Czesc,
dawno mnie nie bylo na forum, ale planuje zakup beemki i waham sie pomiedzy E30, a E36 w Compactcie. Autko ma sluzyc przede wszystkim na co dzien i od czasu do czasu do jakiegos upalania/kjsow, czy innych sprintow.
Moglibyscie cos podpowiedziec i doradzic, bo nie mam zadnej wiedzy o E36, a tym bardziej o Compactcie.
Z gory dzieki za pomoc.
P.S Temat homologacji mnie narazie nie interesuje.
_________________ 316i
Ostatnio zmieniony przez potejtos 2009-12-27, 11:53, w caoci zmieniany 1 raz
Kup sobie e36 jak chcesz katowac po kjs-ach bo e30 to rodzynek ktorego szkoda,e30 trzeba pielegnowac i szanowac(czasem przegonic).Polecam Ci e36 compact 318ti lub 323ti koniecznie ze szpera.
_________________ 1. 535 sedan e34 91
2. 325 sedan e36 95
3. 318i touring e46 02
4. 325i sedan e90 06
odczytaj PW mam takiego goscia tu w warszawie ZBERY co kupił compacta przed świętami do bmw challenge i zna sie bardzo dobrze co i jak z bmw do kjsów;)
Jak moja e30 przyjela dwa strzaly jednego dnia, to az mi sie zal zrobilo i spac po nocach nie moglem. Najpierw kolega - urodzony idiota, cofal na parkingu i nie zauwazyl mojej e30, ktora przyjela strzala w tylny lewy blotnik. A potem wlasciciel, rowniez idiota, czyli ja, poszedl w plot na Bemowie wieczorem i prawy przod dostal.
Ale Panowie, jakie sa plusy i minusy E30 i E36 w porownaniu? Jak wyglada roznica w wadze E30/E36/E36 Compact z tym samym silnikiem? Czy Compact ma taki rozstaw osi jak E30, czy jak E36?
Sam jeżdze Compactem, wrażenia jezdne dobre;] z tego co słyszałem to Compact ma za lekki tył, ale ile w tym prawdy a ile kłamstwa nie wiem,
Zobacz w linkach jak lata Compact 328 na kjs.
Tak, ale to nie swiadczy nic o rozstawie osi. Szukalem w necie, ale sa rozne informacje, raz takie ze ma taki sam rozstaw jak zwykle E36, raz ze mniejszy i nie wiem w koncu. A jak wypada porownanie rozstawu z E30?
Wlasnie podoba mi sie w E36 Compact ta krotka ":cenzura:" Latwiej sie zmiescic idac grubym bokiem i latwiej zaparkowac toto pod domem
[ Dodano: 2010-01-15, 23:03 ]
Wg. danych znalezionych w internecie, w E36: compact, sedan i coupe maja taki sam zostaw osi 2700mm. To prawda? E36 jest krotsze od E30, najkrotsze ze wszystkich E36, ma wiekszy rozstaw osi niz E30, ale jest niestety o 110kg ciezsza porownujac wersje z tymi samymi silnikami.
Jeszcze jedno pytanie: czy zawieszenie z tylu jest takie samo jak w E30? Belka, wahacze, hamulce?
_________________ 316i
Ostatnio zmieniony przez potejtos 2010-01-15, 23:42, w caoci zmieniany 1 raz
zapomniałaś dodać ze masz silnik M44 z dedykowanym wydechem eisenmanna... i to auto :cenzura:... wiem bo jechałem z Tobą
potejtos napisa/a:
Jeszcze jedno pytanie: czy zawieszenie z tylu jest takie samo jak w E30? Belka, wahacze, hamulce?
cały tył jest identyczny... nawet rozstaw tylnych kielichów taki sam jak w e30... jak chcesz to możesz przekładać cały tył z e30 do e36 compact i na odwrót... podobno w compakcie jest nieco sztywniej zrobione...
też jeżdżę Compactem tyle, że z M42 i gleba 60/40 rozpórki przód tył i takie tam... na prawdę lubię to auto... i nie jest wcale pod sterowne... tylko trzeba deptać na gaz w zakrętach...
_________________ “Nie znam stylu jazdy który nie jest ryzykowny. Każdy z nas musi się poprawiać. Każdy kierowca ma swój limit, mój limit jest troszkę dalej niż innych”
ś.p. Ayrton Senna da Silva
dokładnie... z a p i e r d a l a Tylko Arletka musiała zrozumieć, że wrzuca się wyższy bieg przy około 6500 obr/min, bo M42/44 to silnik "szlifierka" żeby jechało to trzeba kręcić jak hondę
_________________ “Nie znam stylu jazdy który nie jest ryzykowny. Każdy z nas musi się poprawiać. Każdy kierowca ma swój limit, mój limit jest troszkę dalej niż innych”
ś.p. Ayrton Senna da Silva