BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Alternator - e30
Autor Wiadomo
Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-11-24, 00:59   Alternator - e30

http://moto.allegro.pl/it..._0_2_5_m20.html

witam moglby mi ktos powieziec po co jest ta rura czarna ? moj alternator nie posiada takiego czegos..

i czy jezeli wymienialem regulator napiecia na nowu (hella) i po 5 tysiacach, napiecie zaczelo pulsowac ponownie, to slusznym stwierdzeniem jest ze alternator jest na wymarciu ?:>

pulsuje do tego stopnia za swiatla przednie podczas jazdy (np. 2,5 tys obrota) widac ze mrugają... to wina alternatora ?

pozdr.

szwangru2 

Pomg: 30 razy
Doczy: 13 Gru 2008
Skd: Grójec
Wysany: 2009-11-24, 06:53   

Ta rura to dopływ powietrza /chłodzenie alternatora .
Pulsowanie może byc spowodowane wytartymi pierścieniami ślizgowymi wirnika ,warto przejrzec alternator i oszacowac koszty naprawy bo może się okazac że używka jest w podobnym stanie .

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-11-24, 12:25   

ona wchodzi w jakis kanal specjalny ? sa do tego jakies specjalne plastiki jeszcze ?

a mam pytanie czy alternator mógł ulec od zabrudzenia mobilem ATF, z ukladu wspomagania ?

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-11-24, 13:25   

Zabrudzenie to zabrudzenie. Trzeba rozebrać i wyczyścić. Zdejmiesz osłonę i będzie dobrze.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-11-24, 21:40   

czym go wyczyscic ? moge go bezczelnie myjka umyc ?

Marcol 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
E36 Cabrio

Doczy: 16 Lis 2009
Skd: Rybnik
Wysany: 2009-11-24, 22:19   

nie za bardzo :) może myjką nie radze. ale są bardzo fajne i nie drogie preparaty w sprayu. przykładowo do mycia i odtłuszczania tarcz hamulcowych lub czyszczenia przepustnic - bardziej delikatny, można pomóc sobie pendźelkiem. no i dobrze żeby zaczoł pracować po wysuszeniu, choć te środki dość szybko wyparowują. pozdr.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-11-25, 18:40   

Wyjmij, rozbierz, szmatka i czyszczonko. Przy okazji zobaczysz jaki jest jego stan.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-11-28, 00:00   

dzisiaj zdjalem alternator, i wcale nie byl zasyfiony, wiec zaczalem szukac przyczyny w czym innym.

odkrecilem reglulator napięcia, który ma może 2000-2500 km, (zalozony byl nowy firmy Hella)
i jedna szczotka ta zewnetrzna, jest dlugosci 7 mm, a druga okolo 20 mm, skad taka roznica w zużyciu ? przejechalem palcem po tym waleczku z ktorym styka sie szczotka i nie zauwazylem jakis mega nierownosci, ktroe by prowadzily do szybszego scierania szczotki, jedyne co mnie zaciekawilo, to w miejscu gdzie szczotka jest dobra, na walku nie ma zadnej bruzdy, natomiast, w miejscu gdzie szczotka jest zuzyta, jest rowek, o glebokosci 0,6 - 0,8 mm cos takiego.

spotkal sie ktos z czyms takim kiedys ?

wyglada to mniej wiecej tak:
Ostatnio zmieniony przez Piotrek325 2009-11-28, 00:27, w caoci zmieniany 1 raz  

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-11-28, 08:56   

Jak najbardziej. Takiego stanu żeczy może być kilka.
Brudny komutator , gdzie ciągło łuk i wyżłobiło rowek (dość częste w silnikach)
Zawieszona czszotka , gdzie wcześniej był wyżłobiony rowek i zeżarło szczotkę kiedy nie miała właściwego kontaktu z podłożem.
I ogólnie z regulatorem było wszystko ok. ale wyżłobienie było węższe niż terażniejsza szczotka co spowadował poprzedni regulator i też , za nim się dopasowało , zezarło scotke.
I w końcu pęknięty pierścień , co nie za bardzo będzie widoczne bez wyjęcia ale sukcesywnie obcinało szczotkę.
Tak , czy tak trzeba wyjąc alternator i obejżeć co się stało. Oczywiście w miarę możliwości doprowadzić ślizgacz no normalności.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-11-28, 10:13   

mialem go na stole, w jaki sposob naprawic ten slizgazc ? jedyne co wydaje mi sie wykonalne to wymontowac go i oddac do przetoczenia, ale to chyba nie warte zachodu, i lepiej kupic inny uzywany alternator.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-11-28, 14:51   

Jedyne co obejrzeć dokładnie czy nie jest pęknięty (jak tak to do wymiany alternator) i potem papierem ściernym obracając go w miarę wyczyścić i zlikwidować karby. Wyżłobienia nie usuniesz bez tokarki i uszkodzenia go. I szczotkę wymień.
Ostatnio zmieniony przez Vindevil 2009-11-28, 14:52, w caoci zmieniany 1 raz  

szwangru2 

Wysany: 2009-11-28, 17:56   

Oddaj alternator do elektryka wymieni pierścienie na nowe i będzie dalej służył , pulsowanie kontrolki to nic innego jak przetarta ścieżka na pierścieniu .Przetaczanie nic nie pomoże to nie komutator rozrusznika .Jeśli zdecydujesz się na używkę za jakiś czas zadasz na forum to samo pytanie .

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-11-28, 20:41   

a ile kosztuje taki zabieg, i czy mozesz polecic jakiegos dobrego elektryka w okolicach warszawy, otwocka, jozefowa, wesolej, i tych okolic ?

szwangru2 

Wysany: 2009-11-28, 21:06   

To zrobi każdy elektryk samochodowy , w tych okolicach nie znam elektryków ale ceny podobne jak w mojej okolicy czyli pierścienie 20-30 zł do tego dokup łożyska do 40 zł + robocizna 70 zł jeśli alternator wyjęty z auta oczywiście .

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-11-28, 21:39   

Musiałby mieć bardzo głębokie wyżłobienie aby się przetarł do bakielitu, ale kto wie - widywało się różne silniki (alternator czy prądnica ,to w sumie też tak jakby silnik odwrotnego działania, he he)

beryl 

Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2009-11-28, 23:26   

Piotrek325 napisa/a:
natomiast, w miejscu gdzie szczotka jest zuzyta, jest rowek, o glebokosci 0,6 - 0,8 mm cos takiego.

miałem to samo tzn ktoś włożył nowe szczotki bez przetoczenia pierścieni i szczotka kantowała w tym rowku i ułamała sie. Jak rozebrałem alternator to nawet znalazłem ładnie obrobiony kawałek szczotki. Jak rozbierzesz alter. i bedzie mięsa na przetoczenie to toczy się, jak nie to nowe tulejki 10 zł i za robotę płaciłem 60 zł wklejenie.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-12-01, 22:27   

gdzie można kupić takie tulejki (pierścienie ślizgowe)?

link do realOEM

nie widzę tego na tym schemacie.

Po za tym co jest potrzebne do regeneracji?
- łożysko 47X17X14 (2)
- łożysko 32X12X10 (5)
- tulejki prowadzące (8 i 13)
- regulator napięcia

//numer w nawiasie to numer części według ASO

Gdzie można to dostać w warszawie ?

PS: jakie narzędzia będą mi potrzebne żeby wymienić te rzeczy ?

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-12-02, 10:59   

Dwa łożyska po ok. 20 zł. Szczotkę do regulatora i wymienić, a pierścień w warsztacie trzeba dotoczyć no chyba że mają odpowiednie do dopasowania.

beryl 

Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2009-12-02, 16:23   

Pierścienie kupowałem w Pruszkowie na
http://www.zumi.pl/99204,Anba,Pruszkow,firma.html
obok jest zakład co zrobi Ci od A do Z.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach