BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jak resetować na zimnym czy na ciepłym
Autor Wiadomo
DjAquaz 

Pomg: 2 razy
Doczy: 06 Gru 2008
Skd: Glasgow
Wysany: 2009-01-20, 23:59   Jak resetować na zimnym czy na ciepłym

Koledzy zrobiłem ostatnio reset kompa...z przymusu bo padł mi akumulator czyli silnik zimny...i to na małym mrozie. Czy nastapił reset kompa?? bo wziąłem do domu baterie i naładowałem. Po tym odczuwam spadek mocy bo nie dawałem petardy od razu z racji zimnego silnika, i raczej nie bujałem jej mocno tylko w miare normalnie.Czy miało to wpływ na zaprogramowanie co do mieszanki i dostosowania przepływki??Czy lepiej jest zagrzać silnik i zresetować kompa odpinając klemy i łącząc je na zapłonie na 15 min??

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-01-21, 18:36   

Nie wiem ale jakoś dziwne rzeczy piszesz, ktoś naopowiadał Tobie jakiś pierdołów... o resetowaniu...

Komp resetuje się po odpięciu akumulatora tracąc kody błędów zapisane w pamięci... i nie ma znaczenia jakieś łączenie klem plusowej z minusową to jakaś bzdura bo po jaką cholere skoro i tak nie ma napięcia
a jeżeli masz jakieś dodatkowe źródło zasilania np. dodatkowy akumulator w bagażniku do vebasto czy niezależne zasilanie alarmu to można łącząc klemy napieprzyć robiąc w ten sposób zwarcie... odradzam.
a co do nowych ustawień nie ma znaczenia czy jest silnik zimny czy ciepły... komp adaptuje się na nowo sam po przejechaniu kilku kilometrów a spadki mocy czy nierówna praca bądź inne objawy ustana po zakończeniu przez kompa samoadaptacji do nowych ustawień... ot i cała filozofia

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-01-21, 21:21   

MARAS napisa/a:
Nie wiem ale jakoś dziwne rzeczy piszesz, ktoś naopowiadał Tobie jakiś pierdołów... o resetowaniu...

Komp resetuje się po odpięciu akumulatora tracąc kody błędów zapisane w pamięci... i nie ma znaczenia jakieś łączenie klem plusowej z minusową to jakaś bzdura bo po jaką cholere skoro i tak nie ma napięcia
a jeżeli masz jakieś dodatkowe źródło zasilania np. dodatkowy akumulator w bagażniku do vebasto czy niezależne zasilanie alarmu to można łącząc klemy napieprzyć robiąc w ten sposób zwarcie... odradzam.
a co do nowych ustawień nie ma znaczenia czy jest silnik zimny czy ciepły... komp adaptuje się na nowo sam po przejechaniu kilku kilometrów a spadki mocy czy nierówna praca bądź inne objawy ustana po zakończeniu przez kompa samoadaptacji do nowych ustawień... ot i cała filozofia

Ja już sam nie wiem co o tym resetowaniu myśleć, robiłem już kilkakrotnie reset tak jak opisany w poście "Reset DME" na naszym forum - http://beemka-klub.pl/for...ight=reset+dme, i za każdym razem mam wrażenie, że po takiej operacji jakby żwawsze auto było przez pewien czas (mam tu bardziej na myśli reakcję na pedał gazu niż jakieś zmiany w mocy) - są to oczywiście moje subiektywne odczucia, ale za każdym razem takie same więc może coś w tym jest?

