Wysany: 2005-11-18, 21:20 Dobre i zle strony silnika 4.0
Witam,
Poniewaz niebawem zamierzam kupic BMW z oznaczeniem 540i (czyli chyba 4.4L), chcialem zapytac czego szukac i na co zwracac uwage ogladajac go.
Uzylem opcji szukaj, ale niczego nie znalazlem o tego typu silnikach.
Interesuje mnie rok 1998 - 2002.
Wiem, ze na przyklad: w silnikach 2.5TDS pekaly czasami bloki, przegrzewaly sie, padaly rowniez pompy paliwowe przy wyzszych temperaturach. Mozna bylo zauwazyc te usterki po kilku minutach jazdy... - prosilbym o tego typu info.
Z gory dziekuje.
Hmmmm ja ostatnio zakupiłem 740iA coprawda tu jest silnik 4.0 a nie 4,4 ale z tego co wiem i dowiadywałem sie przed kupnem - drgania silnika norma (przynajmniej w tych z pojemnoscia 4.0 mozliwe ze w noych ten mankamet został wyeliminowany).Co wiecej hmmmm w sumie tak wszyscy krzycza na rozrzad w modelach X40 - umnie cos tam delikatnie stuka ale przestaje.Nie wiem co jeszcze bo dopiero zaczałem eksploatacje na bierzaco bede pisał
P.S. aaaaaa odrazu mówie tarcze na przód starsznie drogie wychodzi jakies 400 zł za SZTUKE nawet ze znizkami to cena wielka jak meteor.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
mcmt [Usunity]
Wysany: 2005-11-18, 21:31
kirek napisa/a:
Hmmmm ja ostatnio zakupiłem 740iA coprawda tu jest silnik 4.0 a nie 4,4 ale z tego co wiem i dowiadywałem sie przed kupnem - drgania silnika norma (przynajmniej w tych z pojemnoscia 4.0 mozliwe ze w noych ten mankamet został wyeliminowany).Co wiecej hmmmm w sumie tak wszyscy krzycza na rozrzad w modelach X40 - umnie cos tam delikatnie stuka ale przestaje.Nie wiem co jeszcze bo dopiero zaczałem eksploatacje na bierzaco bede pisał
P.S. aaaaaa odrazu mówie tarcze na przód starsznie drogie wychodzi jakies 400 zł za SZTUKE nawet ze znizkami to cena wielka jak meteor.
yyy... Z ktorego roku ten silnik jest?
Tarcze do skrzyni biegow czy hamulcowe ? Expertem nie jestem, wiec troche lopatologii prosze .
Slyszalem, ze w tym modelu BMW czesto kaszanila sie elektronika, a zwlaszcza klimatronik .
Dzieki za odpowiedz.
yyy... Z ktorego roku ten silnik jest?
Tarcze do skrzyni biegow czy hamulcowe ? Expertem nie jestem, wiec troche lopatologii prosze .
Slyszalem, ze w tym modelu BMW czesto kaszanila sie elektronika, a zwlaszcza klimatronik .
Dzieki za odpowiedz.
ps. 5tki z okresu 1998-2002 to E39?
Mój silnik akurat jest z 92/93.
CHodziło mi o tarcze hamulcowe.
Czy klimatronik sie psuje - hmmm nie wiem jak to jest w E39 ale trzeba dbac o filtr kabinowy i o gaz znajdujacy sie w instalacji klimatyzacji i nie powinnio byc zadnych problemów.Kazdy bedzie mówił co innego - ja nie wziałem nic do serca kto cos mi opowiadał ze to ze tamto - sam sie ucze na V8 i jak narazie bez problemów.
I jak napisałem wyzej tak model ten to E39
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
mcmt [Usunity]
Wysany: 2005-11-19, 19:44
Dzieki za odpowiedz.
Wlasnie gdzies wyczytalem, ze ten 4.4L jest teoretycznie nie do zarzniecia , aczkolwiek wiadomo jak to bywa w praktyce ...