BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E 30 - Wspomaganie
Autor Wiadomo
Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2004-09-25, 15:28   E 30 - Wspomaganie

Zaraz mnie krew zaleje, dopiero co skompletowalem czesci na wymiane rozrzadu, a dzisiaj patrze pod mache , a w miejscu gdzie jest pompa wpomagania , przy maksymalnym skrecie w prawo leje sie ciurkiem czerwony ATF, co moglo pasc ? jest tam jakas uszczelka ? chce jeszcze powiedziec, ze przy tym dociagnieciu maksymalnym w prawo kierownica slychac takie ciche jeczenie.

gg 3437874

Scigany 

Wysany: 2004-09-25, 23:22   

i zauwazylem, ze mi zanika wspomaganie, ale tylko na wolnych obrotach, jak przygazuje, to kierownica w miejscu lekko chodzi, a na wolnych musze sie meczyc jak w nysce

gg 3437874

Scigany 

Wysany: 2004-09-26, 00:00   

tam podobno jest zimmering, tzn w pompie . Latwo go wymienic ? duzo roboty z tym ?

gg 3437874

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-09-26, 01:10   

pompe lepiej oddaj do regeneracji - a jak wspoma zanika na wolnych obrotach to polecam naciagniecie paska ;)

Scigany 

Wysany: 2004-09-26, 12:39   

a zapewne znika wspomaganie, bo zyga mi tym ATFem , i cale kolo + pasek sie tapla w oleju. Co oni regeneruja w tej pompie ? ile to kosztuje ?

gg 3437874

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-09-26, 12:46   

regeneracja jest droga - cena przewyzsza zakup uzywanej pompy - ale z drugiej strony dostajesz na nia gwarancje i jak znowu zacznie puszczac to oddajesz do poprawki a z uzywka juz tak kolorowo nie jest. - cena regeneracji jak sie dowiadywalem to ok 500 pln - cena uzywki jakies 200-300.

Scigany 

Wysany: 2004-09-29, 11:16   

uuuu...bylem dzisiaj u mechanika i sprawdzalismy ta pompe, przy kreceniu w lewo nic nie cieknie, przy normalnych ruchach kierownica tez nic, ale jak w prawo do oporu to sie leje jak z cebra. Tam jest podobno taki przelew ( zaworek ) ktory przelewa olej jak jest duze cisnienie, no i ten przelew szlag trafil bo zimmeringiem wylewa olej. Pompa chyba do wymiany. Jak radzicie, ratowac ta stara ? pompe sie jakos otwiera ? chermetycznie zamknieta ?

gg 3437874

Scigany 

Wysany: 2004-10-01, 20:34   

powiedzcie mi, czy ktos juz rozbieral pompe wspomagania ? chodzi o to, ze ja mam cos z tym przelewem, moja pompa nie jest ani zatarta, i pracuje prawidlowo, oprocz tego momentu jak ma ten przelew zadzialac, czyli przy maksymalnym skrecie w prawo, i sie zastanawiam, czy nie dalo by sie otworzyc tego, moze cos sie zapchalo, moze przyblokowalo, ale przed tym chcialbym sie dowiedziec czy ktos juz cos takiego robil

gg 3437874

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2004-10-02, 22:22   

Z TYM WSPOMAGANIEM TO JEST TAK ZE LEPIEJ GO NIEMIEC NIZ MIEC SPRAWNE NIE NA 100%
pomysl co sie moze stac jak ci sie ono po twoich roprawkach rozsypie przed ciasnym lukiem przy predkosci ..... 100km/h

oczywiscie jesji to prosta sprawa to tez bym sobie podreperowal w garazu ale jesli to cos powazniejszego-wymienic (albo oddac do speca-zregenerowac)

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2005-11-01, 19:25   

Witam i przepraszam za odnowienie tematu.
Lecz mam podobny problem tzn. olej wycieka tylko przy wiekszym skrecie w lewo :? W prawo i prosto nie cieknie wspomaganie dzial jak nalezy. Ostatnio na TVN Turbo byl program o regeneracji maglownic wie ktos gdzie i za ile to jest do zrobienia :?:
Pozdrawiam :wink:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-11-02, 09:08   

Rafał napisa/a:
Z TYM WSPOMAGANIEM TO JEST TAK ZE LEPIEJ GO NIEMIEC NIZ MIEC SPRAWNE NIE NA 100%
pomysl co sie moze stac jak ci sie ono po twoich roprawkach rozsypie przed ciasnym lukiem przy predkosci ..... 100km/h

Nie strasz kolegi.... nic się nie stanie po prostu nie będzie miał wspomagania tak samo jak w przypadku gdy pasek pęknie... i tyle.

Goliat 
kierownik wioski

Wysany: 2005-11-03, 18:33   

MARAS napisa/a:
Rafał napisa/a:

Nie strasz kolegi.... nic się nie stanie po prostu nie będzie miał wspomagania tak samo jak w przypadku gdy pasek pęknie... i tyle.

Dlatego smigam tylko w prawo i prosto :twisted:
Ale nie oto mi sie rozchodzi. Czy ktos wie gdzie i za ile idzie zregenerowac maglownice :?:

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2005-11-03, 20:23   

stary, a co ma maglownica do pompy wspomagania z któej mówisz że ci się leje? pompa się bardzo łatwo rozbiera ale chyba nie muszę mówić że trzeba pamiętać co i gdzie było? nie ma tam jakiś kruczów, nic się cięko nie otwira... być może tylko po rozkręceniu to żeby ją rozłożyć na kawałki to trzeba będzie użyć trochę siły. trzbea powymieniać te gumki i ją obejrzeć... jeśli nie ma jakiś zatarć to złożyn na nowych gumkach i śmigać. nie wiem czy można i gdzi dostać zestaw uszczelek pompy wspomagania ale gdzie chyba mozna bo wydaje mi się że ktoś kupował kogo znam... ale nie pamiętam

Goliat 
kierownik wioski

Wysany: 2005-11-03, 21:38   

Pompa padla u Sciganego u mnie jest OK. Moja maglownica ma problem ze szczelnoscia po prawej stronie przy wiekszym skreceniu w lewo. Przy jechaniu prosto lub w prawo jest OK
Wiec to jest problem ze nie mozna w lewo skrecac bo olej sie leje - ile mozna kupowc oleju :evil:

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-11-04, 09:23   

Interesowałem się jakiś czas temu regeneracją maglownicy (problem cieknącej prawej manszety a właściwie jej uszczelniacza) Na allegro widziałem zestaw uszczelniaczy tzw. zestaw naprawczy maglownicy za ok. 100pln. niestety wiem że nie zawsze wystarczy tylko wymiana żużytych uszczelniaczy a co do regeneracji w Trójmieście kosztuje to ok.250pln niestety nie zapewniono mnie czy cena jest stała więc jak znam życie i fochy mechaniorów to cena może być większa nigdy mniejsza. tak więc chyba lepiej poszukać używki, dawców mnóstwo.

Goliat 
kierownik wioski

Wysany: 2005-11-05, 16:40   

A czy maglownica ze wspomaganiem od e36 bedzie pasowala do e30 :?:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2005-11-05, 22:28   

zregenerowanie maglowicy z ktorej sie tylko leje olej a nie ma luzow to koszt maksymalnie 20 pln i kilku piwek. Kilka simmeringow i oringow i jest jak nowa - ja u siebie zmienilem 2 simmeringi za 7 pln i jezdze juz 4 tysiac bez wyciekow. Ale nie moze byc luzow a jak sa to trzeba zmienic listwe lub jezeli luz jest naprawde minimalny to dac simmering o zmniejszonej o 1-2 mm srednicy wewnetrznej. Naprawiajac moja wspome sugerowalem sie tym linkiem (opisem)
http://www.schwarzone.de/...0691/f00691.htm

Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: