnie na zimnym silniku umnie piszczy;/pozdro
_________________ sprzedam czesci do e30
gg 4521730
tel 607254606
dzięki za odpowiedzi,
piszczy na 99,99 % alternator czyli łożyska - naprawiam pralki i wiem jak słychać zacierające się łożyska , według mnie inny dźwięk jak pasek klinowy,
ale jeszce raz sprawdzę,
początkowo piszczał jak się nagrzał, a teraz ciągle ale nie jednostajnym dzwiękiem tylko piszczy, rzęzi, przy różnych obrotach różne dźwięki - ciężko to opisać
dzięki , kupię łożyska i powalczę z wymianą
taki mał przykład dam ... nie wiem jak w beemce ... ale alternator to jest ciezka sprawa taki dam przykład ... robiłem alternator w maluchu ...
pojechałem do sklepu i kupiłem łozyska za około 7zł z usmiechem na twarzy pojechałem do domu myślać ze naprawa bedzie nie droga...
zacząłem go wyciągać i rozbierać ... cała naprawa trwała około tygodnia a koszty w drodze komplikacji wyniosły około 40zł ...
jak bede miał nastepnym razem robic alternator to napewno go poprostu wymienie ... szkoda nerwów
jezeli wymienisz łozyska warto tez spojrzeć na "szczotki" ? jezeli bedą w dobrym stanie powinien jeszcze bardzo długo pojezdizc...
no wlasnie moj mechanik mowil mi ze to moze piszzcec pasek ale nie rozzadu tylko klinowy a pompa raczej niepowinna bo ma niecaly rok a rozad tez niepowinien:)ale tak jak pisalme szzcegolnie na zimnym silniku umnie piszczy;/pozdro
A rozrządu nie może popiszczeć? A jak jest ciepły silnik to piszczy jeszcze coś? U mnie z tym rozrządem było tak, że piszczał po uruchomieniu, potem przestawał na jakiś czas i znowu chwilę piszczał i znowu przestawał i tak w kółko... Zresztą pasek klinowy to kilkanaście złotych, wymień i będziesz wiedział czy to on piszczy czy nie.