BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] problem ładowania
Autor Wiadomo
marcinek84 

Pomg: 3 razy
Doczy: 08 Kwi 2008
Skd: kraków
Wysany: 2010-01-23, 10:51   [E30] problem ładowania

Witam
chciałem podzielic się swoimi obserwacjami i jednocześnie zapytac fachowców czy to normalne.

W mojej E30 po swapie na m20b25 ostatnio borykałem się z brakiem ładowania. W sumie samo znikło, bo auto stoi w garażu, a tuż po przekładce ładowanie było, a że między czasie modziłem coś z zegarami, tutaj znalazło się sedno problemu.

Mam pytanie, co wspólnego z ładowaniem ma kontrolka akumulatora?? :?:
w końcu to tylko wskaźnik, jednak u mnie, bo zmieniałem zegary i brakło jednej żarówki więc wyjąłem tą od AKU. Odpalam auto, na wolnych brak ładowania ( w granicach 12v ). zacząłem szukac przyczyny, przewody, regulator napięcia, w końcu przyszła kolej na wymiane alternatora, nic nie pomagało.

Pokusiłem się na włożenie żarówki w zegary, ładowanie wróciło, na wolnych ok 14-14,5v.
Wyjmuje żarówkę z zegarów, dalej 12v, sprawdziłem,żeby się nie okazało, że to zbieg okoliczności.
Panowie, nie jestem elektrykiem, ale według mnie ta kontrolka nie powinna miec z tym nic wspólnego. Albo coś mam z wiązką, albo niewiem, ale ta żarówka zamyka jakiś obwód i sprawia, że ładowanie wraca do normy. Może ktoś bedzie miał kiedys podobny kłopot, to mu ten post coś ułatwi. Ja mam zamiar sprawdzic czy tak samo jest w innej e30.
POZDRO
Ostatnio zmieniony przez marcinek84 2010-01-23, 10:52, w caoci zmieniany 1 raz  

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2010-01-23, 11:07   

Masz sprawną wiązkę.
W jednych autach niema nic wspólnego a u Ciebie jak widać żarówka musi być aby alternator ładował - w japońcach są nawet alternatory z zamienionymi biegunami mimo że minus jest normalnie na karoserii - alternator jest wtedy odizolowany od silnika.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-01-23, 12:16   

żarówka zamyka układ wzbudzenia i ladowanie pojawi sie dopiero po przekroczeniu pewnych obrotów(chyba ponad 3tys) aż alternator sie sam wzbudzi.też się na tym przejechałem jak kiedys wyjąłem zegary i pojezdziłem bez nich dwa dni po miescie :D

oczywiscie nie można tez chyba wsadzac żarowki innej mocy

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

marcinek84 

Pomg: 3 razy
Doczy: 08 Kwi 2008
Skd: kraków
Wysany: 2010-01-23, 13:06   

kamil masz na myśli to,że jak żarówki nie bedzie w zegarach i przekrocze te 3tys to ładowanie ruszy?
artur napisałeś, ze kwestia masy, że zamienione bieguny, jeśli chodzi o mase to przyłączałem ddatkową do alternatora, sprawdzałem też napięcie zaraz na wyjściu z alternatora i nie było ładowania, chyba że niebardzo Cię zrozumiałem.

rajoo 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Gru 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2010-01-23, 13:46   

wg mnie kontrolka robi tu na pewno jako zamkniecie obwodu bo u mnie po wyciągnięciu deski przejechałem z punktu A do B i aku był kaput

Rafibeemwu 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 09 Wrz 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-01-26, 09:57   

U mnie po wyciągnięciu zegarów tez nie było ładowania przy odpalaniu. Po przegazowaniu ładowanie wracało. Po włożeniu zegarów wszystko wróciło do normy. Pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: