BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
webasto w e30 ?
Autor Wiadomo
wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Skd: Jaworzno
Wysany: 2008-09-15, 22:11   webasto w e30 ?

Panowie powiedzcie mi czy w e30 bylo seryjnie webasto i jesli tak to co np wchodzi w jego sklad , jaka moze miec wartosc i co ono dokladnie grzeje ?
jesli mozna prosilbym o szybka odpowiedz bo zimno w autku :P
324dA

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2008-09-15, 22:17   

Były fabryczne webasto w e30. Bardzo fajna sprawa, jechałem kiedyś autem z tym urządzeniem, bardzo umiliło drogę a szczególnie postoje. W e30 montuje się to chyba pod kolektorem wydechowym. Budowa tego zestawu jest dość prosta. Piecyk na paliwo (benzynę lub olej napędowy) z własnym zbiornikiem paliwa lub ciągnie paliwo ze zbiornika auta, tłumik, trochę elektroniki, węże do łączenia z układem chłodzenia auta i to chyba tyle. Z tego co pamiętam to cudo pali ok pół litra paliwa na godzinę.

E30 + E91

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2008-09-16, 08:18   

czasem mozna ustrzelić na Allegro Webasto do e30 (do ok.500zł za całość), a z forum Felek z Tarnowa ma w swoim 324td - działające.

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2008-09-17, 16:44   

Ja tez mam webasto w e30 i spisuje sie calkiem przyjemnie, szczegolnie ranem kedy wchodze do cieplutkiego autka :D

wojtaq 

Wysany: 2008-09-22, 15:27   

Panowie prosiłbym jeśli macie w swoich zbiorach lub macie mozliwosc to zrobcie i pokazcie jak konkretnie jest zamontowane webasto w e30 bo jak bede montowal to chcialbym wiedziec wiecej co i jak
324dA

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2008-09-22, 16:01   

ciężki temat, bo strasznie mało takich autek - jak masz coś na oku, to najlepiej sam wymontowuj, zebyś potem wiedział co i jak...

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2008-09-22, 20:43   

postaram się wrzucić na dniach fotki z komory silnika jak to u mnie wygląda, może do czegoś ci się przydadzą

[ Dodano: 2008-09-25, 20:15 ]
Nie wiem czy coś ci to da ale tak to u mnie pod maską wygląda:

Generalnie nie znam się na tym ale tak to mam zamontowane. Jakbyś chciał fotki w lepszej jakości albo jakieś inne ujęcia to wal śmiało.
Pozdrawiam

wojtaq 

Wysany: 2008-10-10, 07:39   

dzieki wielkie cichecki0511, cos poglądowo już wiem lecz moje webasto troche inaczej wyglada
teraz pytanie czy ono tylko podgrzewa płyn czy włącza tez samo dmuchawe do auta ? no i gdzie jest podłączone do układu samochodu ?
porobie dokladniejsze fotki mojego to moze cos da
takze Panowie jesli macie jeszcze jakies schematy albo fotki to chetnie ogladne bo webasto juz lezy w domku
da sie znalesc wogole webasto na bmwfans ?
324dA

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2008-10-10, 19:14   

Zamieszczam link z plikami w PDF jak montować webasto w e30
webasto w e30.rar

Z tego co się orientowałem to w e30, e32 i e34 montowane seryjnie były webasta dbw46 (diesel) i bbw46(benzyna). W e30 był dodatkowy zegar do sterowania a w e32 i e34 sterowanie webasta było w OBC.
Webasto takie składa się z piecyka do którego przymocowana jest pompa wody, dmuchawa, świeca żarowa i kilka czujników (temperatury, płomienia i przegrzania). Wszystkim steruje moduł elektroniczny, który załączany jest z dodatkowego zegara (sterownika) lub z OBC. Oczywiście dochodzi tu również wiązka elektryczna. Moduł od webasto załącza również po odpowiednim zagrzaniu wentylator wewnątrz przez dodatkowy przekaźnik. Webasto podłącza się na zasilanie nagrzewnicy zgodnie z kierunkiem przepływu cieczy.
Do webasta dbw/bbw mam szczegółowy opis urządzenia, trybów pracy i schemat podłączeń.

Ostatnio stałem się posiadaczem webasta dbw46 i sam zamierzam założyć je do mojej 324d.

BMW Klub Podbeskidzie

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2008-10-10, 21:35   

Dodam jeszcze że pod zbiorniczkiem płynu spryskiwaczy był wydech webasto i wychodził pod prawym przednim przeciwmgielnym ale go zdemontowałem bo i tak webasto mi nie działa - pali jeden bezpiecznik za każdym razem jak włożę nowy :?
Zobaczę jeszcze czy da się jakieś sensowne (zrozumiałe) fotki z komory silnika zrobić gdzie idą węże od wody, przewody paliwowe i wiązki elektryczne ale raczej ciężko będzie bo dosyć ciasno tam jest.
Jakbyś był przypadkiem w Łodzi to daj cynk, pooglądasz na żywo.

wojtaq 

Wysany: 2008-10-11, 00:25   

wiec tak
zamieszczam fotki mojego webasta

jest to model bw50 na benzyne a ja chce zamontowac go do diesla
teraz moje pytanie czy musze miec jakas pompke ktora bedzie do webasta tloczyc paliwo czy samo bedzie ciaglo ze zbiorniczka ktory dopiero musze wymyslec :D
nastepna sprawa to jest 1 para króćców które maja pokazane strzalki wiec chyba beda one od paliwa bo sa dosc malej srednicy
na jednym króćcu jak widać jest zalozony kawalej tej smiesznej gietkiej rurki ktora chyba idzie do tlumika ale nad tym króćcem z rurka jest tez wolny krociec i jak w niego dmucham to powietrze wylatuje przez tego z rurka tylko po co jest ten wolny?zasysa sobie nim powietrze?niedlugo ogarne troche caly opis i to wszystko to bedzie latwiej bo dzis to nie mam sily ale caly czas licze na kazda nawet najmniejsza wskazowke i fotke :wink:
sa tez 2 kroce ktore wygladaja jakby byly wlasnie od plynu tylko nie wiem czy tu tez obieg jest wazny i w ktore miejsce sie podlaczyc i jak ma wygladac instalacja
z elektryka chyba ogromnego problemu nie ma chociaz jest jedna para kabli ktore nie wiem czy sa zwyklym + i - czy tez moze one sa odpowiedzialne za wlaczanie wentylatora w samochodzie bo nawet nie wiem czy to webasto ma taka opcje
324dA

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-10-11, 18:04   

Kupe informacji znajdziesz na www.elektroda.pl - wpisz BW-50 -będą schematy ,zasady podłączenia .

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: