BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
PORADZCIE!!! podniesienie z gleby e30-tki 316i m40
Autor Wiadomo
kraja
[Usunity]

Wysany: 2005-09-15, 13:53   PORADZCIE!!! podniesienie z gleby e30-tki 316i m40

Witam.
Jestem posiadaczem e30 316i m40.
Przywiozlem ja z Reichu - ma obnizone zawieszenie (nie wiem czy tylko sprezyny sa krotsze, czy moze i amorki sa inne niz fabryczne).
Chcialbym na zime podniesc troche furke, bo boje sie o miske i wydech.
Jak zrobic to najlepiej i jednoczesnie najtaniej?
Myslalem o wymianie sprezyn na fabryczne - znalazlem juz uzywki na przod od 325 - czy beda pasowac?
Prosze o rade, bo jestem zielony :P w tych sprawach.
Dzieki z gory
Pozdr

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-09-15, 14:46   

Na sprężynach od 325 - 316 będzie za wysoko stała bo ma lżejszy silnik.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-09-15, 15:00   

Na szrocie sprężyny od 1.6 albo 1.8 czy to M10, czy M40 i będzie git.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-09-15, 15:19   

wszyscy robią w druga stronę, więc ze znalezieniem nie powinieneś mieć problemów

fanatyk_e30
[Usunity]

Wysany: 2005-09-15, 15:27   

tak najalpiej bedzie załozyc seryjne spezyny...watpie by amortyzatory byly krotsze...

Bawar
[Usunity]

Wysany: 2005-09-15, 15:29   

Witaj.Rok temu sam wymianiałem w swojej 318i zawieszenie bo strach było tym latac na naszych kochanych drogach.Zrób tak jak koledzy wczesniej Ci napisali a jak ja tez wczesniej zrobiłem.Kup sobie jakies dobre uzywki na szrocie i oczywiscie amorki standardowe.Bo domyślam sie że i te sa sportowe.Napewno odradzam Ci zakupu amortyzatorów olejowych zwłaszcza Sachs-ów,sa takie miekkie że czuje sie jakbym jechał amerykańcem,nawet miesiac po wymianie na te amorki na przegladzie dostałem wynik"nie dopuszczone do ruchu"śmieszne ale prawdziwe.Wiec najlepiej kup gazówki.Pozdrawiam

kraja
[Usunity]

Wysany: 2005-09-15, 16:00   

oki - dzieki za porade

jezeli macie jakies namiary na w miare dobre i niedrogie sprezynki to dajcie znac - przegladam allegro, ale jak narazie nic nie wytropilem

Pozdrowki

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2005-09-15, 17:25   

8) ja mam :!: zostawiłem je sobie na zime (tez obnirzałem swoja), ale luknij na mój avatarek... raczej już nie beda potrzbne... :?
cene podałem Ci na PW
Pozdro

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-09-15, 19:39   

Ja słyszałem też,że ludzie wsadzają gumy między zwoje sprężyn,żeby go podnieść ale nie wiem jak się zachowuje samochód na takim patęcie. Gdzieś czytałem,że Grzesio ma wsadzone takie gumy usztywniające.

P.S. Opłaci wam się tak zmieniać sprężyny na zime? Przecież to spory koszt jak by nie patrzeć a na lato znowu to samo.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-09-15, 19:49   

Gumy to poto żeby nie dobijał a nie do podniesienia auta.

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-15, 19:58   

Przecież jak włoży się gumy na podniesionym aucie to po opuszczeniu będzie na 100% wyżej. W bmw nie testowałem ale w poprzednim aucie podniosło się o jakieś 2cm.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-09-15, 20:05   

Dobra ja takich wynalazków nie testowałem więc nie będę się wypowiadał w tej kwestji. :roll:

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-15, 20:11   

Ja to używałem właśnie po to,żeby auto nie dobijało ale przy okazji efektem ubocznym było podniesienie się auta.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-09-15, 20:15   

Jasne -rozumiem. :lol:

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2005-09-15, 20:28   

wszyscy dają w dół a Ty w górę??? daj spokój.. ja mam -80 przód i -60 tył i da sie jezdzic, proponuje załozyc osłonę pod mise i smigac jak jest :)

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-09-15, 21:34   

faktycznie gumy podniosa auto o 1-2 cm ale jak sie wlozy po jednej szt.
jak po 2 gumy w jedna sprezyne to podniesie sie nawet o 3-4 cm ale bedzie skakal na nierownosciach jak pilka
zrob oslone pod miske za 50 zl i luz a po zimie wieksze alu i tez sie podniesie
pzdr

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-15, 22:15   

Ja tak właśnie myśle o obniżaniu ale zima się zbliża w sumie osłone miski mam ale co z tego jak samochód na niej poprostu zawiśnie i dalej nie pojade. Jest na to jedna recepta jedna guma na każą sprężyne plus wyższe niż seryjne opony i nazbiera się ze 3cm w góre.
Ostatnio zmieniony przez --==maly==-- 2005-09-16, 10:14, w caoci zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-09-16, 09:47   

--==maly==-- napisa/a:

Opłaci wam się tak zmieniać sprężyny na zime? Przecież to spory koszt
jak by nie patrzeć a na lato znowu to samo.

No nie przesadzaj :) akurat w przypadku E30tki to kwestia 3ech piwek :) i zrobione w garazu.

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-16, 10:16   

Jeżeli masz ściągacze to tak. W Warszawie za zmiane samych przednich sprężyn chcą 140-160zł bo mc persona trzeba wyjąć więc komplet wyjdzie ponad 200zł i tak dwa razy w roku? Nie dziękuje wole się pomęczyć.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-09-16, 10:29   

Zakładaj serię, przynajmniej buda Ci się w szwach na polskich drogach nie będzie rozchodzić. Bo na torze chyba tym samochodem nie jeździsz. Chyba, że potrzebujesz furę do lansu, to inna bajka. Do lansu bez gleby nie podchodź :wink:

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2005-09-16, 10:53   

--==maly==-- napisa/a:
Jeżeli masz ściągacze to tak. W Warszawie za zmiane samych przednich sprężyn chcą 140-160zł bo mc persona trzeba wyjąć więc komplet wyjdzie ponad 200zł i tak dwa razy w roku? Nie dziękuje wole się pomęczyć.

:!: nie potrzeba sciagacza :!: Moj patent :lol: :wink: :ja zrobilem sobie 2 chwytaki do sprezyn (lukowato wygiete prety, zagiete na koncach) mc persona dociskasz od dolu podnosnikiem zakladasz chwytaki na sprezyne, odkrecasz kolumne wyjmujesz.... do zdjecia chwytaków potrzbne jest jakies spore imadlo albo cos... ja posłóguje sie ciagnikiem... :wink: z przodem jest troche zabawy ale tył...15min roboty.
Pozdro

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-09-16, 11:07   

--==maly==-- napisa/a:

No fakt :) jakbym mial tyle wydac na taka robote to wole juz jezdzic na glebie - ladne macie tam ceny....

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-16, 11:20   

Łukasz nie mów,że twoje hertage ma seryjną zawieche?

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-09-16, 11:21   

Ale ceny :shock: Proponuje pozstawić tak jak jest bo jak jest duża gleba to helmuty pewnie dały też amorki sport a te z kolei mają mniejszy skok i raczej nie da sie ich zamontować na seryjnym zawiasie. Co do miski to ja już dość długo jeźdze i mam -70/ -60 i jakoś daje rady.

Każdy to kto ma seryjny zawias pisze że gleba to tylko lans i nic pozatym. Ja na początku też żuciłem czerwone sprężynki na seryjne amory i fajnie wyglądało i nic pozatym. Teraz troche zainwestowałem w sportowe amorki, rozpórke, koła i fakt na dziórach o konforcie nie ma mowy ale pozatym dostrzegam znacznie wiecej plusów niż minusów.

A drogi... są coraz lepsze :D bynajmniej u mnie :D :D :D

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-09-16, 13:06   

Piotrek napisa/a:
wszyscy dają w dół a Ty w górę??? daj spokój.. ja mam -80 przód i -60 tył i da sie jezdzic, proponuje załozyc osłonę pod mise i smigac jak jest :)

zapraszam do Trójmiasta a urwiesz michę razem z tą osłona .... :lol: a wjeżdżając do Nowego Portu to na progach siądziesz ...
Polecam szczególnie ulice Marynarki Polskiej, Hallera albo Orunię (jeżeli przez przejazdy kolejowe przejedziesz)

a co do niskiej zawiechy jak nie ścigasz się na torach i nie lansujesz german style to po jaką cholere w mieście masz jeździć 30km/h i omijać wystające studzienki i stawać przed każdym progiem czy przejazdem tramwajowym czy kolejowym

Szczerze to mnie cholernie wpienia jak środkowym pasem jedzie głupek jakąś hondą po grunwaldzkiej przedemną 80-90km/h a przy operze hebel i 10km/h bo niska zawiecha i dalej pędzel znów 80 na rondzie koło rynku hebel i 10 i znów pędzel do Kościuszki i znów hebel 10 i tak Kó....a do samej Zaspy... a ja jadąc za takim żelazkiem :cenzura: lewarkiem 1,2,3 wte i nazad... gaz i hamulec gaz i hamulec i potem mi pali 12 w mieście i jade godzinę do pracy....

Sorry musiałem to z siebie wyrzucić nie mam nic przeciwko Tuningowi czy niskiej zawieszce to nie moje auta....
..... ALE NIECHZJEŻDŻAJĄ NA PRAWY PAS SIĘ LANSOWAĆ...

SŁOWNICTWO KOLEGO

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: