BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
pomiar wytrzymalosci plynu chlodzenia w zime
Autor Wiadomo
wally 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Lis 2009
Skd: W-wa, okol NDMaz.
Wysany: 2009-12-24, 14:06   pomiar wytrzymalosci plynu chlodzenia w zime

siema, jakis czas temu sprawdzalem u brata w warsztacie czy mam zalany w aucie plyn zimowy

testu dokonalem urzadzeniem firmy WURTH, poprzez zassanie plynu do urzadzenia. za kazdym razem pomiar na ok -35 stopni.

u kolegi (gdzie przez wakacje doewal wody) pokazywalo cos ok zera czy nawet na plusie, niepamietam

wczoraj bylem u znajomego mechanika i ten tez pomiaru dokonal ale takim innym orzadzeniem, takim co sie kropelke na lusterko bierze,potem zamyka sie taka klapke (jak w mikroskopie) a na koncu sie patrzy przez to jak przez lornetke...

pierwszy pomiar -10, drogi -5

i powiedzcie mi o co kaman? ktto ma racje?naturalnie ze po swietach udam sie w inne miejsce jeszcze na sprawdzenie. ale jak znowu w innym zakladzie beda mieli pierwsze urzadzenie albo drugie to bede mial zagwostke heheh

dodam ze przy tych mrozach co byly teraz w stolicy ostatnio, auto caly czas na dworku niestety i za kazdym razem ma checi jezdzic, wiec gdybym mial chyba plyn do -5/-10 to by zamrzl, bo spokojnie bylo -18/-20 w nocy

co o tym sadzicie?pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez wally 2009-12-24, 14:08, w caoci zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-12-24, 14:33   

jedyna opcja to zmierzyc 3cim pewnym urzadzeniem, to pierwsze WURTHA jest skalibrowane fabrycznie i nie mozna w nie ingerowac, w tym drugim juz mozna zmienic co nieco - najlepiej wyskalowac refraktometr na wodzie destylowanej a pozniej dokonac pomiaru. Trzeba tez pamietac ze sa płyny na bazie glikolu etanolowego i propylowego i nie wszystkie urzadzenia sa wyskalowane aby pokazywac temp obu płynow/.

waldziu22 

Pomg: 1 raz
Doczy: 14 Wrz 2009
Skd: Głogów
Wysany: 2009-12-24, 18:17   

przed zimą zmiana płynu jest najrozsądniejsza... pozatym podobno zaleca się max 2 lata na płynie latac...albo dolej koncentrad profilaktycznie.. taniej niz ew. awaria...

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2009-12-25, 14:17   

za tą benzynę którą wyjeździsz pomiędzy warsztatami i powydajesz kasy na sprawdzenie już dawno kupiłbyś nowy zimowy płyn i miał problem z głowy :)
ja urządzenie do mierzenia zamarzania płynu w aku i chłodnicy kupiłem za 15zeta w norauto
zmień płyn i po problemie, pozdro

mgr inż. Jędrek ;)

wally 

Wysany: 2009-12-25, 14:44   

center napisa/a:
za tą benzynę którą wyjeździsz pomiędzy warsztatami i powydajesz kasy na sprawdzenie już dawno kupiłbyś nowy zimowy płyn i miał problem z głowy

na wymianke juz ustawiony jestem po swietach, bo niema sensu sie rozdrabniac,ale sytuacja 2 pomiarow troszke frustruje.

jakies pomysly co do plynow?
co polecacie?raczej niema limitu co do kasy wiec najlepsze propozycje prosze...a przynajmniej sprawdzone.pozdr

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-12-25, 15:39   

moim zdaniem , najlepiej kupic i zalac taki płyn który jest ogólnie dostępny , eko borygo czy petrygo nieustepuje jakością i parametrami hmm.... drozszym płynom .
oba "nasze" produkty sa przystosowane do aluminiowych układów chłodzenia i zawierają dodatki antykorozyjne.
a co do innych marek to wiekszosc producentów olei silnikowych produkuje tez płyny chłodnicze , wybór nalezy tylko do ciebie :)

waldziu22 

Pomg: 1 raz
Doczy: 14 Wrz 2009
Skd: Głogów
Wysany: 2009-12-27, 14:37   

wally napisa/a:
jakies pomysly co do plynow?

omijaj MARKETY itp bzdety:) czasami lepiej jakis koncentrat.. bo teoretycznie sam sobie ustalasz zamarzalnsc :D :D

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2009-12-27, 23:56   

Ciekawy artykuł http://www.auto-swiat.pl/...ki,13888,1.html
Kiedyś czytałem w gazecie ,,Auto świat,, test płynów i pierwsze miejsce cena i jakość zajął płyn Carrefour :?
Ostatnio zmieniony przez Yabi 2009-12-28, 00:02, w caoci zmieniany 1 raz  

wally 

Wysany: 2009-12-28, 07:11   

nie no spoko, mam tez pytanko wlasnie na temat koncetratu, bo zapprzyjazniony mechanior ma na stanie G12? i niewiem czy sie podpisywac od tym czy samemu kupic.mam tylko jutro dzien wolny i niewiem czy sie ogarne z wymiana, a na sylwka zapowiadaja -2 dyszki. jak nie zdaze wymienic to napewno pojade sprawdzic na jakims innym urzadzeniu jak to faktycznie jest. podkreslam ze byly mrozy - 18 i bunia normalnie gadala stojac cala dobe na dworku. z drugiej strony, mierzylem tym pierwszym urzadzeniem furki chlopakow a oni tez niegarazuja i tez problemow niemaja. brat ktory te urzadzenie na warsztacie ma (tego wurth'a) tez mierzy ludziom i nikt nigdy z reklamacja nie wrocil,,,,
wiec skad taka roznica na tym laboratoryjnym urzadzeniu :shock:

napewno na dniach wymienic bede chcial ale mam bol ze niewiem co mam naprawde,mam brak czasu i mrozy "w tylnym lusterku" :(

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-12-28, 13:29   

Ja leję Petrygo i jest OK.

wally 

Wysany: 2010-01-05, 07:44   

zalalem i lipa wyszla jakas