BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z otworzeniem pokrywy silnika BMW e93
Autor Wiadomość
Don Kamillo 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2015-10-02, 08:13   Problem z otworzeniem pokrywy silnika BMW e93

Cześć wszystkim!

Od kilku dni w swojej beemce e93 cabrio 2008r nie mogę otworzyć pokrywy silnika. Początkowo przy próbie pociągnięcia za wajchę mechanizmu w kabinie samochodu, zwalniała się blokada z jednej strony maski. Po telefonicznym kontakcie i przedstawieniu problemu serwis BMW w Jankach postawił diagnozę jakoby uszkodzeniu mogły ulec linki mechanizmu zwalniającego blokadę. Na miejscu okazało się jednak, że sytuacja jest poważniejsza bowiem zniszczeniu uległ zamek maski - serwis zdiagnozował to jako zaciśnięcie się szczęk zamka w wyniku niedokładnej konserwacji (braku smarowania). Powiedziano mi, że w tym przypadku konieczne jest zniszczenie m.in. elementów takich jak panelu, ściany przedniej, dwóch zamków maski, cięgna i cięgna maski (wszystkie części są oznaczone numerami) celem dostania się do zamka. Całą operację wraz z robocizną wyceniono na 5000 zl.
Przez wysoką kwotę nie zdecydowałem się na wykonanie tej usługi. Dodatkowo, co odkryłem już później w domu, serwis pogorszył sprawę - w tym momencie wajcha otwarcia maski działa bezwładnie tzn. już nawet nie otwiera "połowy" maski i lata luźno.
Co zrobić w takiej sytuacji? Czy ktoś spotkał się może z podobnym problemem lub zna jakąś osobę, która mogłaby to jak najmniej inwazyjne otworzyć/naprawić?

Pozdrawiam

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2015-10-02, 22:52   

Myślę że powinieneś skontaktować się z Wroną

E30 + E91

Adam86 

Wysłany: 2015-10-06, 21:03   

Można by spróbować otworzyć (odkręcić albo zniszczyć zamek) przez wloty nerek... Tylko musiałbyś jakoś wyciągnąć albo popsuć nerki.

Odpowiedz do tematu