Padł bezpecznik taśmowy w sterowniku świec -a jeśli on padł to trzeba sprawdzić świece bo któraś ma zwarcie.
Na pompce jest czujnik załączający grzanie paliwa poniżej 5-ciu stopni.
_________________ E39 530d 00r
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2008-10-16, 11:47, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2008-10-18, 11:26
Pewnie masz podobnie jak w 324d.
Jeżeli jedna świeca padnie to zaświeca się kontrolka grzania, ale już nie zaświeca się ta zielona zezwalająca na odpalanie silnika.
Zobacz również jak kolega radził na bezpiecznik, jest on przykręcony dwoma nakrętkami, lubi to tam zaśniedzieć, czasem przepala się on tak poprostu...
Jeżeli to nie pomoże to rozbierz ten przekaźnik i wyczyść wszystkie styki w nim, możliwe że któryś jest wypalony i trzeba będzie szukać nowego przekaźnika.
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
poodkrecałem kable ze świec i sprawdziłem tak jak jest w książce miernikiem PLUS i do świec wszystkie przewodzą ...
sprawdziłem przejście z wtyczki do świec wszystkie mają z tym, że 4ta nie ma przejścia na mase (dotykałem do kolektora).
po odpięciu wtyczki ze sterownika (wtyczki od świec) zaczeła zapalać się kontrolka od grzania świechmm... wyjołem pin od 4tej świecy też się zapala .... ale defakto świecnie podgrzewa ... brak rozruchu
żarówka się zapala po przekręceniu kluczyka ... śwecie się, po chwili mrugnie i zaczyna gasnąć (nie gaśnie tylko zaczyna się zciemniać aż do całkowitego zgaśnięcia). Jak szybko zaczne kręcić zaczyna się na chwile lekko żażyć...
HELP
do tego po sprawdzeniu swiec jedna wogole nie grzala nawet na krotko (jutro kupuje nowe moze pomoze)
[ Dodano: 2008-10-22, 17:34 ] po wymianie świec wszystkich na nowe ... jest tak ... grzeje swiece na krotko podajac plus do jednej ze sweic ... wsiadam do auta przekrecam na zaplon zapala sie zarowka grzania swiec jak wczesniej jak zaczyna gasnac, po niej zapal sie zielona strzaleczka...
niestety bez podania plusa na hama ... swiece nie sa podgrzewane w sensie niegrzeje sam po mimo tego ze zapala sie zarowka od grzania ...