BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ABEESY :P
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-16, 13:29   ABEESY :P

Witam moja beemka ma abeesy:) to jest + a - to to ze niewiem czy one działają kontrolka (ABS) sie świeci i niewiem czy oznacza to ze są włączone czy wyłączone co powinienem czuć gdy wciskam pedał do oporu a czego czuć nie powinienem . w lewym kole jest tez jakiś kabelek ktory wisi a powinien być podpięty porsze o pomoc dizeki Pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-02-16, 13:48   

skoro się świeci cały czas - znaczy że nie działa - działający abs wywołuje "masaż stopy" oraz śmieszne grzechotanie - teraz podczas oblodzenia najlepiej to sprawdzić, bo można przy małych prędkościach

jeśli nie działa, to znaczy (najprawdopodobniej), że masz za małe - sprawdź na akumulatorze napięcie lub masz walnięty jeden z czujników

jeśli nie masz do dyspozycji odpowiedniej aparatury pomiarowej, to jedź do elektromechanika - jeśli koszt naprawy nie będzie wielki to warto ten system posiadać - człek depnie z przyzwyczajenia (lub odruchowo) hamulec na opór i przy zblokowaniu kół przy dużej przędkości łatwo o dramacik.... i uszkodzenie blacharki

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-16, 13:51   

ahaaaaa no wiec wczoraj jak jechalem to włąsnie coś takeigo poczułem i to mnie zaniepokoiło bo niewiedzialem co to jest i bałem sie ze coś zjeb.... ale zorientowalem sie ze mam wylączone światła i je włączyłem i wiecej sie to nie powtorzylo. a co do malego napiecia to akum mam na wyczerpanieu i tak mnie czeka wymiana. A masazyk byl calkiem przyjemny i odczywalny:) jelsi kots ma jeszcze jakies sugestei wyslucham je:) POZDOR thx

cinek_sw 
Dezerter

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Leszno
Wysany: 2005-02-16, 14:40   

ten kabelek o którym pisałeś mnie niepokoji :shock: :shock: sparwdz, szczel jakąś fotke, sie zobaczy.. :wink:

GG 6271263

------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW -> > Bóg powiedział ludziom co dobre :) :)

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-02-16, 16:41   

W lewym przednim kole jest czujnik zuzycia klockow, to pewnie to. Ale Jak mozesz to zrob fote, dla pewnosci

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-02-16, 16:49   

Griszaa - z tego zo piszesz, to skoro abeesy przestały ci działać po właczeniu świateł to prawie na pewno sprawka napięcia - ABS przestaje dziłać gdy napięcie spadnie poniżej 10,5 V (źródło Etzold) więc zanim się wbijesz w wir drogich (coś koło 2-3 stówek) czujników od ABSu, to wymień akumulator - skoro jest słaby, to i tak musisz to zrobić, a nie warto bawić sie w zbędne i (mówiłem kosztowne :?: :wink: ) naprawy

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-16, 17:22   

serdeczne dzieki za wasze sugestie czyli czeka mnie i tak od dawna oczekiwanea wymiana akuma:) POZDRO

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-16, 17:50   ABS

PODEJRZEWAM ZE KABELEK KTORY WISI TO KABELEK ZURZYCIA KLOCKOW KTORY SIE ALBO WYPIAL BADZ KTOS KUPIL KLOCKI BEZ CZUJNIKOW I GO ODLACZYL, POZDRAWIAM

Marcin e30 
obibok :)

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2005-02-16, 19:17   

a gdzie są czujniki od tego abs-u :?: czy one są przy wszystkich 4 kołach :?: kontrolka sie nie świeci a abs i tak nie działa :(

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-02-16, 20:40   

Griszaa napisa/a:
serdeczne dzieki za wasze sugestie czyli czeka mnie i tak od dawna oczekiwanea wymiana akuma:) POZDRO

Sprawdz tez ladowanie alternatora!!! On tez moze byc juz zuzyty.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-02-16, 20:45   ABS

Czujniki ABS-u są przy wszystkich czterech kołach ,inaczej nie miałoby to sensu -pozdrawiam -henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2005-02-16, 21:09   

