BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Znika woda w chłodnicy. Pomocy!
Autor Wiadomo
MOREN 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 01 Mar 2005
Skd: Wawa
Wysany: 2005-08-26, 12:50   Znika woda w chłodnicy. Pomocy!

Witam Ostatnio zauważyłem ze coraz czesciej dolewam wody do chłodnicy, a juz po wczorajszym tescie się załamałem... jechałem z Warszawy do Poznania i na tej trasie zjadło mi jakieś 0.5 litra wody!
Co się dzieje? Samochód się nie grzeje tylko czasami powyzej 4 tyś obrotów jak by nie palił na jednym cylindrze. Zlewałem olej z silnika zeby zobaczyć czy nie ma wody ale według mnie wody takm nie było...
Co robić???

nO fUNN!!

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-08-26, 12:52   

Sprawdź czy Ci nie wycieka płyn.
Sprawdźchłodnicę czy jest całał
Mnie chłodnica ciekła od strony nerki i zobaczyłem to dopiero gdy zdjąłem nerke.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

MOREN 

Wysany: 2005-08-26, 12:56   

sprawdzałem i wszystko jest o.k. tym bardziej ze nbiedawno wymieniłem chłodnicę... czy mozliwe jest ze woda dostaje się do silnika?

nO fUNN!!

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2005-08-26, 13:02   

Tak jest to mozliwe, ale wtedy przybywałoby Ci oleju na bagnecie i z oleju zrobiłaby się tzn. "musztardka", a pisałeś że zlewałeś olej i był czysty...

PS.
Czy kopci Ci z wydechu?

MOREN 

Wysany: 2005-08-26, 13:24   

Olej był normalny trochę czarny ale olej nie było tam kropli wody natomiast na bagnecie powyżej miejsca stanu oleju osadza się taka dziwna maź coś właśnie w kolorze musztardy... a oleju raczej ubywa i to w szybkim tempie, jakiś litr na 1000 km

Ostatnio jak zapaliłem auto na benzynie to chwilkę zakopcił ale po przełączeniu na gaz było juz normalnie, takrze po wruceniu na benzyne, zdazyło się to tyl;ko raz...

nO fUNN!!

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2005-08-26, 13:29   

Może wydmunchęło Ci uszczelkę z pod głowicy, masz przedmuchy i ubywa Ci dlatego olej z wodą...
Niech wypowie się ktoś jeszcze...

pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2005-08-26, 13:56   

moze nagrzewnica cieknie :wink: sprawdz pod dywanikami czy niemasz mokroo pozdro :wink:

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-08-26, 14:01   

Gdyby wywaliło uszczelkę pod głowicą to byś to zaobserwował od razu - albo olej w wodzie, albo woda w oleju, albo kompresja z cylindra do układu chłodzenia i wywalona chłodnica lub węże ...
Obecność "śmietanki" na bagnecie jest całkiem normalna przy troszkę zużytych silnikach - przedmuchy spalin zawierają parę wodną która może kondensować na relatywnie chłodniejszych elementach typu bagnet ...
Ja stawiam raczej na nieszczelność układu chłodzenia. W mojej basi był przez pewien okres czasu objaw wcześniej już opisywany - wywalało wodę po wyłączeniu silnika a wyciek był gdzieś na łączeniu zbiorniczka z chłodnicą (nie zlokalizowałem do tej pory gdzie to uciekało). Na szczęście przestało i jest OK.
Poogladaj dobrze cały układ chłodzenia a znajdziesz przyczynę. Może to nagrzewnica cieknie? Łączenie na wężach? Połączenie zbiorniczka z chłodnicą? Zwłaszcza to ostatnie jest paskudne do zlokalizowania bo nawet jak coś powoli ucieka to odparowuje na goracej chłodnicy i nic nie zobaczysz zwłaszcza jak masz w chłodnicy wodę (ja miałem płyn a ten po odparowaniu zostawia biały osad więc mogłem zlokalizować).
Pozdrawiam

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-08-26, 15:36   

ostatnio drencrom pisał jak odpowietrzyć układ chłodzenia sposobem domowo-kolarskim - uważam, że jeśli jest gdzieś nieszczelność, to ten sam sposób pomoże ją zlokalizować, ewentualnie ponaciskaj węze, gdu ciśnienie jest w układzie spore i popatrz czy nie cieknie
- też nie stawiam na poważny przeciek wody do oleju, bo odrobinka, o której pisał Benek_Gliwice, to norma przy wysłużonych sprzętach - w przeciwnym razie ilość oleju zwiększała by się podobnie do ubytku wody... jeśli wody ubywa, a nie zauważyłeś skoku poziomu oleju, to szukaj nieszczelności w chłodnicy lub wężach ... może pompa cieknie :roll:

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2005-08-26, 17:19   

Najlepiej po nocce zobacz rano czy nie ma wycieku gdzies w okolicach komory silnikowej-podłuz jakąś szmate albo karton może akurat będzie cos widoczne, pzdr.

Łukasz_Poznań
[Usunity]

Wysany: 2005-08-26, 17:37   

Mi tez ubywa wody z chłodnicy a nie mam wycieków bo jak wyjade z garazu to zamykam go i patrze czy nie ma plam na ziemi. Ja u siebie zakładam ze mam uszczelke pod głowicą do wymiany. Na zime chyba to zrobie bo bede miał wiecej czasu.

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2005-08-26, 18:44   

stawiam na wycieki na polaczeniach elementow aluminiowych z wezami gumowymi

troszke odchodzac od tematu:
jest mozliwosc ze znika woda a nie zwieksza sie ilosc oleju i nigdzie nie cieknie !! !!

peknieta glowica pomiedzy kanalem wodnym a kanalem z zawora na wydechu

co do spalania 1l na 1000 to nie przejmuj sie tym jeszce beemka lubi wypic !!

lekki dymek na bezynie tez mozna uznac za normalny objaw

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: