Wysany: 2005-10-11, 23:09 Eta problemów ciąg dalszy!!!
Tu zwracam się głównie do kolegi loko, do którego bede musiał w końcu napewno podjechać na sprawdzenie!!!
A więc od początku:
Mój silnik w e30 to super eta( wszystkie znaki na niebie i ziemi tak wskazują! ) od początku jak ją kupiłem chodziła ładnie ale do 3000tyś. obrotów, później muł do 4500 i znowu kop ale wiadomo w ecie zaraz odcięcie (bodajrze 5200!), idąc za różnymi radami i swoim znikomym doświadczeniem powymieniałem filtry świece , uszczelniłem silnik( przy okazji wymieniłem rozrząd itd. ogólnie silnik został można powiedzieć doprowadzony do kultury lecz problem mulenia nadal był, czasami w mniejszym lub większym stopniu ale był!
Wczoraj natomiast przeprowadziłem mały upgrade silnika a mianowicie:
wymieniłem kolektor ssący z przepustnicą na taki od 2,0 i regulator ciśnienia paliwa na 3,0 barowy!
Zdjąłem także odmę żeby syfik nie leciał
I po tych zabiegach objawy są nastepujące:
do 3000tyś. ciągnie lepiej niż poprzednio ale od 3000 do 4500 muł jest jeszcze większy niż był a od 4500 znowu idzie, także wolne obroty skoczyły na jakieś 1300obrotów(ale to chyba dlatego że zaślepiłem wejście odmy do przepustnicy) i teraz proszę o radę co może być tego przyczyną?????????
-pompa paliwa? chodzi głośno ale jakby była zrębana to chyba przy samej górze by nie ciągnęła lb szarpała a takich objawów nie ma! ewentualnie jak ją sprawdzić?
-przepływka? nie mam jak sprawdzić bo nie mam drugiej!
no i jak wyrególować wolne obroty na zdjętej odmie?
loko pomóż!!!
oczywiście sugestie innych też mile widziane!
obroty w superecie są regulowane śrubką z tyłu obudowy przepustnicy (miałem tam w etowskiej przepustnicy, nie pamiętam czy jest tak w przepustnicy od 2.5 jaka jest obecnie) ja bym stawiał na przepływomierz... akurat w przypadku mojego silnika każde problemy z wkręcaniem się na obroty czy też z nierówną pracą podczas rozpędzania były spowodowane niedokładnym stykiem na płytce przepływomierza...
podjedź wreszcie do mnie 8)
karas25 [Usunity]
Wysany: 2005-10-12, 09:41 Eta problemów ciąg dalszy!!!
Metoda wstępnego sprawdzenia przepływki (wg. BMW Service & Repair Manual)
Odpinasz wtyczkę od kompa, namierzasz piny nr 7 i 12 i podłączasz do nich omomierz. W trakcie powolnego otwierania klapki w przepływce (np palcem) opór powinien się płynnie zmieniać bez żadnych skoków itp. Spróbuj, może się czegoś dowiesz.
no niestety sprawdzanie omomierzem nie jest za bardzo miarodajne... ponoć da się podpiąć głośnik malutki i nasłuchiwać jak się zmienia ton i czy są trzaski.. poza tym można tą płytkę profilaktycznie przeczyścić... i styki na taj blaszce