Wysany: 2005-05-23, 12:20 jakie firmy od hebli do tarcz i klockow do e30 323i
jak w temacie...co polecacie...
musze wymienic wszystkie tarcze...no i co za tym idzie rowniez klocki...
jakie zestawy polecacie...
od razu mowie ze nie jezdze na zadne kjs...nie scigam sie...i zazwyczaj nie jezdze szybciej niz 140km/h...bo w polsce i tak nie ma gdzie szybciej...a tam gdzie mzna...to sie nie zapuszczam bo za daleko odemnie :PPP
tarcze...-> brembo,ATE,EBC, Zimmerman
klocki...-> ferodo,ATE, Mintex EBC
i wymieniajac te firmy..mam raczej na mysli klocki "standard"..a nie jakies lepsze wersje "pol-rajdowe" nazwijmy je..bo sa poprostu wg mnie ciut za drogie...
z gory dzieki za wszelkie info...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-05-23, 13:19
Tarcze bezwzględnie ATE (w BMW dałem 206 za sztukę przód)
klocki kupiłęm textara i nie narzekam, jest dobrze tylko pylą (160 za kpl. na przód). Jeśli znajdziesz klocki ATE w podobnej cenie to bierz ... albo EBC greenstuff
niestety ale to brembo z polski po 100 pln za sztuke to syf - kupilem do E34 przejechalem 1500 km i zaczely bic - no ale fakt 150 pln za sztuke to nie 300 za Jurida - teraz tarcze reklamowalem i biore Jurid .... nie olpaca sie oszczedzac,
Moje tarcze tez powoli sie koncza i myslalem wlasnie o brembo, tyle ze nacinanych. Na www.hamulce.net sa po 205/szt. Co myslicie? Dac sobie spokoj z nacinanymi? Czy moze lepiej innej firmy? No i o ile skraca sie zywotnosc klockow na nacinanych tarczach?
Wysany: 2005-05-23, 23:17
Brembo z niżesz półki sa robione w częstochowie .. .sa tanie i nadają się najwyżej dla dyskoboli Zimmermany pękają. Klocki ferrodo ... może technologia i dobra ale jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Ja podalem maksymalne możliwe ceny i na pewno teraz bym tyle nie wydał ... sadze że ze 40% mniej
Moje tarcze tez powoli sie koncza i myslalem wlasnie o brembo, tyle ze nacinanych. Na www.hamulce.net sa po 205/szt. Co myslicie? Dac sobie spokoj z nacinanymi? Czy moze lepiej innej firmy? No i o ile skraca sie zywotnosc klockow na nacinanych tarczach?
wlasnie pisalem do nich...i podobno juz nie robia nacinanych a magazyny swieca pustkami...
teraz sa tylko dostepne zwykle tarcze (nie nacinane ani nie rowkowane)
i na dodatek...nie maja na stanie tylnych
co do tych brembo...oni napewno robia je w polsce??bo z tego co wiem...to raczej juz w czechach...a na opakowaniach jest i tak made in italy
wiec co myslicie...ze te brembo to zly wybor
ATE sa jednak ciut za drogie (a mam tylko dostep do intercars`u)
sa ciut za drogie...bo musze wymienic caly uklad..wszystkie tarcze..i wszystkie klocki...a mam ograniczony budzet do 700zł
ATE Power Disc - nacinane-260mm, mam na przodzie jest extra, klocki też ATE - za komplet na przód tarcze + klocki zapłaciłem 250 PLN bodajże niedawno. Jest sklep tuningowy na Targówku, tuz przy Radzymińskiej(tuż za zakrętem po prawej, jak 517 jadąc na Targówek zjedzie z Radzymińskiej, 300 metrów za Shellem), oni mi to sprowadzili, 3 tyg czekałem, ale było!
Nic mi sie jakos extremalnie nie zużywa, inna sprawa, ze jeżdżę dośc spokojnie.
ATE Power Disc - nacinane-260mm, mam na przodzie jest extra, klocki też ATE - za komplet na przód tarcze + klocki zapłaciłem 250 PLN bodajże niedawno. Jest sklep tuningowy na Targówku, tuz przy Radzymińskiej(tuż za zakrętem po prawej, jak 517 jadąc na Targówek zjedzie z Radzymińskiej, 300 metrów za Shellem), oni mi to sprowadzili, 3 tyg czekałem, ale było!
Nic mi sie jakos extremalnie nie zużywa, inna sprawa, ze jeżdżę dośc spokojnie.
lite czy wentylowane bo cena fajna jak za kopmplet z klockami
Wysany: 2005-05-24, 20:18
rozwiewamy watpliwości :
Łukasz kupił lite bo ma 4 garki, wiadomo, tańsze ... 6cio garówy mają wentylowane o nieco większej średnicy
określenie POWERDISC jest od typu tarczy. Taka tarcza ma eliptyczne nacięcia które pozwalają uciekać gazow tworzacym się pod klockiem podczas hamowania ale jesdnocześnie zjadają klocek, szczególnie gdy heble sa w ostrym użyciu
a więc ATE - gładka tarcza ... ATE powerdisc - tarcza z nacięciami
a ja wogóle nie rozumiem postów w stylu że tarcza ta szybciej zużywa klocek itp... przecież klocki bardziej sportowe zużywają się migiem... a tarcze jeszcze szybciej... i jeśli ktoś chce mieć heble jak mur to nie ma wyjścia ale to kosztuje i to sporo... wiec się zastanówcie czego chcecie... to tak jak tuningowanie samochodu z gazem
Wysany: 2005-05-25, 00:06
loko ty jak zwykle o jednym
ale z tymi nacinanymi to oczywista sprawa że zużycie klocka jest szybsze (tarczy też)
Pioter ... nie widziałem ani słyszałem jeszcze o przypadku że w 4ro cylindrówkach jest wentylwana tarcza z przodu ... w ISie tak, ale w pozostałych nie. Oczywiście pomijam akcje że ktos przeozył zawieszenie, bo e30 to klocki lego
Wysany: 2005-05-25, 08:49
zwykle przyjmuje się że na nacinanych tarczach klocki zrobią 40% mniejszy przebieg niż w przypadku gładkich tarcz ... ale to zależy od tego jak się tego używa
Fakt u mnie są lite tarcze, nie wentylowane, dlatego prawdopodobnie trochę tańsze - mam 4 garki. ATE Power disc - Nacięcia pozwalają usuwać gazy i zabrudzenia szybciej. U mnie nie zużywaja się extremalnie, bo ich nie katuję.
_________________ Weteran
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-05-25, 09:24
człowiek się uczy przez całe życie - ja też nie wszystko wiem, niestety teraz nie pokażę, bo już nie mam tego samochodu... są tylko świadkowie
poza tym skoro 1,6 może mieć abs, wspomę oraz elektrykę i klimę(akurat moja nie miała), to czemu nie może mieć wentylowanych tarcz
Bo nie. Z tyłu miało bemmmbny, więc chyba, ze ktos sobie zmienił przed Toba, bo jest to możliwe. Seryjnie nie było wentyli na przodzie w 316.
_________________ Weteran
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-05-25, 10:13
zmienić oczywiście mógł (choć nie wiem po co... oczywiście nie każdy myśli jak ja, więc mogł zmienić), a z tyłu też były tarcze - już kiedyś była dyskusja na ten temat i ustaliliśmy, że w przypadku abs'u zawsze w E30 były tarcze z tyłu .... poza tym firma BMW da Ci wszystko (...) jeśli tylko zechcesz za to zapłacić - tzw. opcja - dlatego występowały opcjonalnie w 4-o garówkach z M40 podsufitki z Czekiem... to dla czego tarcz nie można zamontować...
przy okazji nasuwa mi się pytanie - tarcze wentylowane, skoro są grubsze - czy wejdą w "normalny zacisk?
Fakt u mnie są lite tarcze, nie wentylowane, dlatego prawdopodobnie trochę tańsze - mam 4 garki. ATE Power disc - Nacięcia pozwalają usuwać gazy i zabrudzenia szybciej. U mnie nie zużywaja się extremalnie, bo ich nie katuję.
no o polowe dzieki za odpowiedz bo juz myslalem ze okazja do wymieny w E30 jest