Z przodu są widoczne od spodu przykręcone na śóbkę z łbem ampulowym, a z tyłu są gdzieś lepiej schowane bo ich nie widać, słyszałem coś że w e36 jest gdzieś w moście może i w e30 też, niewiem.
U siebie wymieniłem przednie czujniki a ABS dalej nie działa, może chyba się zepsuć nie tylko czujnik.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-02-17, 00:19   

zgadza się - nie tylko czujnik może sie zepsuć, ale jest to dość częsta przyczyna niesprawności ABSu, bo czujnik jest najbardziej narażony na wstrząsy (dziury i wypadki poprzedników naszych cacek, o których nierzadko nie wiemy)
podczas badania na kompie diagnostycznym będzie wiadomo czemu ABS nie działa - zwłaszcza jak to czujnik

ze schematu wynika że czujniki z tyłu są w E30 przy kołach

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-18, 23:13   Sprawa wyjaśniona:)

Witam wszystkich w sprawie moich abeesów to sprawa juz sie wyjasnila same si ejakoś naprawily:) niemam pojęcia jak ale teraz przy kazdym hamowaniu mam zajefajny masarz sopy:) <jupi> dzieki za rady duzo z nich wiedzy zaczerpalem :) POZDRO

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-02-19, 00:19   

... w takim razie wydaje mi się, że najbliższy prawdy był Mcinek - sprawdź alternator i przygotuj się na możliwą wymoianę łożyska w alternatorze ( o ile pamiętam oporowe sie nazywa - henry będzie lepiej wiedział) i ewentualnie kilku innych rzeczy w tym urządzeniu.... albo spróbuj przeprowadzić jego przegląd - może uda ci się go uratować - takie przerwy, lub nierówności w ładowaniu mogą być spowodowane właśnie walącym się alternatorem, albo tym ze autko długo stało i nie wszystko się rozruszało od razu. a abs jest dobrym "czujnikiem" prawidłowego napięcia.... ładowania - więc lepie sprawdzić, bo możesz nie mieć akurat tyle szczęścia co ja, że cię Raafał ściągnie ze skrzyżowania (heheh - ale śmiesznie było jechać na holu bez świateł .... obok policji, która na szczęści miała lenia)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-19, 15:43   ABS

JAK MOZESZ TO SPROBUJ WYCIAGNAC KAZDY Z CZUJNIKOW I PRZECZYSCIC JE - TYLKO NIC NA SILE BO BARDZO CIEZKO JEST JE WYCIAGNAC, AHA I WYCZYSC ODRAZY TAKIE KOLA Z TRYBEM JAK BY BO PRZYCZYNA ZE NIE DZIALAJA CI OD CZASU DO CZASU ABS JEST TO WLASNIE NA 95 %.

madcar 

Doczy: 22 Maj 2005
Skd: Toruń
Wysany: 2005-05-26, 19:07   

podepne sie do tematu...
mam ABS...nie dziala..(i nawet sie ciesze....)
pali sie kontrolka...
na razie jeszcze nie sprawdzalem przewodow ani czujnikow...
ale mam takie zapytanie...czy moze to byc spowodowane tym...ze mam juz wszystkie tarcze do wymiany??i pali mi sie lampka od zurzycia klockow??
moze komp sam odlacza ABS..jak to do wymiany??
czy sterownik ABSu mozna jakos sprawdzic??
dzieki
PS-robil ktos wylacnzik ABS`u??jakby udalo mi sie naprawic..to chcialbym miec wylacznik na desce :twisted:

byl sobie e21 320 `79...
a jest e30 323i `84 i jeszcze PF126p 600ccm `77
no i jeszcze jest e21 320 w trakcie "renowacji" :P

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-05-27, 07:14   

jak ci sie skończyły wszystkie klocki to tłoczki w zaciskach są wysunięte na maxa a co za tym idzie możesz mieć niski poziom płynu hamulcowego (a z tego co pamiętam ABS bierze ten fakt pod uwagę)

a codo wyłacznika ABSu uśmiechaj LUKASA o tak :D

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-05-27, 09:47   

nokerman napisa/a:
jak ci sie skończyły wszystkie klocki to tłoczki w zaciskach są wysunięte na maxa a co za tym idzie możesz mieć niski poziom płynu hamulcowego (a z tego co pamiętam ABS bierze ten fakt pod uwagę)

a codo wyłacznika ABSu uśmiechaj LUKASA o tak :D

abs zbierana dane z czujnikow... a co do lampki od klockow to wcale nie znaczy ze sa zuzyte :) mozliwe ze jest uszkodzenie wiazki... czujnik nie jest wpiety w klocek albo jeszcze pare innych rzeczy... klocki najlepiej jest sprawdzic wizualnie... a co do wylaczniku absu to po co komu? jestes tak bajeranckim kierowca ze w kazdych warunkach umiesz hamowac pulsacyjnie? bez wzgledu czy jestes zmeczony, senny itd? rozumiem odlaczanie esp (do zabawy...) ale abs? ja w e36 jestem bardzo zadowolony z absu bo dobrze dziala nie wlacza sie bezpotrzebnie a jedynie w naprawde ekstremalnych sytuacjach/warunkach... a jak chcesz odlaczac ABS to w bezpiecznikach jest taki od ABSu i wystarczy go wyciagnac i po klopocie... (sposob na merce gdzie esp mimo ze sie wylacza przyciskiem to i tak dziala)...

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-05-27, 14:11   

jaqub napisa/a:

co do lampki od klockow to wcale nie znaczy ze sa zuzyte :) mozliwe ze jest uszkodzenie wiazki... czujnik nie jest wpiety w klocek albo jeszcze pare innych rzeczy... klocki najlepiej jest sprawdzic wizualnie)...

POza tym w E30 czujnik sygnalizuje zuzycie troche za wczesnie, jest jeszcze ladny kawalek klocka a kontrolka juz sie pali.
jaqub napisa/a:

a co do wylaczniku absu to po co komu? jestes tak bajeranckim kierowca ze w kazdych warunkach umiesz hamowac pulsacyjnie? bez wzgledu czy jestes zmeczony, senny itd? rozumiem odlaczanie esp (do zabawy...) ale abs?

Gdyby byl takim swietnym kierowca to wylaczyl by go na stale, a nie robil wylacznik :wink: ABS wylacza sie dokladnie w tym samym celu co ESP - po prostu niektorych manewrow nie da sie wykonac z wlaczonym ABS-em. Wlasnie dlatego chyba zadna rajdowka nie ma ABS-u. Poza tym w niektorych warunkach moze on wydluzac droge hamowania, np w glebokim sniegu czy piachu
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

madcar 

Doczy: 22 Maj 2005
Skd: Toruń
Wysany: 2005-05-27, 16:03   

otoz tak..u mnie na 100% klocki sa szmelc..choc jeszcze niezle hamuje...to znaczy i tak lepiej niz np felicia ojca z hamulcami "nowymi"

co do tego...otoz tak..ja jestem super eXtra kierowca :lol:
pare latek w kjs`ach sie jezdzilo sie wie :wink:

ale autkiem nieraz smigac bedzie tez ktos inny...co do kogo nie mam az takiego zaufania...i wolalbym by on/ona jezdzil z ABS`em...

a co do bezpiecznika...hmnn..jak znam zycie..to odlaczy cos jeszcze...poza ABS`em...
a wogole...to e36...a moje e30..z `84///to lekka przepasc...i napewno ABS masz lepszy...w e30 pewnie bedzie sa wlaczal non-stop :evil:

najpierw wymienie wszystkie tarcze i klocki...a potem sie zobaczy co z tym ABS`em jest nie tak :roll:

byl sobie e21 320 `79...
a jest e30 323i `84 i jeszcze PF126p 600ccm `77
no i jeszcze jest e21 320 w trakcie "renowacji" :P

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-05-30, 06:50   

jaqub napisa/a:
...abs zbierana dane z czujnikow... a co do lampki od klockow to wcale nie znaczy ze sa zuzyte :) ...

mam nadzieje że napisałeś to ogólnikowo, w przeciwnym wypadku moge ci dopowiedzieć, że oprócz czujników obrotu w kołach są jeszcze sygnały ciśnienia płynu w układzie hamulcowym, ciśnienia w akumulatorze ciśnieniowym, napięcia na zaciskach akumulatora, prędkości pojazdu, położenia pedału hamulca, a w ABSie TEVES MK2 także poziomu płynu hamulcowego -.

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych