witam
mam okazje kupic zawieche kompletna do bmw e36 compact od m-pakiet model. Czy ktos wie cos na jego temat? Podobno obniza wozek o 65mm , czy to prawda i czy nie za nisko na polskie drogi? jak sie sprawuje taka zawiecha w naszych warunkach?
Os_ [Usunity]
Wysany: 2005-01-31, 23:25
65mm to chyba troche przesada. Zawieszenie jest jak najbardziej OK. Nie jest to jeszcze jakiś hardcore. Ja bym brał!
jeśli dobra cena to bierz.... ale załatw sobie na to jakąś gwarancję że jakbyć założył do siebie i coś by było nie tak to żebyś mógł oddać...
kamil [Usunity]
Wysany: 2005-02-01, 01:12
mala mozliwosc. koles jest z niemiec chce za to 120euro. daje 100% gwarancji ze sa dobre i beda sprawne bo sam na nich jezdzil do tej pory.Juz mi wymontowal i mowi ze nie ma sladu oleju ani luzow. Mysle ze za taka kase warto zaryzykowac tym bardziej ze do compacta ciezko o gadżety
no to jak z niemiec i za taką kasę to nawet gdyby to się okazała seryjna zawiecha to jeśli jest w 100% sprawna to i tak się opłaca...
drencrom [Usunity]
Wysany: 2005-02-16, 16:26
zawieszenie m-technik jest obnizone w stosunku do serii o 20mm. mam takie w e30 i moge powiedziec tylko jedno: na polskie drogi to najlepsze co mozesz miec. mozliwe sa bardzo wysokie predkosci na zakretach, na autostradzie mozesz jezdzic przy 150 slalomen. przy tym nie jest za niskie i nie oberwiesz miski. komfort jest jeszcze dobry, zebow nie wybijesz.
m-technik nowe jest drogie, gdyz mozesz zakupic je jedynie w bmw. polecam poszukac na allegro albo w ogloszeniach. problem w tym, ze ciezko odroznic w stanie wybudowanym serie od m-technik. jedyne co jest pewne: mcphersony z przodu maja 51mm srednicy a amortyzatory to najczesciej zolte, gazowe BILSTEIN albo BOGE. w moim mam BOGE.
problem w tym, ze ciezko odroznic w stanie wybudowanym serie od m-technik. jedyne co jest pewne: mcphersony z przodu maja 51mm srednicy a amortyzatory to najczesciej zolte, gazowe BILSTEIN albo BOGE. w moim mam BOGE.
W jaki sposób w takim razie odróżnic tylne zawieszenie od M Tehcnica w stanie wybudowanym.
Pytanie dla mnie raczej retoryczne (bo odpowiedź chyba znam), ale czy jest różnica miedzy zawieszeniem seria/M Technic w wąskiej i szerokiej lampie
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
do e30 byly montowane rozne typy amortyzatorow. nie jest to na 100% pewne, ale jezeli masz z tylu amortyzatory gazowe, to sznasa jest dobra ze jest to m-technik. i jeszcze jedno: m-tech nie jest kompletne bez stabilizatorow. przedni powinien miec 20mm grubosci a tylny 14,5mm.
PS.
No dobra, jak niechcesz to ja zadzwonię
Dzwoniłem do Fusa i albo facet rypnał się w obliczeniach albo niewiem, bo M Technic wychodzi taniej jak seria, niewiele, ale jednak...
BMW 325i E30:
I) Seria:
1)Przód:
a) amortyzator: 978zł za sztukę
b) sprężyna: około 320zł za sztukę
2)Tył:
a) amortyzator: 499zł za sztukę
Łączna suma to około 4356zł
II) M Technic:
1) Przód:
a) amortyzator: 757zł za sztukę
2) Tył:
a) amortyzator: 499zł za sztukę
b) sprężyna: 921zł za parę
Łączna suma to około 4135zł
I co Wy na to...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Troszkę dużawo, ale co za duma za to pewnie.....Nie powiem, ze bym nie chciał, ale chyba można lepiej wydać 4 kawałki? Czy może M-technik w tym zawieszeniu wzniósł się na wyżyny kunsztu motoryzacyjnego i cokolwiek już nie założymy, nie będzie tak doskonale kompromisowało sportu i komfortu? Jest takie doskonałe?
Za 4 tysie z kawałkiem można mieć 8) :
- klatkę bezpieczeństwa
lub
- wypiaskowaną, obspawaną i polakierowaną karoserię(full servis )
lub
-4 felgi Alpiny oryginały używki
lub
- 4 fajne oponki letniawki 8)
lub
-układ wydechowy Supersprinta
i takie inne tam.....