Kompletne dane regulacyjne oraz opisy z fotami plus troszkę schematów oraz dane do sprawdzania czujników niestety po angielsku - sporo danych o Dieslu M21.
to ja dodam jeszcze 4 kody których tu nie znalazłem:
260 - SIDE AIRBAG DRIVER/FRT PASSENGER - boczna poduszka powietrzna kierowcy / przednia pasażera - i to jest dziwne bo w samochodzie są też boczne dla pasażera
665 - RADIO BMW BUSINESS
811 - BELGIUM VERSION - wersja belgijska
877 - DELETION CROSS-OVER OPERATION
886 - DUTCH/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET - holenderskojęzyczna instrukcja użytkowania / książka serwisowa
_________________ BMW e39 - arktissilber metalic
Ostatnio zmieniony przez center 2008-12-14, 17:13, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2009-08-09, 22:07 Sterowanie z pilota centralnym zamkiem e36
W bmw e36 do 1994 roku z modułem ZKV podpinamy się pod ów moduł do pinu 24 (zamykanie) i 25 (otwieranie) sygnał podany na te piny musi wynosic +1,5v więc jeżeli mamy centralke sterowaną +12v dajemy rezystor 1kohm i bedzie ok
dobrze by było jeszcze dodać diode oporową pomiędzy pinem 24 a 19 aby mieć blokade rygli po zamknięciu z pilota
W bmw e36 po 1994 roku z modułem komfortu podpimany sie pod piny 17 (zamykanie) i 4 (otwieranie) w żółtej kostce tak samo podajemy +1,5v w moim przypadku brakowało pinu 17 więc musiałem takowy wpiąć w kostke
nie trzeba dodawać osobnej blokady rygli gdyz samoczynnie sie blokuja po zamknieciu
Ostatnio zmieniony przez szczaw89 2009-08-09, 22:38, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio natknąłem się na tabelę z wtryskami. Co prawda jest to zestawienie zagranicznej firmy regenerującej wtryski, ale sporo różnych informacji na temat stosowanych wtrysków.
_________________ Dla Ciebie to trzy zwykle litery
Dla mnie zaś silnik i koła cztery
Śmigło na masce to bety znak,
Pruje powietrze jak wolny ptak.
Czy lat dwadzieścia,osiem czy dwa,
To tylni napęd to cudo pcha.
Wysłany: 2010-09-14, 11:34
Synchronizacja kluczy e46
nie mogłem tego nigdzie w necie znalezc + koniecznosc logowania sie na jakiś durnych stronach wiec mzoe sie przyda a jak nie to skasowac.
Jeśli nagle przestał Ci działać kluczyk do BMW, a nie ma innego wyraźnego powodu jego uszkodzenia, być może po prostu nadajnik w kluczyku przestał się dogadywać z centralką w samochodzie.
Możesz wtedy w prosty sposób zaoszczędzić 600 złotych, które zaproponuje Ci ASO za zamówienie nowego kluczyka.
Wystarczy przeprowadzić proces synchronizacji kluczyków. Potrzebujesz obu po to, żeby oba Ci działały. Po wykonaniu poniższej procedury dla tylko jednego z nich, drugi przestanie działać.
1. Wsiąść do samochodu i zamknąć drzwi.
2. Włożyć kluczyk do stacyjki i przekręcić na pozycję 1 (wskaźnik inspekcji i kontrolka Airbag), przed upływem 5 sekund wyjąć kluczyk z powrotem.
3. Nacisnąć i przytrzymać przycisk otwierania.
4. Nie puszczając tego przycisku nacisnąć krótko, trzykrotnie w ciągu 10 sekund przycisk zamykania.
5. Puścić przycisk otwierania.
6. Jeśli próba się udała, centralny zamek zamknie się i otworzy.
Wysłany: 2010-09-21, 21:03 Zrób to sam: KASOWANIE INSPEKCJI [różne modele i lata prod.]
Witam...pozwoliłem sobie założyć nowy temacik odnośnie kwestii spędzającej sen z powiek niejednemu właścicielowi BMW, gdyż nie znalazłem nic konkretnego i czytelnego dla zainteresowanych...wrzucę zatem coś od siebie...zakupiłem te materiały już parę ładnych lat temu, kiedy to w serwisach sporo za to krzyczeli a w różnorakich warsztatach był to temat tabu...umieszczam materiały w dobrej wierze i myślę, że również rozsądnie będziecie z nich korzystać...
INSTRUKCJA KASOWANIA SERWISOWEGO WSKAŹNIKA INSPEKCJI / WYMIANY OLEJU WSKAŹNIKA PRZEGLĄDÓW ROCZNYCH
BMW (z gniazem diagnostycznym pod maską)
Serii 3 E-30 1986-1994
E-36 1990-1999
Serii 5 E-34 1988-1996
E-39 1996-1999
Serii 7 E-32 1988-1994
E-38 1994-2001
BMW (bez gniazda diagnostycznego pod maską)
Serii 3 E-46
Serii 5 E-39 2000-->
Serii 7 E-38
Serii X5 E-53