BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
obniżenie siedziska w e30 2d
Autor Wiadomo
SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-01-25, 21:21   obniżenie siedziska w e30 2d

Mam taki problem, że jestem długi, a w autku mam szyber, w związku z czym cały sufit jest niżej.
Fotele klasyczne z lekkim profilowaniem (seria 6cio garówek). Fotel kierowcy ma regulację wysokości, jednak w moim przypadku to i tak nie wystarcza.

Muszę fotel odsuwać na maxa aby móc poprawnie zmieścić kolana między kierownicę, a drażek zmiany biegów. Tym samym warto byłoby dosięgać kiery, czyli odpowiednio wyprostowac oparcie, no i tu jest problem, bo przy odpowiednio wyprostowanym głowa walę w sufit ... i już wuj z fryzurą, ale przy amorkach KONI i warszawskich ulicach kiedyś złamałbym sobie kark. A aktualna pozycja jest dlaeka od wygodnej i dającej właściwą - sprawną manewrowalność (brak wspomy)

Czy ktoś ma jakiś patent na dodatkowe obniżenie fotela? Konkretnie o jakies 3-5cm

P.S. Nie piszcie, proszę, o zakupie kubełków i odpowiednich adapterów. Jest taka opcja, ale nie mam na to kasy ... poza tym ja lubie robic kompleksowo, więc od razu wstawiłbym 2 i 2 kpl. pasów 3-4 punktowych. Pytanie jest o to co można zrobić z serią.

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-01-25, 23:49   

teraz to juz za pozno za duzo mleka w mlodosci...
o braku wspomy cos wiem :)
ale pomimo wszystkich niedogodnosci nam duzym jest fajniej, bo wielkosc ma znaczenie 8) :lol: a moze wzrost :D
taka maxymalna dygresja ile masz wzrostu :)
hope ze Ci ktos helpnie, pozdrowki :lol:

mgr inż. Jędrek ;)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-01-26, 01:02   

http://slave.e-edukacja.p...s/image187.html
Widzisz tego łebka na środku koło flagi? Tak wyglądam jak sie garbie :P , a to tylko 198cm :roll:

A może teraz ciutkę na temat i na trzeźwo, a nie po wieczornym browcu ... hę? :wink:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-01-26, 08:31   

Smasher, możze pół żartem, a możze pół serio...Może zmień na siódemkę? z Twoim wzrostem rzeczywiscie, tak jak ci mówiłem dziwię się jak Ty sie w tej swojej furce mieścisz.... :wink:
Raczej nie widzę rozwiązania, oprócz siódemki , albo obcięciu dachu.... :twisted:
jedyna opcja to przerobić samemu szyny na węższe, znaczy niższy profil kątownika zamontować...zmyślny chopak jesteś to przecież dasz sobie radę.... :wink: Rozumiesz? Musiałbyś po prostu wyjąć fotel i mocowanie, które na nim jest kompletnie przerobić....A w ogóle to recarosy z e30,ja mam takie na ten przykład są głębsze, więc będziesz siedział niżej, może wymień? to nie jest jakas ogromna kasa.... Wiem, ze są może ciut cięższe niż seria, ale ile tego jest? 5 kilo? wystarczy , ze zmienisz buty na lżejsze... :wink:
A w ogóle to uważam, ze taki średni wzrost jest the best - ja mam 180cm jak jestem wyprostowany i jest ok - i ciuchy i fury można dobrać :twisted:
Mam nadz, ze sobie poradzisz...
Pozdrawiam

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-01-26, 10:22   

dobra pioterW sorki sorki :)
a co do tego zmieniania to czarno to widze, bo nawet jakbys wywalil te metalowe 'plozy' to obnizy Ci sie o 2 moze 3 cm, a roboty bedziesz mial od groma...
bo zauwazmy ze to jeszcze coupetka wiec wsiadanie dla pasazerow tez powinno byc...
wg mnie jakis kubelek to jedyna opcja...
chyba ze wywalisz sprezyny z siedzenia, albo wstawisz krotsze :) moze to hardcore opcja ale zawsze 8) ja tak swoja jezdzilem przez jakis czas to czulem jakbym siedzial na podlodze, bylo duzo nizej niz normalnie...

mgr inż. Jędrek ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-26, 10:45   

smasher wiem ze jim ma jakies kubelki do e30 zapytaj moze po promocyjnej cenie by ci opchnal!! ja mam 193 i gdyby nie kubelki to musilabym z otwrtym szyberdachem jezdzic :lol:

Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2005-01-26, 11:38   

hester napisa/a:
smasher wiem ze jim ma jakies kubelki do e30 zapytaj moze po promocyjnej cenie by ci opchnal!! ja mam 193 i gdyby nie kubelki to musilabym z otwrtym szyberdachem jezdzic :lol:

hester, nie przesadzaj :D
Ja ma 189 (to tylko 4 cm różnicy), mam seryjne siedzenie, onbnizone na maxa i siedze tak nisko ze maski nie widze :)
Chyba ze mam juz tak zapadnięte a o tym nie wiem.
Pozdraiwam

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-01-26, 13:07   

Cytat:
bo zauwazmy ze to jeszcze coupetka wiec wsiadanie dla pasazerow tez powinno byc...

Nie musi ... na tylnej kanapie ... póki jeszcze sie znajduje na wyposażeniu ... usiądzie co najwyżej jeden łepek, za pasażerem ... za mną nie ma miejsca na nic poza gaśnicą.

A co to przełożenia punków mocowania do wewnątrz, to:
Seryjne są na lekkim podwyższeniu właśnie po to, aby lepiej przenosiły obciążenia, bo sami wiecie że podłoga to ledwo 3-5 mm kawałek blachy i jakby na nim coś przytwiedzić to ... bym kiedyś wypadł jak bomba przez luk :lol: A więc nie da rady, trzeba trzymac się tycz 4 miejsc koło tunelu i koło progu, tam gdzie sa przewidziane wzmocnienia.

Generalnie ... samochodzik będzie coraz bardziej odbiegał od serii, ale bardzo powoli. Piszcie pomysły na modyfikację seryjnych foteli, najwyżej sie pomyślipotem czy wogóle warto się w takie coś bawić.

A kubły jak będe miał kupić to tylko i wyłącznie homologowane i nowe - bezpieczne, oraz takie w których będzie mi wygodnie. Wole zaoszczedzić gdzie indziej ...

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-01-26, 18:36   

SmasherE30 napisa/a:
kubły jak będe miał kupić to tylko i wyłącznie homologowane i nowe - bezpieczne, oraz takie w których będzie mi wygodnie. Wole zaoszczedzić gdzie indziej ...

Homologacja w wypadu kublow, pasow itp to nic wiecej jak tylko dopuszczenie do uzywania w rajdach, wyscigach itp. Po prostu taki bilet wstepu do sportow samochodowych dla producentow wyposazenia. Wcale nie znaczy ze te produkty sa bezpieczniejsze. Np kubly Bimarco, kiedys najtansze kubly na rynku, przyzwoitej jakosci i dosyc wygodne. Kiedys byly bez homologacji, teraz ja maja. Zarowno przed uzyskaniem jej, jak i po byly to dokladnie te same fotele. Jednak teraz cena jest ponad 2 razy wyzsza niz kiedys.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-26, 19:13   

domel ja kupilem e30 i mialy kubleki poprzednik byl maly i fotele byly ustawione na max gore i jak usioadlem pierwszy raz to powaznie musialem otworzyc dach !! a puzniej dopiero doszedlem ze jest wiele regulacji!! :oops:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-01-26, 20:05   

Bruner ja bym tego nie powiedział. BiMarco robiło kubełki masowe ogólnie, ale żeby dostały homologację przeprowadzili trochę zmian konstrukcyjnych, które nieco podniosły cenę. ale homologacja sportowa = bezpieczeństwo. Poza tym to i tak najtańsze fotele na rynku (np. wypasiony dakar) ale skończmy już z tymi kubełkami ...

Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2005-01-27, 08:09   

hester napisa/a:
domel ja kupilem e30 i mialy kubleki poprzednik byl maly i fotele byly ustawione na max gore i jak usioadlem pierwszy raz to powaznie musialem otworzyc dach !! a puzniej dopiero doszedlem ze jest wiele regulacji!! :oops:

Nie przejmuj się. Ja tez jak kupiłem mialem na maxa w góre i przejechaałem tak 1000 km. dopiero póżniej w instrukcji zobaczyłem że jest tam jakaś gajga i zacząłęm się nią bawić:)
Fotel opadł i teraz jest git:)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: