Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2008-12-17, 18:22 OBC II w e30 - czy były różne modele???
Mam zamiar założyć sobie OBC II, w zasadzie mam już takie z wiązką. Szukając w internecie wiadomości na ten temat spotkałem się z czymś takim:
OBC II jakie mam:
Czyli w sumie normalne, wszystkie wtyczki mają swoje miejsce, jedynie nic nie wiadomo mi o tej:
Jest ona zaraz przy zielonej wtyczce, która wchodzi do OBC, jest ona przywinięta taśmą do wiązki.
Ale spotkałem się też z takim OBC II, jest trochę inne, bo jak widać duża zielona wtyczka wchodzi do modułu od blokady zapłonu, gdzie w zwykłym OBC są tylko dwa przekaźniki (blokada zapłonu i klakson). Są tu też tak jakby dwie osobne wiązki. I ciekawi mnie czy ktoś może wie coś na ten temat, czemu to się różni? Po numerach nie mogłem dojść do tego...
No i zastanawia mnie jeszcze możliwość sterowania z OBC dodatkowym OGRZEWANIEM POSTOJOWYM (WEBASTO), nie wiem czy dobrze rozumuje, ale w instrukcji jest to chyba opisane, że jest taka możliwość? Potrafi to ktoś dokładnie przetłumaczyć?
I znalazłem gdzieś zdjęcie wiązki z OBC II z dodatkowymi wtyczkami, czyżby do webasto?
Bo sprawa wygląda tak, że mam też zamiar założyć sobie webasto i gdyby była możliwość sterowania nim z OBC to byłoby super. Może ktoś z was posiada jakieś materiały czy wiedzę na ten temat? Może chociaż dokładną rozpiskę wszystkich pinów z OBC II?
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
Wysany: 2008-12-17, 23:03
Dzięki wielkie slawo za podesłane materiały
Jeżeli ktoś coś jeszcze wie ciekawego to pisać , szczególnie na temat tego drugiego OBC, się zastanawiam czy przypadkiem w e24 takiego nie było i czy to nie jest z szóstki właśnie?
BMW Klub Podbeskidzie
Ostatnio zmieniony przez kemot324 2008-12-17, 23:03, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-12-18, 00:11
Nie wiem przypadkiem czy u siebie nie mam takiego OBC z wtyczką wpinaną w moduł blokady zapłonu. Na pewno mam wtyczkę od oryginalnego alarmu (taka okrągła DIN)-w poprzedniej E30 tego nie miałem i moduł również nie miał miejsca na wtyczkę. Na wolnym czasie zdejmę osłonę od kiery i sprawdzę.
Wysany: 2008-12-18, 00:52
Może nie do końca było ori fabryczne webasto, w realoem nie znalazłem, ale było dedykowane do e30 webasto dbw46 lub bbw46. Było to to samo webasto co w e34 i e32 fabryczne.
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-12-18, 10:48
Moduł blokady zapłonu (ta czarna skrzyneczka) ma być zamontowany za kompem ABS-u.
Gong montuje się w osłonę pod kierownicą (tą dużą, nie osłonę samej kolumny).
OBC II w e30 jest "za biedne" tzn. nie ma takiej funkcji że by sterowało webasto.
funkcja TIMER nie jest do webasta tylko do obliczania czasu podróży , jak uruchomisz ta funkcje to zacznie liczyć czas , wyłączysz zapłon , stoper sie zatrzyma, właczysz ponownie silnik , stoper ponownie zacznie zliczać czas itd.
Oryginalnie w dieslach E30 nie było montowane OBC2 i niema do niego kostki kodującej co nie wyklucza jego zamontowania.
Owszem będzie działać ale wskazania średniego spalania obarczone są znacznym błędem .
Mam zamontowane z kostką z 325e na zbiorniku 55l i przekłamuje na minus a sprawdziłbym z chęcią jak pokaże na kości z 325i z wąskiej lampy na zbiorniku 55l.
kemot324, pierwsza część tego tekstu opisuje dokładnie to co napisałem , czyli czas podrózy "..... Travel, stanstill and parked times are all measured......"
[ Dodano: 2008-12-18, 22:38 ]
P.S.
sam mam w swoim OBC tą bardziej rozbudowaną wiązke i nie mam pojecia do czego sa te dwie białe kostki wpina, są one wpięte w siebie i tak zostawiłem , nic nie kombinowałem
Ostatnio zmieniony przez jackx 2008-12-18, 22:34, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: 2008-12-18, 22:44
Trzeci akapit po przetłumaczeniu przez google
Kod:
Przełącznik na czas dla niezależnych grzejnik jest wejście na wejście lub poprawione klucze. Naciśnij klawisz ponownie, aby informacje ustawić grzejnik, a czerwona dioda LED będzie spokój. Niezależny grzejnik działa automatycznie na 30 minut, począwszy od czasu. Czerwona dioda miga podczas gdy grzejnik jest uruchomiony.
koledzy przypuszczam że te opisy sa uniewrsalne np. dla instrukcji dla e34 i e32 gdzie OBC obłsuguej webasto , jestem przekonany że OBC II w E30 nie obsługuje webasto , zawsze był dodatkowy panel na kótrym sie ustawiało czasy pracy