Dane jakie znalazłem w książkach do mojego modelu są następujące:
Akumulator - 66Ah 12V
Alternator - 90A
Rozrusznik - 1,1 kW
Może szanowni forumowicze coś by doradzili, macie jakieś pojęcie praktyczne z w/w akumulatorami, zastanawiam sie czy większa pojemność od 66Ah nie bedzie powodowała że akumulator w aucie bedzie cały czas niedoładowany
Za wszelką pomoc i porady z góry dziękuję.
Pozdrawiam i miłego dnia.
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
kaprys Go
Wysany: 2004-05-26, 08:13
bierz bosha...
nigdy mnie nie zawiódł ... ( tylko raz wysiadł po staniu w zimie 4 miesiące na dworzu bez odpalania...po odpaleniu na kable sam się naładował ) i działa nadal bez doładowywania
Bosch silver rulezzzzzzzzzzzz
PS.
Co do akumulatora o większej pojemność niż 66Ah, to wtey może być ona faktycznie niedoładowany, ponieważ alternator nie jest przystosowany do ładowania tak dużego akumulatora.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
eeee ja tam tego BOSCHa też nie jestem pewien, czytałem conieco na forum www.elektroda.pl i różne opinie krążą, żeby jeszcze dawali dłuższą gearancje na 3 lub 4 lata tobym sie może skusił, a tu tylesamo co CENTRA. Widocznie wszyscy producenci kalkulują, że w ciągu 2 lat jak nie wyszły wady fabryczne to lux, klient niech sie martwi.
chyba wezme CENTRE Plus albo Futura 65Ah 640 lub 680A rozruchu
sorki Smascher - literóffka
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-05-26, 13:50
To już lepiej weź Centrę, bo to akumulator rodzimej produkcji, wcześniej występował pod inną nazwą, teraz firma została wykupiona, ale to koniec zmian, sama nazwa, a tak to produkt bardzo dobry.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Go
Wysany: 2004-05-26, 21:53
Ja kupilem 2 lata temu w norauto. Sprzedaja to pod swoja marka ale robi dla nich EXCIDE. Doją 3 lata gwarancji. Przez dwie zimy krecil silnikiem (diesel) bez problemow chociaz ostaniej zimy mialem problemy z zapowietrzaniem sie ukladu wiec troche sie nakrecil i nic mu sie nie stalo, wiec polecam ze wzgledu na cene i trwalosc.
moim skromnym zdaniem ja by wybral z tego co podales druga oferte czyli CENTRA Plus 65Ah 640A - 198zl wydaje mi sie ze to by byl najrozsadniejszy wybor. A 640A w zupelnosi ci wystarczy na rozruch
Dziękuję WSZYSTKIM za wsparcie i porady.
Wczoraj skończyły sie moje problemy z uruchamianiem autka, zakupiłem nowy akumulator marki CENTRA Plus 64Ah 640A. Teraz beemka pali jak w bajce , a przy okazji okazało sie że poprzedni aku miał prąd rozruchu 300A i myśle że to było przyczyną że za jego życia musiałem długo kręcić żeby odpalić. Teraz to tylko bzzzzzyt i chodzi
Przy okazji posprawdzałem napięcia ładowania na zaciskach akumulatora. Oto wyniki pomiarów:
╔════════════════════╦═══════════════════════════╗
-----stan spoczynkowy ------------------12,91 V----------------
╠════════════════════╬══════════════╦════════════╣
-------------------------------800 obr./min------3000 obr./min--
╠════════════════════╬══════════════╬════════════╣
-----bez obciążeń-------------13,79 V-------------13,81 V------
-----światła na max------------13,40 V-------------13,66 V-----
-----światła na max +
-----klima + wentylacja -------12,67 V-------------12,90 V-----
-----na 4 biegu
╚════════════════════╩══════════════╩════════════╝
i tutaj znowu mam pewne obawy. Otóż w warunkach gwarancji napisane jest następujące stwierdzenie:
...........
5. Gwarancją nie są objęte i powodują jej utrate:
....
5.5 uszkodzenie akumulatora spowodowane niesprawną instalacją elektryczną w pojeździe:
- spływ mas czynnych spowodowany napięciem ładowania poniżej 13,9 V
- spływ mas czynnych spowodowany napięciem ładowania powyżej 14,5 V
....
i w zasadach eksploatacji:
....zapewnić napięcie ładowania w pojeździe (mierzone na końcówkach biegunowych akumulatora na poziomie: 14,0 - 14,4 V dla instalacji 12 V
Czyżby to oznaczało, że mam niesprawną instalację (alternator) czy to tylko bzdurne przepisy żeby jak najwięcej zwalić na klienta.
