Nie spotkałem się jeszcze z e34 bez centrala.. Ale może mało widziałem
W każdym razie nie rozumiem co chcesz podłączać.. Kupiony na allegro sterownik z pilotami, czy oryginał? Tak czy inaczej wszystko dzieje się w module centralnego zamka pod kanapą za kierowcą.. Napisz konkretnie co chcesz zrobić, to może coś pomogę bo już kilka modułów do E34/E32 podłączałem..
Moduł sterowania centralnym zamkiem znajduje się pod tylną kanapą po stronie kierowcy. Jest to czarne pudełko z 3 kostkami (czarna/żółta/zielona). Jesli posiadasz elektryczne szyby, szyberdach lub jest to wersja Touring to możesz podłączyć też domykanie szyb i otwieranie tylnej klapy z pilota. Ja ta zrobiłem u siebie.. Jest to banalnie proste i wystarczy wiedzieć gdzie się wpinać..
Sterowniki centralnego zamka w BMW są sterowne PLUSEM. Dlatego interesuje nas rozpis ze sterowaniem plusowym. Potrzebujemy kable ze sterownika (kolory zazwyczaj standardowe ale patrz instrukcja sterownika!!)
- czerwony (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- czarny (masowy do masy auta)
- żółty (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- żółty z białym paskiem (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- biały z zielonym paskiem (sterownie zamknięciem zamków w module auta - pin 7)
- biały z czarnym paskiem (sterownie otwarciem zamków w module auta - pin 16)
- fioletowy (domykanie szyb napięciem 0,6V - czyli nie dla BMW bo tutaj potrzebujemy 12V przez 30 sek.)
- brązowy x2 (kierunkowskazy L i P podłączane pod przewody plusowe kierunkowskazów)
- pomarańczowy (dodatkowy kanał podający stałe 12V, a po wciśnięciu przycisku podający masę)
- czerwony z czarnym paskiem (na tym kanale pojawia sięchilowo 12V) tym podłączamy się w kabel szary za przyciskiem otwierania w klapie (lub w szybie jak ktoś woli) lub wlew paliwa.
- zworka lub przewód przecinamy i dzieki temu syknał zamkniecia trwa 30 sekund i domyka nam szyby i szyber..
Powyższy rozpis mówi mniej więcej jaki kabel za co odpowiada.
U mnie działa tak, że gdy wciskam zamknięcie zamka, to auto się zamyka razem z szybami i szybrem. Ponowne wciśnięcie przycisku zamykania powoduje ryglowanie.
Wciśnięcie przycisku klapy powoduje jej otwarcie.. Generalnie wszystkie funkcje sterownika z komfortem zostały wykorzystane i wszystko podłączylem sam, bo nie jest to trudne..
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2006 Skąd: .: Jaworzno City :.
Wysłany: 2010-01-27, 23:06
mozesz miec spalony silownik, pekniete kable w przelotce miedzy drzwiami a buda. drzwi powinny sie otwierac, tym bardziej ze jak rozumiem reszta sie otwiera. polaczenia najlepiej wykonac pod tylnia kanapa, jest duzo miejsca na dodatkowy modul i wszystkie potrzebne kable tam sa.
_________________ Serwis elektroniki i elektryki samochodowej.
żadnego przekaźnika... Sterowniki centralnego z wyjściem na kierunki (zazwyczaj brązowe przewody), są zazwyczaj fabrycznie puszczone przez przekaźnik i przewody wychodzą ze sterownika na gotowo.. Oczywiście należy się zapoznać z instrukcją i schematem montowanego sterownika!
Chodzi o ten moduł co podałeś na aukcji. Rozbierasz go z obudowy, odwracasz na stronę gdzie są luty i licząc OD GÓRY, OD LEWEJ DO PRAWEJ lutujesz pin 7 i 16-ty. Cała filozofia..
Poszukam fotek z mojego montażu i wkleję, tak będzie prościej chyba..
Ostatnio zmieniony przez kafarek 2010-02-13, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
podłączę się pod temat.
mam podłączony a alarm bodajże Python'a i nie dość że nie zamyka mi komfortu to jak chcę ręcznie zamknąć ze środka lub kluczem z drzwi kierowcy to mi odbija i dopiero za 2,3 razem załapie i zamknie, albo w ogóle zamknie mi tylko jedne drzwi, o co kaman z alarmów jestem jeszcze kiepski
Marcin E-30 Poszukaj zanim napiszesz !!! BMW 335 drift
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2008 Skąd: Warszawa-G.R.CH.W
Wysłany: 2010-02-21, 22:22
Jeśli wam to pomoże apropo jak się drzwi zamyka i z powrotem się otwierają znajomy miał to samo w zamku jest taki czujniczek mały plastikowy i on się wyrabia i od tego się otwierają z powrotem poza tym wtedy na zegarach powinien się pojawić komunikat po niemiecku znajomy tak miał i coś wykombinował z tym czujnikiem z drzwi i jest ok.A co do centralnego z pilota to montaż jest prosty i najlepiej ciągnąc z sterownika od centralnego,a sterujące siłowniki są w drzwiach kierowcy pasażera i bagażniku.Sam mam podłączony tyle że sam centralny bez alarmu z pilota i podpina się 4 kable plus stacyjka i kierunki ewentualnie.
Poszukam fotek z mojego montażu i wkleję, tak będzie prościej chyba..
odgrzebuje kotleta kolego wrzucił być jakąś fotorelacje z montażu sterownika centralnego zamka w e34, bo zamierzam takowy sobie zamontować tylko nie wiem co i jak wpinać
Wszystko zależy od sterownika i do jego instrukcji odsyłam. Montowałem już kilka centralek i spotkałem kilka różnych rozwiązań. Generalnie przeczytaj temat od początku, a potem odnieś to do swojego sterownika i fotek poniżej:
Przypominam: pin 7 dla zamykania, a 16 dla otwierania w żółtej kostce.
moge polecic bx10 jest relatywnie tani i latwy w montarzu z dobrym zasiegiem pilota
montarz przebiega tak
pod tylnia kanayke a wtpa znajdujemu przekaznik z trzema wejsciami musiml go wujac aby morzna bylo wyciagnac zolta wtyke z obudowy
rozbieramy ta wtyke i ukazuje sie nam numeracia kabki pod 7 kabel wpinamy zasilanie z centralki do otwierania w centralce bx10 bialy
do kabla 16 podpinamy bialy z czarnym paskiem
obydwa zolte podlanczamy pod plus akumulatora razem z zasilaniem centralki czerwony kabel z bespiecznkiem
w tym momecie zamek powinien dzialac z pilota
aby podloczyc kierunki nalerz znalesc dwa kable z wiazki biegnacej obok przekacnika do tylnich lam umi byly to niebieski z zielonym paskiem a drugi z brazowym paskiem ale lepiej sprawdzic w lampach brazowy z crntralki podlanczamy do tych kabli uzywajac diud abu niebylo zwarcia
Sorki, że odkopuje ale mam problem. Mianowicie dzisiaj zabrałem się za montaż centralnego na pilota, pod kanapą mam moduł GM/LOW ten z 3 wejściami, i gdy rozebrałem żółtą kostkę okazało się, że piny takie jak 16 i 7 są zajęte i tu mam pytanie czy wpiąć się w te kable które tam są czy lepiej wlutować się w module?
Pozdrawiam