DjAquaz 

Wysany: 2009-01-22, 23:54   

Cytat:
"Wielu ludzi popełnia ten błąd ,ze odłącza aku na pare chwil i wydaje im się,ze to prawidłowo wykonany reset DME . Niestety , jest to nieco bardziej złożona procedura -
1) odłączamy aku - najpierw minus , potem plus
2) zabezpieczamy aku ,zeby kable w zaden sposób go nie dotkneły wywołujac spiecie
3) przekrecamy stacyjke w pozycje 2
4) teraz musimy połączyc kable aku na przynajmniej 10 minut - to spowoduje zresetowanie kondensatorka ECU/TCU
5) po upływie tych, dajmy na to 15 minut , wyjmujemy kluczyk ze stacyjki, na nowo podłączamy aku :" + "potem " - "
6) uruchamiamy silnik i pozwalamy mu chodzic na biegu jałowym przez 5 minut
7) wyłączamy go na , ponownie, 5 minut
8) teraz uruchamiamy ponownie i ruszamy - na najnizszym mozliwym biegu
( zaleznie od typu skrzyni ) przyspieszamy przez cały zakres obrotów( do przynajmniej 5000 rpm) i potem pozwalamy autu samodzielnie wytracic obroty az do obrotów biegu jalowego - i tak trzykrotnie
9) nastepnie znów zatrzymujemu auto i pozwalamy pracowac na biegu jałowym przez 5 minut"
podaje to za Frank-iem

W punkcie 8 napisano żeby jechać na najniższym możliwym biegu.Troszke jestem zmieszany bo...Nie kumam najniższy możliwy bieg....dla mnie to 1ka...ale co ma wspólnego z tym skrzynia.Prędzej bym napisał na możliwie najwyższym np na 3ce i wtedy przełożenie skrzyni zdaje egzamin.Podpowiedzcie prosze bo nie wiem co o tym myśleć

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-01-23, 13:35   

to znaczy ze ruszasz z jedynki i palujesz go do 5000obr :D i tak do 5 biegu :D

cichecki0511 

Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-01-23, 22:16   

southOFheaven napisa/a:
to znaczy ze ruszasz z jedynki i palujesz go do 5000obr :D i tak do 5 biegu :D

Daj spokój bo jeszcze uwierzy :wink: Ruszasz z jedynki i przyspieszasz w miarę płynnie do tych 5000-6000 obr/min na 1 i puszczasz gaz i tak kilka razy.

DjAquaz 

Wysany: 2009-01-24, 02:18   

O mały włos... :brawo: ....nie no koledzy poważnie pytzm:] Mam nadzieje że to była poważna odpowiedź :wink:

adrian e30 
Reanimator

Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2009-01-24, 09:23   

robilem kilka razy reset i robilem to na zimnym silniku. po odpaleniu silnik ze 2 razy zgasł, pozniej zaczynal falowac apo niewielkim rozgrzaniu lapal rowne obroty, pozniej mala przejazdzka lajcikowa, pozniej ostrzej conie znaczy ze masz caly czas łytytytytyty, i komp powninien sie zaadoptowac.
pozdroo
ps podepnij sobie lepiej samochod pod jakis tester diagnostyczny, sprawdz bledy, bedziesz chociaz wiedzial co mu jest, i w kazdym testerze masz taka funkcje kasowania bledow i adaptacje.

DjAquaz 

Wysany: 2009-01-24, 11:35   

No i dokonałem resetu.Powiem tak.Poprawiła się czułość na gaz. Nie musze naciskać na gaz zbytnio by beta fajnie ciągła. Naprawde jest różnica w przyśpieszaniu,i to nie jest złudzenie.Dzięki za pomoc

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-01-24, 14:14   

DjAquaz napisa/a:
. Nie musze naciskać na gaz zbytnio by beta fajnie ciągła.,i to nie jest złudzenie.

m40 ciągnie :?: :lol: .... chyba po kieszeni :wink:

DjAquaz 

Wysany: 2009-01-24, 15:28   

No wiesz jak ktoś miał punto 1.1 to zmiana na 1.6 ...troche robi wrażenie. :prosze: . Wiadomo że min 2.3 no to się szaleje i czuć podniete ale w U.K jest drogie ubezpieczenie na większe poj. i muszę się cieszyć tym co mam. Lepiej jeździć 1.6 niż 1.1 punto (które miałem) i nie słyszeć własnych myśli powyżej 100km/h. Tymi kryteriami się kieruje drodzy forumowicze

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: