Chmielu jak prowadził to jakoś nie narzekał Ale taka prawda jest, że więcej ryku niż leci ale przy ATR, CTR i ITR już ma i kopa i ryk
nie, no powyższe to inna liga, ale mimo wszystko to co stanowi dla mnie ból w tych silnikach to braki momentu obrotowego w niskich i średnich partiach. Trzeba kręcić, aby jechać i jest pięknie, ale czasem człowiek chce po protu gdzieś dojechać bez ryku, a tutaj auto nie jedzie u mnie niby jest 136KM, ale tylko 175 Nm i to wysoooko. A w m20b27 mam 228 przy 3200 fakt, że to inne pojemności bo 1.8 vs. 2.7, ale mimo wszystko. No i Honda bez szpery jest mocno podsterowna (niby bezpiecznie )
Tu się niestety muszę zgodzić bo trzeba kręcić wysoko żeby jechał. Tylko nie przesadzajmy z tym rykiem bo żeby było uciążliwe to trzeba zmienić filtr powietrza.
Jako, że do Beemki przez zimę trudno się dotknąć, to prace niestety jeszcze stoją w czarnej pupce
Jedynie co mnie pochłania to dalsze kompletowanie gratów, do których ciągle coś dochodzi.
To ostatnio na domiar złego, zaczęła mnie męczyć myśl o zmianie silnika...
Oczywiście m20 zostałoby u mnie bo bardzo podoba mi się jego moc, kondycja i kultura pracy, a ponadto jest go do czego włożyć. (do takiego stworka potworka, który się chowa na poniższych zdjęciach a jest bez kół i silnika... tzn nie ma niczego oprócz blachy i zderzaków za to blacharsko nie zgrzeszył i cudownie się w niemcowni zachował )
Nie są to super zdjęcia bo jeszcze go nie fotografowałem ale jak będzie cieplej to coś wrzucę (a teraz znajdźcie Wally'ego)
Skoro już jest znaleziony to jeszcze kilka zdjęć zrobionych z przypadku
A co do silników to widzę dwie możliwości:
3.0d z e39
albo
2.8 bi-vanos, który leży już u mnie od jakiegoś czasu i szuka miejsca
Ciekaw jestem Waszego zdania na temat tych dwóch rozwiązań
albo rozwiązań nawet trzech...
bo oczywiście też jest taka możliwość, że m20 zostanie w tym miejscu gdzie jest teraz, bo do tej zieloniutkiej budy posiadam m20b25 z samochodu, którego kupiłem ale nie udało mi się go sprowadzić do domu.
Silniczek śmiga na pełnym syntetyku i wymaga nowego miejsca
Jeszcze trochę rozmyślania i czas zabierać się do składania całości.
Poliuretany niedługo będą więc, rozpórki również, a sezon coraz bliżej
Niech ciepłe dni wracają!
Wtedy wszystko lepiej siÄ™ robi
_________________ Części do BMW:
mobile:
507-959-200
Zrobiło się trochę cieplej i trochę czasu wolnego więcej było, to beemka straciła swój szeroki pas na rzecz prawidłowego wąskiego
poszło łatwo bo nie trzeba było niczego ciąć tylko wykręcić stare badziewie i dokręcić pas wąski.
Poniżej trochę części od Lukasa:
Wielkie dzięki za pomoc w wymianie rozrządu, pompy wody i regulacji zaworów
Beemka dostała pewniejsze życie dzięki temu
A poniżej kilka fotek ze spotu sobotniego:
Spojlerek M-Technic 1 (od Marcina 323)
Sesja z Kazikiem
A tu już samemu bez dokładki
mobile:
507-959-200
Dobra i dobrze mi znana e30
Jakieś dobre koło by się przydało ale z tego co ludzie plotkują to już jedne takie ciekawe koła czekają w kolejce;)
No i przede wszystkim zdrowe to m20
Na wąskim przodzie wygląda w końcu jak prawdziwa E30
Nowy rozrządzik z pewnością przyda się przed Track Day`owymi zmaganiami
SwojÄ… drogÄ…, bardzo dobrze chodzi Ci ten silniczek
Faktycznie po Track Day'owych zmaganiach do strony mechanicznej nie było do czego się przyczepić Nieszczęsna elektryka dała o sobie znać i był problem.
Wysyłałem podziękowania w temacie o BTD a teraz daję je jeszcze tutaj prywatnie.