Jakie jest u WAS ładowanie
Proszę o opinie.
Napięcie ładowania masz jak najbardziej prawidłowe, co wykazały zresztą Twoje pomiary.Nie wiadomo w jakim stopniu naładowania sprzedano CI akumulator w sklepie i być może musi go alternator podładować do tych "świętych" 14,2 V(takie napięcie ładowania ma zapewniać prawidlowo pracujący regulator napięcia alternatora).W przyzwoitym sklepie niesprzedany w ciągu miesiąca akumulator powinien być doładowywany co kolejny miesiąc - tylko kto tak robi?Mimo ,że to napewno akumulator "bezobsługowy" (napisałem w cudzysłowie , bo tylko akumulatory żelowe są naprawdę bezobsługowe), to kontroluj poziom elektrolitu, jak nie jeździsz dłużej niż ok.1,5-2 m-cy nie wahaj się doładować go prostownikiem a będziesz miał z niego korzyść nawet 7-8 lat.Akumulator w spoczynku powinien być naładowany do napięcia 2,2 V/ogniwo co daje 13,2 V natomiast tuż po zakończeniu ładowania (ale prostownikiem - daje on wyższe napięcie niż alternator z regulatorem) napięcie końcowe ładowania wynosi 2,8 V/ogniwo czyli 16,8 V, ale zaraz szybko spada do 13,2 V i to jest prawidłowe.Sprawdzaj też czasem gęstość elektrolitu - warto !! ma wynosić 1,28 g/cm sześc."Wymądrzam" się tak bo prąd to mój zawód i w dodatku mam kumpla w serwisie akumulatorów w Ostrowcu Św.( w razie czego blisko z Puław) gdzie można profesjonalnie pomierzyć każdy akumulator
Pozdrowienia - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Wczoraj (2004-05-27) skończyły sie moje problemy z uruchamianiem autka, zakupiłem nowy akumulator marki CENTRA Plus 64Ah 640A.
.. i stan taki trwał aż do wczoraj, kiedy to poszedłem na parking i po przekręceniu kluczyka się spostrzegłem, że auto stało przez 3 dni na zapalonych światłach
or razu sobie wytknąłem jaki to ze mnie głupi żeby tak sie załatwić
aku rozładowany do ZERA
OK no to wyciagam go, na chate pod prostownik, ale cos mi podejrzanie prąd duży podczas ładowania idzie, prostownik mam 4ro zakresowy tak do ~8A i normalnie to ustawiałem go na 4 i miał prądu wtedy 5-6A a teraz na 2 dochodził do 7A
od razu mi się to nie spodobało
odłączyłem i (mimo że aku bezobsługowy ) zabrałem się za inspekcję elektolitu
no przyznaję, że dolałem w sumie do wszystkich celek 0,7l destylki
potem pod prostownik i już prąd ładowania normalniejszy 5-6A
po 12 godzinach dzisiaj rano 3A więc wygląda że niby wzystko idzie w dobrą stronę
w międzyczasie aku nosiłem do auta bo nie mogłem zamknąć drzwi bez prądu (central zamek) ani kluczykiem od stacyjki, ani żadnym z dwoch zapasowych
furka odpalała
ale i tak sie martfię, czy aby nie uszkodziłem akumulatora takim totalnym wyładowaniem, noi ten poziom elektrolitu ....
ja swojego juz dwa razy zostawilem na swiatlach na cały dzien.raz 12 godzin w piatek 13 i tydzien pozniej na 14 godzin
wsiadam do auta i patrze ze lampka sie nie pali i zegarek stanał jakies 2 godziny wczesniej przekrecam kluczyk.pompa paliwa nawet sie nei odezwała
czekam 5 minut i przekrecam kluczyk .wał obraca sie moze o 1/4 obrotu bardzo po woli ale auto odpala az sam bylem zdziwiony ze odpalił ale musze przyznac ze auto odpala strasznie szybko po przekreceniu kluczyka.rozrusznik nie zdazy dobrze zakrecic a silnik juz pracuje
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Pomg: 4 razy Doczy: 21 Sie 2005 Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-05-31, 21:43
elo
nie wiecie moze dlaczego po wymianie aku na nowy o 5Ah mocniejszy, zegarek w obrotomierzu zatrzymał sie na 01:00 i nie chce liczyc dalej?(oczywiscie elektroniczny zegarek w e21)
pozdro