Witam wszystkich, przymiezam sie e 34 ale jest kilka problemow z ktorymi musialbym sie uporac zeby autko bylo w nalezytym stanie, a mianowicie
1 tarcze sa ponoc lipne i przy hamowaniu dluzszym i mocniejszym slychac takie chuczenie a i sie dymek i spalenizna wydobywa z tarczy ( czy to jest mozliwe zeby tarcza byla az tak badziewna)
2 cieple powietrze jest wlaczone na przednia szybe caly czas nie da sie tego zmienic i mam wrazenie ze czuc spalinami
3 nie trzyma wolnych na gazie 2000 a na benz 500-900 (silnik krokowy moze lambda moze przeplywomierz) jakie sugestiew moze ktos mial podobne sytuacje to jest 520 24v nie zastanawialbym sie nad kupnem ale przyciaga mnie wyposazenie i zastanawiam sie nad kapletnymi kosztami zakupu
Dzieki i pozdrawiam
_________________ 525 e34 touring - ślicznota jakich mało
daje spalinami? Masz ustawiona zbyt bogata mieszankę
Hamulce? jesli dajesz po heblach z całej siły to nic dziwnego, ze idzie dym i czuć spalenizną. Nie ma ABSu? Sprawdź grubośc tarcz i stan klocków, może są już na wykończeniu. Klocki i może nawet tarcze i tak radziłbym wymienić.
Co do obrotów, to może byc jednoczesnie zarówno przepływka jak i silniczek krokowy, sondę bym raczej wykluczył, może dostaje gdzies lewe powietrze?
Wydaję mi się że to kwestia ceny, ale auto wydaję się zaniedbane po prostu. Z ogrzewaniem w lato nie wytrzymasz, da się to naprawić ale deske trzeba ściągać i po prostu fachowcowi może to zająć cały dzień.
WOlne obroty... hmm powodów tyle co chińczyków, jakby była dłobnostka to by właściciel wyregulował, nie?
Jeśli z tarcz leci dymek obadaj czy płyn na nie nie wycieka, może cylinderek puszcza i wtedy hebel jest słaby i jak kapie na tarcze to wiadomo dymek poleci bo płyn sie fajczy. Jak tarcza jest sucha to mało jest prawdopodobne żeby dymek poleciał
Kwestia zapachu spalin... uszczelka pod kolektorem wylotowym, lub mało prawdopodobne, niedokręcony kolektor lub inne nieszczelności na połączeniu kolektor-silnik, to że nie wieje tak jak ustawisz to akurat pewnie drobiazg, możliwe że to tylko wina pokrętła, to wszystko działa bardzo prosto na sasadzie zatkasz jedną dziórke i wieje w drógą itp Mi sie kiedyś zepsuła regulacja prędkości nawiewu to cały panel pokrętełwymieniłem
W ostatniej kwesti sie nie wypowiem, BMW nie lubi gazu , zwłaszcza tanim kosztem montowanych instalacji, napisz coś więcej o tym e-34, kiedy był gaz montowany, jak nie trzyma wolnych na gazie to odpada przepływka i sonda.
No lordzie z heblami miales racje to jeden cylinderek, ok ale co z tym dzwiekiem czy to tarcze ? nawiew to pikus zreszta idze zima moze wiec poczekac, no i jeszcze te obroty, gazowni nie uzywam bo sie nieda jezdzic, na benz jeszcze ujdzie ale to nie jest 6 garow jak trzesie na wolnych, Wiec od czego zacząć silnik krokowy, a moze lewe powietrze
Huczą to raczej tylko łożyska w kołach, ja kupiłem auto z takim nietypowym "huczeniem" przy jeździe prosto i w lewo była cisza a jak skręciłem nawet delikatnie w prawo to huczało no i łożysko w prawym kole było do wymiany.
Z obrotami to obadaj cały dolot powietrza, silniczek krokowy, świece i kable WN no i żadziej sie to zdaża ale może pompa paliwa zaczyna umierać, w sumie są magicy co założą gaz i przez lata jeźdzą tylko i wyłącznie na nim, wtedy różne rzeczy mogą sie dziać jak po powiedzmy 3 latach jeźdzenia tylko i wyłącznie na gazie przełączysz na benzyne. Kiedyś oglądałem e-30 tke która normalnie miała powyciągane wtryski i w ich miejsce powkręcane jakieś śróby i gośc tylko i wyłącznie na gazie.......
huczenie na 100% tylko przy hamowaniu i to dosyc energicznie z wiekszej predkosci, byla jezdzona na benzynie i to nie malo bo w systemie 100 km benz i 200 km gaz podobno ale nic posprawdzam i zobaczymy dzisiaj sie zdecydowalem na zakup trwalo to 3 tyg dzisiaj pierwsza jazda probna nad morze wieczorkiem pozdro.