dobra z postow znalezionych na forum na temat ustawiania rorzadu znalazlem tylko instrukcje: ustawiasz na znaki
teraz pytanie na jakie znaki na kole zebatym walka rozrzadu jest znak ale na korbowym nie maoge sie dopatrzec jak sie to ustawia czy tak jak ustawialem w malcu na przeciwko czy sa jakies punkty do ktorych sie ustawia znaki na kolach??
help bo wlasnie to robie
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
była E30 320i coupe
Ostatnio zmieniony przez sebo 2005-10-11, 19:13, w caoci zmieniany 1 raz
Jeśli masz motronik to wałek pośredni nie bierze udziału on napędza jedynie pompę oleju. A jak masz zapłon z aparatem zapłonowym pod kolektorem dolotowym to trzeba go tez ustawić a tam nie ma znaków .
Musziałbyś tylko wyjąć aparat ustawic odpowiednio palec rozdzielacza aby po włożeniu znak na aparacie pokrywał się ze środkiem styku na palcu a potem jeszcze korekta ustawienia zpłonu na lampie.
ja mialem ten dramat ze mi sie przesunel srodkowy i nie umielismy wyjc aparatu...
ale na szczescie okazalo sie ze poprzedni wlasciciel zrobil znak
i kamien spadl z serca, a jak palila jak sie to przesunelo, fium fium..
no to mam lipe jak narazie nie wiem jeszcze jak duza:) po ustawieniu teoretycznie dobrze rozrzadu i zlozeniu wszystkich niezbednych rzeczy w calosc odpalam.. no wiec po okolo miesiacu postoju silnik zalapal od razu ale natychmiast go wylaczylem gdy uslyszalem glosny stukot z silnika zaznaczam ze przed zlozeniem znaczki sie ladnie pokrywaly nic sie nie blokowalo i teraz mam lipe po rozebraniu od nowa probowalem ustawic ale teraz za kazdym razem po zlozeniu jak obracam walem to zawsze blokuje sie gdzies w okolicach 90-100 stopni w kierunku pracy blokowanie jest natychmiastowe nieodczuwalna jest zadna amortyzacja co dalej krecac walkiem rozrzadu nie moge znalezc takiego polozenia zeby wal przekrecic o 360 stopni udalo mi sie raz przekrecic wal ojakies 300 stopni ale w odwrotnym kierunku
co sadzicie czy naprawilem se silnik na amen ?
w tym problem ze teraz jak juz ustawie znaki zaloze pasek i krece walem to robie ruch o jakies 110 stopni moze ciut wiecej i napotykam przeszkode cos mocna blokuje bez jakiego kolwiek naprezenia boje sie na sile zeby czegos nie polamac tylko zastanawia mnie to co powoduje takie blokowanie
hmm w zasadzie jeszcze nie mialem czasu sie do tego zabrac dopiero w czwartek chyba sprawdze ale ze tak zapytam bo nie moge sobie wytlumaczyc chwilowo dlaczego na wykreconych swiecach?
bo wtedy silnik nie stawia oporu związanego z kompresją.... i powinien się normalnie, plynnie obracać... nawet ręką... jest łatwiej i lepiej czuć czy nie stawia oporów. kręcąć silnikiem na nowo zlożonym rozrządzie z wkręconymi świecami jeśli pojawi się opór to będziesz myślał że to kompresja a żeby skrzywić zawór to nie trzeba dużej siły.. nawet możesz tego nie poczuć mając wkręcone świece...
udalo sie wykrecic swiece wlasnie znalazlem chwile no i coz nie bylem zadowolony gar nr 4 pewnie juz nie zadziala swieca dostala po :cenzura: jest wgnieciona a wal korbowy blokuje dalej