BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciągły dylemat z olejami Castrol
Autor Wiadomość
SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2004-04-16, 20:48   Ciągły dylemat z olejami Castrol

E30 320 89' ze 174,5 tys. km na liczniku.

Będący obecnie w silniku "n" czasu Mobil 1 SemiSyn. 10W-40 idzie do wymiany. Na jego miejsce ma iść Castrol GTX Magnatec 10W-40, ale wciąż mam dylemat, czy to przypadkiem nie jest olej syntetyczny. Na opakowaniach olei Castrol jest napisane np:
- RS Race 10W-60 full synthetic
- GTX Magnatec 10W40 synthetic
- GTX Magnatec 15W-40 ... nic nie jest napisane ale na odwrocie jak wół, że mineralny

No to ten 10W-40 to co to w końcu jest? Jaka jest filozofia Castrola? Czy dla nich full syntetyk to jest syntetyk, syntetyk to półsyntetyk, a minerał to minerał :?: Czy full syntetyk i syntetyk to sa syntetyki i jak zaleje tego 10W-40 to może spotkać mój silnik cos nieprzyjemnego :?: Na baniaczkach od oleju niczego się nie doczytałem ("na bazie olejów syntetycznych"), na stronie www.castrol.pl też nie jest nic sprecyzowane! HELP!

Proszę pomóżcie! Proszę o rzetelne, treściwe i uzasadnione wypowiedzi!! Dzęki! Pozdrawiam.

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-04-17, 10:59   

Czy wiecie że silniki które jeżdżą na olejach Mobil1 nie wykazują żadnego zużycia nawet po 300tyś.km. :wink:
A tak serio to jaki jest powód, że chcesz przejść na inną markę oleju, ja mam na budziku ponad 200tyś,
jeżdżę na mineralnym Mobilu i silnik ma osiągi niegorsze od fabrycznych. :D

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-04-17, 15:15   

10w40 to olej polsyntetyczny na bank zaden tam pelen syntetyk ani mineral sluchaj ja na twoim miejscu skusilbym sie na mobila ten magnatec to dobry olej ma jedna wade baniak do ktorego jest wlewany mozna bardzo latwo i bez zadnych sladow otworzyc wiec moze byc tak ze kupisz sobie magnateca za 100zl a w bance jest polowa jakiegos innego gowna bo kombinuja na sklepach hurtowniach wiem bo koles pracuje na wymianie oleju i mnie ostrzegal bo sam sie na niego napalilem pozdrowka

loko

Wysłany: 2004-04-18, 11:55   

Darco napisał/a:

A jeszcze, a jaki masz teraz olej w silniku ?

SmasherE30 napisał/a:

Będący obecnie w silniku "n" czasu Mobil 1 SemiSyn. 10W-40 idzie do wymiany.

8)

postrach napisał/a:

ja mam na budziku ponad 200tyś,
jeżdżę na mineralnym Mobilu i silnik ma osiągi niegorsze od fabrycznych.

mój ma ponad 300tyś i też ma osiągi niegorsze od fabrycznych :-)

Odpowiedz do tematu