Wszystkim tym, którzy pomogli lub starali się pomóc ogromne dzięki, nie wiem jak bym do domu wrócił Beemką, która strzeliła focha i odechciało jej się odpalać;-)
Na szczęście już wszystko wróciło do normy i jest dobrze tyle, że lżej o kilka kilogramów kabli Dzięki Panowie
LUKAS napisa³/a:
[ Dodano: 2010-04-11, 00:01 ]
Seba89 napisa³/a:
zostaw m20 a do jakiejś szerokiej wsadź bi-vanosa
Polejcie mu, bo dobrze goda
No i mieliście rację
Silnik przed tymi, zabiegami które wypisałem poniżej, po wizycie na hamowni wypruł 167,2 KM oraz 218,3NM (Hamownia budowana przez Maćka Grabowskiego Ecuperformance)
M20 zostaje w tej budzie i nie myślę już o niczym innym;-)
Zalane świeżym w pełni syntetycznym olejem TWS Motorsport SAE 10W60,
z wymienionymi świecami, przewodami oraz poprawioną przepływką.
Ciekaw jestem co będzie widoczne po tych zabiegach na hamowni, ogólnie duże zdziwienie było tym, że za autem nie ma żadnej dziwnej czarnej chmury
A teraz kilka zdjęć z ostatnich modów:
-W końcu nowa maska ze znaczkiem BMW, ładny świeży lakier Sander grau metallic
-Xenon ustąpił miejsca oryginalnym żarówkom
-Zawieszenie wymieniłem na Bilstein'y B6 na grubej ladze i sprini Jamex'y 60/40
-Felgi Alpina 16' z super oponami Yokohama S-drive 195/45/16
- Szpera S3.73 25% z nowym olejem Castrol SAF-XJ 75W140
-Lampy tylne Star Tec od Michała
-Wydech MG-Motorsport pod m20b25 cały kompletny z baranami, x-pipe, wydechem środkowym i końcowym. Teraz na prawdę ładnie gada
A teraz kilka zdjęć z BTD, w wolnym czasie wrzucę film z tym jak na tym wydechu chodzi
W przyszły weekend po raz kolejny jadę na hamownię, montuję tylne uchylane szybki, podłogę welurową, której brakuje oraz elektryczne przednie szyby
Będzie wypas na sezon
mobile:
507-959-200
A co do wykresów to Marcin jesteś u mnie przynajmniej raz w tygodniu to masz do wglądu zawsze
A że Tobie się nie chce to wstawię go razem z tym wykresem co w przyszły weekend będzie drukowany.
No chyba, że skanera użyczysz
To przyjeżdżam dziś i wrzucam
mobile:
507-959-200
Po dzisiejszym dyno day z nowymi świecami, przewodami i wydechem jest nowy wykres.
MG Motorsport może nie dodał mocy ale za to poprawił elastykę silnika, szybkość wchodzenia na obroty oraz szybsze uzyskiwanie większej mocy i momentu przy niższych obrotach.
A teraz wykresy:
Zdjęcie pierwszego pomiaru, kiedy silnik jeszcze nie był ciepły;-)
Niestety kartki z trzecim i drugim pomiarem gdzieś zagubiłem, no ale przynajmniej jest do czego się odnieść.
To załamanie między 1800rpm a 2000 rpm jest spowodowane tym, że auto nie miało z tyłu haka i Dominik odpuścił gaz bo auto trochę się zsunęło.
Będzie to widać przy następnym wykresie jak go namierzę
Wykres po wymianie świec, przewodów oraz wydechu:
A tutaj beemka doczepiona za różowy awaryjny hak domontowany pod tylnym pasem
Ogólnie jestem bardzo zadowolony tym, że beemka nie kopci i dysponuje mocą
170.2KM przy 5683rpm oraz momentem 228,3Nm przy 4023
Czyli zdrowa sztuka
Pełen Syntetyk Castrol TWS 10W60 na pokładzie
mobile:
507-959-200
no no, pozazdrościć zdrowego motoru. Ja kiedyś jeździłem złechtanym M20B25 na mineralnym, jakiś czas poźniej miałem już nowe B25 i pamiętam jak się wszystkim chwaliłem, że ten już na półsyntetyku hehe
siemka byłem i widziałem naprawde ładnie chodzi na tych baranach i wydechu
dzieki wielkie za wspólny wyjazd na hamownie!!!
a przypadkiem nie było u ciebie 170,5 km
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach